Maisto atliekas virtuvėje automatiškai metame į šiukšlių kibirą, tačiau tai ne visai teisinga. Daugelio vaisių negalima mesti kartu su kitais produktais, ir tam yra svarbių priežasčių.
Kurių vaisių negalima mesti į šiukšlių dėžę?
Mesti bananus ir kitus vaisius, tokius kaip obuoliai ir kriaušės, į virtuvės šiukšlių dėžę yra bloga idėja, ir yra svarbi priežastis, kodėl to nereikėtų daryti.
Nors iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad vaisiai ir daržovės nekenksmingai suyra sąvartynuose, iš tikrųjų taip nėra. Tiesą sakant, tai sukelia rimtų aplinkos problemų.
Kai vaisiai suyra sąvartynuose, jie išskiria metaną – dujas, kurios yra 26 kartus stipresnės už anglies dioksidą. Šios dujos yra vienas pagrindinių klimato kaitos veiksnių.
Metanas yra labai galingos šiltnamio efektą sukeliančios dujos, o jo per didelis kaupimasis atmosferoje tik sustiprina visuotinį atšilimą.
Be to, vaisių atliekos užima daug vietos sąvartynuose, o tai prisideda prie jų užteršimo. Mesdami vaisius, tokiu būdu prisidedame prie visuotinio atšilimo problemos.
Organinių atliekų išmetimas į sąvartynus toli gražu nėra saugus procesas. Būtent todėl ekspertai ragina žmones nemesti vaisių, o ieškoti kitų utilizavimo būdų.
Kaip tinkamai kompostuoti vaisius?
Vienas geriausių būdų atsikratyti vaisių atliekų yra kompostavimas. Daugumą vaisių galima saugiai kompostuoti, įskaitant bananų žieves, obuolių žieves, braškes ir net minkštimą.
Kompostavimas leidžia išsaugoti naudingas maistines medžiagas, kurios vėliau grįžta į dirvą.
Tai palaiko dirvožemio derlingumą, o tai svarbu augalų sveikatai. Kompostavimui nebūtina naudoti tik minkštimą – sėklas, stiebus ir žieves taip pat galima dėti į kompostą.
Tačiau svarbu atsiminti, kad kompostavimą reikia atlikti teisingai, kad nebūtų pažeista pusiausvyra.
Vaisiams, kurių rūgštingumas didelis, pavyzdžiui, citrinoms ar greipfrutams, reikia atsargumo, nes jų perteklius gali padidinti komposto rūgštingumą. Dėl to kompostas gali tapti netinkamas naudoti sode.
Kodėl kompostavimas yra geriau nei išmetimas į šiukšlių dėžę?
Kompostavimas yra daug ekologiškesnis vaisių atliekų utilizavimo būdas.
Skirtingai nei irimas sąvartynuose, kompostavimas neišskiria metano, nes vyksta aerobinėmis sąlygomis, esant deguoniui. Tai žymiai sumažina į atmosferą patenkančių šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį.
Be to, kompostavimas yra naudingas dirvožemiui, nes organinės atliekos paverčiamos trąšomis.
Tokios trąšos gali būti naudojamos augalų sveikatai gerinti. Ekologinė kompostavimo nauda yra akivaizdi – tai padeda sumažinti šiukšlių kiekį, pagerinti dirvožemio kokybę ir sumažinti neigiamą poveikį klimatui.
Taigi kompostavimas yra naudingas tiek gamtai, tiek sodininkams.
Papildomi patarimai:
- Kompostuodami vaisius, stenkitės juos susmulkinti, kad jie greičiau suirtų.
- Kompostavimo dėžę laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
- Reguliariai maišykite kompostą, kad jis vėdintųsi.
Tinkamai kompostuodami vaisius, galite prisidėti prie aplinkos apsaugos ir tuo pačiu metu pagerinti savo sodo derlingumą.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva
Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Demo text