Au gratin – tai patiekalų gaminimo orkaitėje būdas, kurio dėka ant paviršiaus susidaro skani auksinė pluta. Dėl to daržovės, mėsa arba žuvis pabarstomi duonos trupiniais arba tarkuotu sūriu. Puikiu tokio būdo patiekalo gaminimo pavyzdžiu galima laikyti bulves „Dofinua”, arba tiesiog bulvių apkepą.
Šio išskirtinio prancūziško patiekalo sėkmės paslaptis slypi tame, kad piene ir svieste mirkytos bulvės tiesiog tirpsta burnoje. Legendinis bulvių apkepas gali būti naudingas mėsos ir daržovių priedas. Tokį puikų patiekalą galima lengvai paruošti šventėms, jis visada gerai atrodo ant stalo ir kelia svečiams teigiamą emocijų audrą.
Jums reikės:
- Bulvių 5 vnt.
- Sviesto 4 šaukštų
- Kvietinių miltų 3 šaukštų
- Pieno 400 ml
- Druskos 1 šaukštelio
- Kietojo sūrio 200 g
- Svogūno 1 vnt.
- Juodųjų pipirų (maltų) 1 žiupsnelio
Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Dideliame puode ant silpnos ugnies ištirpinkite 3 šaukštus sviesto.
Suberkite miltus, druską ir pipirus, išmaišykite iki vientisos masės.
Pieną supilkite palaipsniui. Užvirkite, tada virkite dar 2 minutes, kartais maišydami, kol mišinys pradės tirštėti.
Nuimkite keptuvę nuo ugnies, įtarkuokite sūrį (150 g) į padažą ir maišykite, kad sūris ištirptų.
Į padažą suberkite plonai supjaustytas bulves ir smulkintus svogūnus.
Kepimo indą patepkite sviestu, paskirstykite jame bulves su likusiais ingredientais.
Kepkite bulves apie valandą, kol suminkštės. Pabarstykite likusiu sūrį 5 minutes prieš kepimo pabaigą.