Ar žinojote, kad Italijoje sriuba pradedama virti tik prasidėjus šaltam orui, bet karštuoju metų laiku niekas jos negamina? Bent jau taip yra šalies pietuose, Neapolyje ir jo apylinkėse. Iš tiesų, kas gali geriau sušildyti ir pasotinti, nei karštas skystas maistas? Sriubų sezono metu italų namų šeimininkės prisimena savo mėgstamus receptus ir vietoj įprastų makaronų puode išverda visai kitokį patiekalą. Tokį, kaip, pavyzdžiui, bulvių -grietinėlės sriuba su špinatais ir saliamiu.
Panaši situacija ir su aitriais prieskoniais, karštyje jų sunaudojama iki minimumo. Todėl šioje sriuboje šviežiai malta juoda ir raudona paprika pravers. Bulvės ir saliamis (galima pakeisti rūkyta krūtinėle) patiekalui suteiks sotumo, o špinatai (vietoj to italai prideda Briuselio kopūstų ar juodųjų kopūstų) – malonus atspalvio. Parmezano kremas suteikia sriubai sodresnį skonį.
Jums reikės:
- Saliamio 450 g
- Bulvių 500-600 g
- Vištienos sultinio 1-1,2 l
- Špinatų 2-3 saujų
- Grietinėlės 1 stiklinės
- Parmezano sūrio 0,5 stiklinės
- Druskos pagal skonį
- Juodųjų pipirų (maltų) pagal skonį
- Alyvuogių aliejaus pagal skonį
- Čili pipirų pagal skonį
Gaminimas:
Saliamį supjaustykite nedideliais gabalėliais ir lengvai apkepkite (tai galima padaryti net puode, kuriame virsite).
Prie dešros sudėkite kubeliais pjaustytų bulvių ir pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Užpilkite nesūdyto vištienos sultinio. Užvirkite ir sumažinkite ugnį. Virkite, kol bulvės suminkštės.
Išimkite maždaug pusę bulvių, sutrinkite į tyrę ir viską supilkite į puodą.
Suberkite smulkintus špinatus (galima užšaldytus). Pagardinkite sriubą riebia grietinėle ir, jei reikia, pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Virkite dar apie 3 minutes.
Prieš patiekdami pabarstykite tarkuotu parmezano sūriu ir, jei norite, žolelėmis ir prieskoniais. Užbaikite su šiek tiek alyvuogių aliejaus.
Kvapni sriuba ir šiltos traškios duonos riekė yra puikus tandemas. Beje, italai mėgsta paskandinti duonos trupiniais, ir tai tinka ir daugeliui kitų patiekalų. Verta paruošti šią ar kitą sriubą, kad amžinai įsimylėtumėte itališką virtuvę.