Purus vyniotinis – tai lengvas, gaivus ir labai skanus desertas, puikiai tinkantis tiek šventiniam stalui, tiek jaukiam pasisėdėjimui su artimaisiais.
Jo pagrindą sudaro lengvas, purus biskvitas, o įdarui dažniausiai naudojami švieži vaisiai, uogos, varškės kremas ar plakta grietinėlė. Šis desertas ne tik paprastai pagaminamas, bet ir atrodo labai patraukliai.
Pasidalinkime puraus vyniotinio receptu ir gaminimo paslaptimis.
Kodėl purus vyniotinis toks populiarus?
- Lengvumas: biskvitas yra labai purus ir lengvas, todėl desertas nėra sunkus.
- Gaivumas: švieži vaisiai ir lengvi kremai suteikia gaivumo pojūtį.
- Greitas paruošimas: biskvitas kepa labai greitai, o įdaras dažniausiai nereikalauja ilgo ruošimo.
- Universalumas: galima varijuoti įdarais pagal sezoną ir skonį.
- Patraukli išvaizda: susuktas vyniotinis atrodo labai efektingai.

Ingredientai:
Biskvitui:
- 4 dideli kiaušiniai (kambario temperatūros)
- 120 g cukraus
- 120 g miltų
- 1 arb. šaukštelis kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- Vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto (pagal skonį)
Įdarui (pavyzdžiui, su braškėmis ir varškės kremu):
- 300 g šviežių braškių
- 250 g liesos varškės
- 50 g cukraus pudros
- 1 citrinos sulčių (nebūtina)
- Mėtų lapelių (papuošimui)
Papildomai:
- Cukraus pudros (pabarstymui)
- Kepimo popierius
Paruošimo eiga žingsnis po žingsnio:
- Paruoškite orkaitę ir kepimo skardą: Įkaitinkite orkaitę iki 180°C (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Kepimo skardą (apie 30×40 cm) išklokite kepimo popieriumi. Popieriaus kraštai turėtų šiek tiek išlįsti už skardos ribų – tai padės lengviau išimti biskvitą.
- Paruoškite biskvito tešlą:
- Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių.
- Baltymus su žiupsneliu druskos plakite elektriniu plaktuvu iki standžių putų. Palaipsniui berkite pusę cukraus ir plakite, kol baltymai taps blizgūs ir standūs.
- Atskirame dubenyje plakite trynius su likusiu cukrumi ir vaniliniu cukrumi (arba vanilės ekstraktu) iki šviesiai geltonos spalvos ir purios masės.
- Atsargiai į trynių masę įmaišykite persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Maišykite švelniai, kad tešla išliktų puri.
- Trečdalį išplaktų baltymų atsargiai įmaišykite į trynių masę. Tada likusius baltymus įmaišykite labai švelniai, stengdamiesi neprarasti oro.
- Kepkite biskvitą: paruoštą tešlą tolygiai paskirstykite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 12-15 minučių, arba kol biskvitas taps auksinės spalvos ir lengvai atsoks, palietus pirštu. Būkite atidūs, nes plonas biskvitas kepa labai greitai ir gali perdžiūti.
- Susukite karštą biskvitą: ištraukite biskvitą iš orkaitės. Apibarstykite paviršių cukraus pudra. Uždenkite kitu švariu kepimo popieriaus lakštu arba švariu virtuviniu rankšluosčiu. Greitai, bet atsargiai, susukite biskvitą kartu su popieriumi (arba rankšluosčiu) į ritinį nuo trumpesnės kraštinės. Leiskite biskvitui visiškai atvėsti susuktam. Tai padės jam išlaikyti formą ir nesuskilti vėliau vyniojant su įdaru.
- Paruoškite įdarą:
- Braškes nuplaukite, nupjaustykite kotelius ir supjaustykite plonomis riekelėmis.
- Dubenyje sumaišykite varškę su cukraus pudra ir citrinos sultimis (jei naudojate). Galite plakti elektriniu plaktuvu, kad kremas būtų dar puresnis.
- Surinkite vyniotinį: atsargiai išvyniokite atvėsusį biskvitą. Jei popierius prilipo, švelniai jį atskirkite. Tolygiai paskleiskite varškės kremą ant viso biskvito paviršiaus, palikdami šiek tiek vietos prie kraštų. Ant kremo išdėliokite pjaustytas braškes.
- Susukite vyniotinį: vėl atsargiai susukite biskvitą į ritinį, šį kartą jau be popieriaus (arba nenaudodami to paties popieriaus). Pradėkite nuo vieno krašto ir susukite tvirtai, bet ne per stipriai, kad nesuskiltų.
- Atvėsinkite: paruoštą vyniotinį suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą bent 30 minučių, kad sustingtų ir būtų lengviau pjaustyti.
- Patiekite: prieš patiekdami, apibarstykite purų vyniotinį cukraus pudra ir papuoškite šviežiomis braškėmis bei mėtų lapeliais. Pjaustykite riekelėmis ir mėgaukitės!
Patarimai ir gudrybės:
- Norint, kad biskvitas būtų dar puresnis, galite atskirai išplakti baltymus ir trynius su cukrumi.
- Biskvitą susukite būdamas dar šiltas – taip jis bus lankstesnis ir nesuskils.
- Į varškės kremą galite įdėti vanilės, cinamono ar kitų mėgstamų prieskonių.
- Vietoj braškių galite naudoti kitas uogas (vyšnias, mėlynes, avietes) ar vaisius (persikus, bananus).
- Jei norite drėgnesnio vyniotinio, biskvitą prieš tepdami kremu galite šiek tiek sulaistyti sirupu (pvz., iš uogų kompoto).
- Puikiai tinka ir plakta grietinėlė kaip įdaras, ypač jei norite labai lengvo deserto.
Purus vyniotinis – tai puikus pasirinkimas, kai norisi lengvo, gaivaus ir greitai paruošiamo deserto. Jo universalumas leidžia improvizuoti su įdarais ir kiekvieną kartą sukurti naują skonių paletę. Skanaus!
Šaltinis: https://www.rbc.ua/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva
