Trečiadienis, 16 balandžio, 2025

Naujausi

Patikrinkite savo virtuvę. Šiuos indus ekspertai pataria nedelsiant išmesti

Daugelis ignoruoja smulkius įtrūkimus ir atskilimus ant mėgstamų indų, tačiau ekspertai perspėja – tai gali būti pavojinga jūsų sveikatai. Sužinokite, kodėl net nepastebimi pažeidimai įprastas indus ir puodelius paverčia potencialiu bakterijų ir kitų paslėptų grėsmių šaltiniu.

Kodėl pažeistus indus negalima naudoti?

Ideali terpė bakterijoms

Didžiausias įtrūkimų ir atskilimų pavojus – tai palankių sąlygų kenksmingiems mikroorganizmams daugintis sukūrimas.

Mikroskopinėse įdubose ir nelygumose kaupiasi maisto likučiai, kuriuos labai sunku visiškai pašalinti net kruopščiai plaunant rankomis ar indaplovėje.

Drėgmė ir maistinės medžiagos sukuria idealų „prieglobstį“ tokioms bakterijoms kaip Salmonella, Escherichia coli (E. coli), Listeria ir Staphylococcus aureus. Valgymas iš tokių indų gali sukelti virškinimo sutrikimus ir apsinuodijimus.

Pjūvių ir traumų rizika

Aštrūs kraštai, susidarantys atskilus keramikos ar stiklo indo gabalėliui, gali lengvai įpjauti lūpas, liežuvį ar rankas valgant ar plaunant.

Nors rizika mažesnė, yra tikimybė, kad smulkus šukė gali atskilti naudojimo metu ir patekti į maistą, o tai gali pažeisti burnos ertmę ar stemplę.

Galimas kenksmingų medžiagų išsiskyrimas

Keraminių indų glazūra yra ne tik dekoras, bet ir apsauginis barjeras. Kai glazūros vientisumas pažeidžiamas įtrūkimu ar atskilimu, maistas pradeda tiesiogiai kontaktuoti su porėta keramikos medžiaga.

Tai ypač pavojinga, jei kalbama apie senus indus (pagamintus iki šiuolaikinių saugos standartų), pigią neaiškios kilmės keramiką ar kai kurių rūšių ryškiai dažytus indus.

Jie gali savo sudėtyje turėti švino arba kadmio. Šie toksiški sunkūs metalai gali išsiplauti („migruoti“) į maistą, ypač jei jis karštas ar rūgštus (pavyzdžiui, kava, arbata, pomidorų padažai, citrusiniai vaisiai).

Staigaus suirimo pavojus

Bet koks įtrūkimas žymiai sumažina indo stiprumą. Veikiant šiluminiam šokui (staigiam temperatūros pokyčiui – pavyzdžiui, pilant verdantį vandenį, dedant į karštą orkaitę, mikrobangų krosnelę ar net indaplovę) arba mechaninei apkrovai, įtrūkusi lėkštė ar puodelis gali staiga subyrėti į šukes.

Tai kelia grėsmę ne tik sugadintu patiekalu, bet ir rimtais nudegimais ar įpjovimais.

kokius indus reikia išmesti

Ką daryti su pažeistais indais?

Ekspertų patarimas vienareikšmis: indai su atskilimais, įtrūkimais (net vos pastebimais „voratinkliais“ ant glazūros) netinkami toliau naudoti pagal paskirtį ir juos reikia išmesti.

Bandymai suklijuoti tokius indus kontaktui su maistu dažniausiai yra neveiksmingi ir pavojingi, nes klijai gali būti toksiški, o klijavimo vieta vis tiek liks nelygi ir palanki bakterijoms.

Reguliariai tikrinkite savo virtuvės arsenalą. Visų ir nepažeistų indų naudojimas yra ne tik estetinis malonumas valgant, bet ir jūsų saugumo garantas.

Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---