Vasaros karštyje norisi lengvo, gaivinančio ir maistingo maisto. Būtent tokios yra šios spalvingos vasaros salotos, kurias paruošti itin paprasta, o jų skonis džiugins įvairiais poskoniais ir tekstūromis.
Gaivios vasaros salotos
Šis receptas puikiai tiks kaip lengvi pietūs, vakarienė ar garnyras prie grilio patiekalų.
Ingredientai:
- 1 didelis dubuo įvairių salotų lapų (pvz., romėnų, aisbergo, lapinių)
- 1 puodelis vyšninių pomidorų, perpjautų per pusę
- 1/2 ilgo agurko, supjaustyto pusžiedžiais
- 1/2 raudonojo svogūno, plonai supjaustyto
- 1/2 geltonosios paprikos, supjaustytos juostelėmis
- 1/2 oranžinės paprikos, supjaustytos juostelėmis
- 1/4 puodelio šviežių krapų, smulkiai pjaustytų
- 1/4 puodelio šviežių petražolių, smulkiai pjaustytų
- 1/4 puodelio juodųjų alyvuogių be kauliukų, perpjautų per pusę (nebūtina)
- 50-75 g fetos sūrio, sutrupinto (nebūtina)
Padažui:
- 3 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių (arba baltojo vyno acto)
- 1 arbatinis šaukštelis Dižono garstyčių
- 1/2 arbatinio šaukštelio medaus (arba klevų sirupo)
- Žiupsnelis druskos
- Žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų
Gaminimo eiga:
- Paruoškite daržoves: kruopščiai nuplaukite visus salotų lapus ir nusausinkite juos salotų džiovyklėje arba rankomis. Didelių lapų galus galite suplėšyti į mažesnius gabalus. Sudėkite salotų lapus į didelį dubenį.
- Nuplaukite vyšninius pomidorus, agurką ir paprikas. Pomidorus perpjaukite per pusę, agurką supjaustykite plonais pusžiedžiais, o paprikas – plonomis juostelėmis. Nulupkite ir plonai supjaustykite raudonąjį svogūną.
- Smulkiai supjaustykite šviežius krapus ir petražoles. Jei naudojate alyvuoges, perpjaukite jas per pusę.
- Sumaišykite salotas: sudėkite pjaustytus pomidorus, agurkus, paprikas, svogūnus, krapus, petražoles ir alyvuoges (jei naudojate) į dubenį su salotų lapais. Švelniai sumaišykite, kad visi ingredientai pasiskirstytų tolygiai.
- Paruoškite padažą: nedideliame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis (arba actą), Dižono garstyčias ir medų (arba sirupą). Pagardinkite druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Gerai išmaišykite šakute arba mažu šluotele, kol padažas taps vientisas.
- Patiekimas: prieš patiekdami, užpilkite salotas paruoštu padažu ir švelniai sumaišykite. Jei norite, prieš patiekdami ant viršaus galite pabarstyti sutrupintu fetos sūriu.
Patarimai ir variacijos:
- Baltyminis priedas: norėdami paversti šias salotas sotesniu patiekalu, galite įdėti keptos vištienos, tuno, kietai virtų kiaušinių, avinžirnių ar kepto tofu gabalėlių.
- Traškumas: papildomo traškumo suteiks skrudintos saulėgrąžų ar moliūgų sėklos, skrudinti riešutai ar duonos skrebučiai.
- Saldumas: jei mėgstate saldesnes salotas, galite įdėti kelias riekeles braškių, aviečių ar mėlynių.
- Aštrumas: norėdami aštresnio skonio, į padažą galite įdėti šiek tiek smulkiai pjaustyto čili pipiro arba žiupsnelį aitriosios paprikos dribsnių.
- Padažo variacijos: vietoj citrinos sulčių galite naudoti obuolių actą, o vietoj Dižono garstyčių – kitas mėgstamas garstyčias. Padažą taip pat galite praturtinti šlakeliu balzaminio acto.
Šios universalios vasaros salotos puikiai tiks tiek kasdieniam stalui, tiek ir šventiniam piknikui. Mėgaukitės šviežiais vasaros skoniais!
Šaltinis: https://www.rbc.ua/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Sveiki, esu Kamilė, Hitas.lt straipsnių autorė. Aistra maisto gamybai, namų jaukumui ir asmeninei gerovei mane įkvepia dalintis atradimais – receptais ir patarimais apie meilę sau – su jumis, mieli skaitytojai.