Trečiadienis, 16 balandžio, 2025

Naujausi

Produktai, kurie ilgiausiai virškinami ir sukelia pilvo pūtimą

Kai kurie produktai organizme gali būti virškinami ilgiau nei kiti. Taip yra dėl jų virškinimo sudėtingumo arba didelio riebumo.

Kokie produktai virškinami ilgiausiai?

Proktologas Adrienas Benjaminas pasidalijo keturiais pagrindiniais produktais, kurie ilgiausiai užsilaiko organizme, sukeldami momentinių problemų, tokių kaip pilvo pūtimas, ir potencialiai prisidėdami prie ligų.

Raudona mėsa

Raudona mėsa, kuri yra pagrindinis daugelio dietų produktas, yra patikimas baltymų šaltinis. Tačiau, kad visiškai suvirškintų, gali prireikti iki 72 valandų.

Lėtas virškinimas yra susijęs su dideliu raudonos mėsos maistinių medžiagų kiekiu. Ilgas virškinimo laikas gali sukelti pilvo pūtimą ir didelį diskomfortą.

Riebus maistas

Riebalai ir sudėtingi angliavandeniai mūsų sistemose skaidomi lėčiau, o tai, viena vertus, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir suteikia gyvybingumo.

Kita vertus, labai riebus maistas, pavyzdžiui, mėsainiai ir bulvytės, gali sukelti diskomfortą virškinimo sistemoje.

„Didelis sočiųjų ir nesveikų riebalų kiekis tokiuose produktuose kaip mėsainiai, kepta vištiena, pica ir kiniški patiekalai išsinešimui gali paveikti virškinimą ir sukelti tokius žarnyno simptomus kaip pilvo pūtimas ir net viduriavimas. Be to, per didelis druskos arba dirbtinio cukraus ir saldiklių kiekis gali turėti įtakos virškinimui“, – pridūrė medikas.

sunkiai virškinami produktai

Saldumynai ir gazuoti gėrimai

Saldumynai, gazuoti gėrimai ir kepiniai, tokie kaip spurgos, pyragaičiai ir sausainiai, turi rafinuoto cukraus, kuris gali maitinti tam tikras žarnyno bakterijų rūšis.

Tai gali sukelti šių bakterijų cukraus fermentaciją, o tai gali prisidėti prie pilvo pūtimo ir diskomforto.

Apsvarstykite galimybę įtraukti žarnynui naudingų produktų, tokių kaip:

imbieras – skatina virškinimą

kefyras – pilnas probiotikų

daržovės – turi daug skaidulų

brokoliai ir batatai – padeda sklandžiai veikti virškinimo sistemai

Sūris ir kiti pieno produktai

Didelis riebalų ir kalcio kiekis sūriuose, taip pat laktozės virškinimo sudėtingumas gali sulėtinti virškinimo procesą. Šie produktai organizme gali užsilaikyti iki 4–6 valandų.

Papildomi patarimai:

  • Valgykite mažesnes porcijas, kad palengvintumėte virškinimą.
  • Gerkite daug vandens, kad padėtumėte virškinimo sistemai.
  • Reguliariai mankštinkitės, kad paskatintumėte virškinimą.
  • Valgykite lėtai ir gerai sukramtykite maistą.
  • Jei turite virškinimo problemų, pasitarkite su gydytoju.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---