Ketvirtadienis, 16 sausio, 2025

Naujausi

Mūsų šeimoje visi mėgsta kompotus, todėl aš konservuoju daug vyšnių ir trešnių

Mes su vyru kas antrą dieną važiuojame į sodybą skinti vyšnių. Pastaruoju metu dirbu kaip bitė, nuo ryto iki vėlyvo vakaro. Mūsų šeimoje visi labai mėgsta kompotus, todėl dabar ypač ruošiame vyšnių ar trešnių kompotus. Uždarau visus turimus stiklainius!

Todėl noriu su jumis pasidalinti vyšnių ar trešnių kompoto gaminimo instrukcijomis. Vyšnių kompotas su keksu yra mano vasaros skanėstas. Rekomenduoju išbandyti ir jus!

VYŠNIŲ IR TREŠNIŲ KOMPOTAS

3 LITRŲ STIKLAINIO INGREDIENTAI:

  • 3,5 stiklinės uogų
  • 200 g cukraus
  • 0,5 šaukštelio citrinos rūgšties

GAMINIMO EIGA:

Nuplaukite ir atrinkite sveikas uogas, pašalinkite kotelius.

Gerąsias uogas sudėkite į švarius stiklainius. Uogų iš anksto neužpilu verdančiu vandeniu ir stiklainių nesterilizuoju, tiesiog kruopščiai juos išplaunu. Kad geriau išsilaikytų, į kiekvieną stiklainį įdedu 0,5 arbatinio šaukštelio citrinos rūgšties. Patikrinta, ir tikrai veikia!

Pripilkite stiklainius šalto vandens, kad išmatuotumėte vandens tūrį. Supilkite vandenį iš stiklainių į puodą ir užvirkite. Suberkite cukrų ir vėl užvirkite.

Į stiklainius su uogomis įpilkite po 0,5 arbatinio šaukštelio citrinos rūgšties. Tuo pačiu metu verdančiu vandeniu sterilizuokite stiklainių dangtelius. Atsargiai supilkite sirupą ant uogų, esančių stiklainiuose. Į stiklainius jį pilu pamažu, kad stiklainiai neįskiltų ir nenusiplikyčiau.

Leiskite kompotui kelias minutes pastovėti, kad išeitų visas oras. Pripildykite iki kraštų ir uždarykite steriliais dangteliais. Apverskite stiklainius, užsukite dangtelius ir uždenkite antklode.

Po dienos ar dviejų patikrinkite, ar stiklainiai sandarūs, ir galėsite padėti į vėsesnę vietą.

Jau daugelį metų stiklainių nesterilizuoju, tiesiog užpilu verdančiu vandeniu, užsuku, pakratau, kol cukrus ir citrinų rūgštelė ištirpsta, ir suvynioju šiltai. Taip darydavo mano mama ir močiutė… Mes su dukra taip pat nesterilizuojame stiklainių!

TIK REIKIA SULAUKTI ŽIEMOS

Žiemą malonu atidaryti savo vyšnių ar trešnių kompotą. Jis ne tik labai skanus, bet ir naudingas, nes ne daug termiškai apdorotas ir išlaiko didžiąją dalį vitaminų.

Sudėtingiausia gaminant vyšnių kompotą – atrinkti tinkamas vyšnias. Gerų vyšnių ar trešnių šakelės ir lapai turi būti tvirtai prigludę. Be to, sunku sulaukti, kol ant elektrinės kaitlentės užvirs toks didelis kiekis vandens.

Kaip jūs ruošiate vyšnias žiemai? Ką dar galima pagaminti iš vyšnių ar trešnių?

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---