Naminis skruzdėlynas – tai ne tik paprastas ir greitai pagaminamas desertas, bet ir saldus vaikystės prisiminimas, dažnai puošdavęs šventinius stalus.
Skruzdėlynas – receptas
Klasikinis receptas nepaliks abejingų.
Ingredientai:
Tešlai:
- 300 g miltų
- 150 g grietinės
- 100 g cukraus
- 1 kiaušinis
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- Aliejus kepimui (apie 500 ml)
Sirupui:
- 200 g medaus
- 100 g cukraus
- 50 g sviesto
- 2 valgomieji šaukštai pieno
- 1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių
- 2-3 valgomieji šaukštai aguonų (pabarstymui)
Gaminimo eiga:
- Tešlos paruošimas:
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir druska.
- Kitame dubenyje išplakite kiaušinį su cukrumi.
- Į kiaušinių masę įmaišykite grietinę.
- Palaipsniui berkite miltų mišinį į skystus ingredientus ir minkykite vientisą, elastingą tešlą. Tešla neturėtų lipti prie rankų. Jei reikia, įberkite dar šiek tiek miltų.
- Paruoštą tešlą uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve maždaug 30 minučių. Tai padės tešlai tapti tvirtesnei ir lengviau kočiojamai.
- Tešlos formavimas ir kepimas:
- Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir padalinkite į kelias dalis.
- Kiekvieną dalį plonai iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus (apie 2-3 mm storio).
- Supjaustykite tešlą plonomis juostelėmis (apie 0,5-1 cm pločio). Juostelės gali būti įvairaus ilgio.
- Į didelį keptuvę pilkite aliejų ir gerai įkaitinkite. Aliejaus turėtų būti tiek, kad juostelės jame plaukiotų.
- Nedidelėmis porcijomis dėkite tešlos juosteles į įkaitintą aliejų ir kepkite, kol jos gražiai pagels ir taps traškios (apie 1-2 minutes). Nuolat maišykite, kad keptų tolygiai.
- Iškepusias juosteles išimkite kiaurasamčiu ir dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertųsi aliejaus perteklius.
- Sirupo virimas:
- Nedideliame puode sumaišykite medų, cukrų, sviestą ir pieną.
- Virinkite ant nedidelės ugnies, nuolat maišydami, kol cukrus ir sviestas ištirps, o sirupas taps vientisas ir šiek tiek sutirštės (apie 5-7 minutes).
- Nukelkite puodą nuo ugnies ir įmaišykite citrinos sultis.
- Skruzdėlyno formavimas:
- Dideliame dubenyje sumaišykite atvėsusias keptas tešlos juosteles su karštu sirupu. Gerai išmaišykite, kad visos juostelės būtų padengtos sirupu.
- Drėgnomis rankomis arba mentele formuokite skruzdėlyną ant didelės lėkštės ar padėklo, stengdamiesi suteikti jam kalnelio formą.
- Gausiai pabarstykite skruzdėlyną aguonomis.
- Atvėsinimas:
- Paruoštą skruzdėlyną palikite kambario temperatūroje, kol visiškai atvės ir sirupas sustings. Tai gali trukti kelias valandas.
Patarimai:
- Norėdami įvairesnio skonio, į tešlą galite įberti šiek tiek vanilinio cukraus ar citrinos žievelės.
- Sirupui galite naudoti tik medų, tačiau pridėjus cukraus sirupas bus tvirtesnis.
- Aguonas galite šiek tiek paskrudinti sausoje keptuvėje, kad atsiskleistų jų aromatas.
- Skruzdėlyną galite papuošti ne tik aguonomis, bet ir smulkintais riešutais ar spalvotais pabarstukais.
- Geriausia skruzdėlyną valgyti kitą dieną, kai jis gerai susistovi ir įgauna tinkamą konsistenciją.
Naminis skruzdėlynas – tai paprastas, bet labai skanus desertas, kuris neabejotinai pradžiugins jūsų artimuosius ir primins šiltus vaikystės momentus. Išbandykite šį receptą ir mėgaukitės saldžiu kalneliu savo namuose! Skanaus!
Nuotraukos asociatyvinės © Canva
Šaltinis: https://www.rbc.ua/
