Pirmadienis, 24 vasario, 2025

Naujausi

Vitaminas E: kodėl jis svarbus ir kokie yra jo šaltiniai?

Vitaminas E yra būtinas sveikatai, gerai odos ir plaukų būklei. Pavasarį į racioną vertėtų įtraukti produktų, kurių sudėtyje yra šio vitamino.

Apie tai praneša RBC-Ukraina (projektas Styler), remdamasis WebMD svetaine.

Kam reikalingas vitaminas E?

Vitaminas E yra riebaluose tirpus vitaminas. Pagrindinis jo vaidmuo – veikti kaip antioksidantas. Kai kurie antioksidantai apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų (nesuporuotų elektronų).

Šis vitaminas vaidina svarbų vaidmenį keliose organizmo funkcijose.

Vitamino E trūkumas yra retas ir paprastai atsiranda dėl problemų, susijusių su riebalų įsisavinimu, kurį sukelia virškinimo trakto problemos.

Laikui bėgant trūkumas gali sukelti tokius simptomus kaip pusiausvyros praradimas, raumenų silpnumas ar akies tinklainės pažeidimas.

Tyrimai taip pat rodo, kad žemas vitamino E lygis gimus gali neigiamai paveikti vaiko nervų sistemos vystymąsi. Gydytojai pataria nėščioms moterims suvartoti rekomenduojamą 15 miligramų per dieną, o žindyvėms – iki 19 miligramų.

Moterims vidutiniškai reikia 7 mg per dieną, o vyrams – apie 10 mg per dieną. Šios vertės keičiasi priklausomai nuo jūsų gyvenimo būdo.

Pakankamas vitamino E kiekis mityboje gali būti labai naudingas.

Vitaminas E

Vitaminas E ir jo funkcijos

Imuninės sistemos stiprinimas: su amžiumi imuninės sistemos gebėjimas kovoti su infekcijomis ir ligomis gali susilpnėti. Antioksidantai vitamine E, ypač alfa-tokoferolis, stiprina organizmo imuninį atsaką.

Šie antioksidantai taip pat kovoja su amžiumi susijusiais ląstelių pažeidimais, kurie yra susiję su daugeliu lėtinių ligų, įskaitant vėžį.

Akių sveikata: vitamino E antioksidacinis aktyvumas taip pat gali palaikyti ilgalaikę akių sveikatą.

Kognityvinė sveikata: vitaminas E gali užkirsti kelią atminties pablogėjimui arba sulėtinti tokių ligų kaip Alzheimerio liga progresavimą. Vitamino E antioksidantai kartu su tokiomis maistinėmis medžiagomis kaip vitaminai A ir C gali padėti palaikyti smegenų sveikatą ilgalaikėje perspektyvoje.

Širdies sveikata: vitaminas E gali padėti palaikyti sveiką širdies veiklą. Pakankamas vitamino E kiekis sveikos mitybos sudėtyje sumažina širdies priepuolių ar mirties nuo širdies ligų riziką.

Produktai su vitaminu E

Kviečių gemalų aliejus: 20 miligramų viename valgomajame šaukšte yra 135% jūsų dienos normos. Kviečių gemalų aliejus yra turtingiausias natūralus vitamino E šaltinis. Jis gali būti naudojamas kaip daugumos kitų kepimo aliejų pakaitalas. Gaminimas aukštoje temperatūroje gali sumažinti vitaminų kiekį.

Kiti aliejai, tokie kaip lazdyno riešutų, migdolų ir saflorų aliejus, taip pat yra geri vitamino E šaltiniai, tačiau juose yra maždaug ketvirtadalis kiekio, esančio kviečių gemalų aliejuje.

Migdolai: 23 gramuose migdolų yra 7,3 miligramo vitamino E. Tyrimai taip pat sieja migdolus su daugybe naudos sveikatai, įskaitant sumažintą nutukimo ir širdies ligų riziką.

Saulėgrąžų sėklos: dauguma sėklų yra puikus vitamino E šaltinis, tačiau saulėgrąžų sėklos yra ypač naudingos. 28 gramuose yra 7,4 miligramo vitamino E, o tai sudaro pusę dienos poreikio. Saulėgrąžų aliejuje yra tik maždaug trečdalis vitamino E kiekio, nei visose sėklose, tačiau vis dar yra puikus vitamino šaltinis.

Kedro riešutai: nepaisant to, kad migdolai yra riešutas, kuriame yra didžiausias vitamino E kiekis, kedro riešutai taip pat prideda nemažą kiekį į racioną, apie 3 miligramus dviejuose valgomuosiuose šaukštuose.

Avokadas: avokadas yra turtingas daugelio maistinių medžiagų, tokių kaip kalis, omega-3 ir vitaminai C ir K, šaltinis. Pusėje avokado taip pat yra iki 20% jūsų vitamino E poreikio.

Žemės riešutų sviestas: žemės riešutai ir žemės riešutų sviestas taip pat turi daug vitamino E: iš dviejų valgomųjų šaukštų galite gauti apie 18% dienos normos. Kad gautumėte geriausią naudą sveikatai, įsitikinkite, kad pasirenkate natūralų produktą be pridėtų konservantų ar cukraus.

Žuvis: žuvis yra puikus omega-3 riebalų rūgščių, būtinų maistinių medžiagų tiek fizinei, tiek kognityvinei sveikatai, šaltinis. Tyrimai rodo, kad, be savo individualios naudos sveikatai, vitaminas E taip pat gali padėti apsaugoti ir sustiprinti omega-3 poveikį organizme.

Šaltinis: https://tsn.ua/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Greiti ir sotūs pietūs: makaronų apkepas su tunu ir daržovėmis

Šis makaronų apkepas yra puikus pasirinkimas tiek skaniems, tiek ir greitai paruošiamiems pietums. Tunai ir daržovės suteikia patiekalui sotumo ir maistingumo, o sūris –...

Ką valgyti prieš mėnesines, kad išvengtumėte nuotaikų svyravimų?

Kai kurioms moterims menstruacijų metu gali kilti nuotaikų svyravimų ir atsirasti didelis potraukis nesveikam maistui. Verta žinoti, ką valgyti prieš mėnesines, kad to išvengtumėte. Ką...
---