Antradienis, 15 balandžio, 2025

Naujausi

Saldus kalnelis vaikystės prisiminimų: naminis skruzdėlynas

Naminis skruzdėlynas – tai ne tik paprastas ir greitai pagaminamas desertas, bet ir saldus vaikystės prisiminimas, dažnai puošdavęs šventinius stalus.

Skruzdėlynas – receptas

Klasikinis receptas nepaliks abejingų.

naminis skruzdėlynas

Ingredientai:

Tešlai:

  • 300 g miltų
  • 150 g grietinės
  • 100 g cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos
  • Aliejus kepimui (apie 500 ml)

Sirupui:

  • 200 g medaus
  • 100 g cukraus
  • 50 g sviesto
  • 2 valgomieji šaukštai pieno
  • 1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių
  • 2-3 valgomieji šaukštai aguonų (pabarstymui)

Gaminimo eiga:

  1. Tešlos paruošimas:
    • Dideliame dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir druska.
    • Kitame dubenyje išplakite kiaušinį su cukrumi.
    • Į kiaušinių masę įmaišykite grietinę.
    • Palaipsniui berkite miltų mišinį į skystus ingredientus ir minkykite vientisą, elastingą tešlą. Tešla neturėtų lipti prie rankų. Jei reikia, įberkite dar šiek tiek miltų.
    • Paruoštą tešlą uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve maždaug 30 minučių. Tai padės tešlai tapti tvirtesnei ir lengviau kočiojamai.
  2. Tešlos formavimas ir kepimas:
    • Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir padalinkite į kelias dalis.
    • Kiekvieną dalį plonai iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus (apie 2-3 mm storio).
    • Supjaustykite tešlą plonomis juostelėmis (apie 0,5-1 cm pločio). Juostelės gali būti įvairaus ilgio.
    • Į didelį keptuvę pilkite aliejų ir gerai įkaitinkite. Aliejaus turėtų būti tiek, kad juostelės jame plaukiotų.
    • Nedidelėmis porcijomis dėkite tešlos juosteles į įkaitintą aliejų ir kepkite, kol jos gražiai pagels ir taps traškios (apie 1-2 minutes). Nuolat maišykite, kad keptų tolygiai.
    • Iškepusias juosteles išimkite kiaurasamčiu ir dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertųsi aliejaus perteklius.
  3. Sirupo virimas:
    • Nedideliame puode sumaišykite medų, cukrų, sviestą ir pieną.
    • Virinkite ant nedidelės ugnies, nuolat maišydami, kol cukrus ir sviestas ištirps, o sirupas taps vientisas ir šiek tiek sutirštės (apie 5-7 minutes).
    • Nukelkite puodą nuo ugnies ir įmaišykite citrinos sultis.
  4. Skruzdėlyno formavimas:
    • Dideliame dubenyje sumaišykite atvėsusias keptas tešlos juosteles su karštu sirupu. Gerai išmaišykite, kad visos juostelės būtų padengtos sirupu.
    • Drėgnomis rankomis arba mentele formuokite skruzdėlyną ant didelės lėkštės ar padėklo, stengdamiesi suteikti jam kalnelio formą.
    • Gausiai pabarstykite skruzdėlyną aguonomis.
  5. Atvėsinimas:
    • Paruoštą skruzdėlyną palikite kambario temperatūroje, kol visiškai atvės ir sirupas sustings. Tai gali trukti kelias valandas.

Patarimai:

  • Norėdami įvairesnio skonio, į tešlą galite įberti šiek tiek vanilinio cukraus ar citrinos žievelės.
  • Sirupui galite naudoti tik medų, tačiau pridėjus cukraus sirupas bus tvirtesnis.
  • Aguonas galite šiek tiek paskrudinti sausoje keptuvėje, kad atsiskleistų jų aromatas.
  • Skruzdėlyną galite papuošti ne tik aguonomis, bet ir smulkintais riešutais ar spalvotais pabarstukais.
  • Geriausia skruzdėlyną valgyti kitą dieną, kai jis gerai susistovi ir įgauna tinkamą konsistenciją.

Naminis skruzdėlynas – tai paprastas, bet labai skanus desertas, kuris neabejotinai pradžiugins jūsų artimuosius ir primins šiltus vaikystės momentus. Išbandykite šį receptą ir mėgaukitės saldžiu kalneliu savo namuose! Skanaus!

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---