Pagal šį receptą duoną gaminu jau 20 metų. Jį rekomenduoju visiems, kurie nori tikros naminės duonos.
Šią duoną gamindavo mano močiutė. Jos pagamintą duoną valgydavome visą savaitę, ir duona vis dar būdavo minkšta.
Šiandien prisiminiau šį receptą ir nusprendžiau juo pasidalinti su jumis.
Mano nuomone, tokių receptų nereikėtų pamiršti, nes jie tikrai labai geri.
Jums reikės:
- 3 stiklinių miltų
- 20 g šviežių mielių
- 1 arb. š. nesmulkintų kmynų
- 3 arb. š. druskos
- 1 ir 1/4 stiklinės vandens
Neprivaloma:
- Sėklų
- Stambiagrūdės druskos
Kaip gaminti?
Mieles sumaišykite iš trupučiu šilto vandens ir cukrumi.
Įmaišykite kitus ingredientus ir išminkykite rankomis.
Leiskite pakilti bent 3 valandas (aš palieku dar ilgiau).
Šiai duonai galioja viena taisyklė – kuo ilgiau tešla kils, tuo daugiau bus duobučių iškepus.
Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių.
Iš įrūgusios tešlos suformuokite kepaliukus ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą arba riebalais išteptą skardą.
Svarbu duoną kepti tinkamoje temperatūroje, todėl pirmąsias 15 minučių ją kepkite 250 laipsnių temperatūroje.
Sumažinkite temperatūrą iki 220 laipsnių ir kepkite dar 35 minutes.
Kiekviena orkaitė kepa skirtingai, bet dažniausiai yra + – 5 minučių paklaida.
Iš orkaitės ištrauktą karštą duoną aptepkite vandeniu ir leiskite atvėsti.
Duoną laikau suvyniotą į medžiaginį rankšluostį.
Skanaus!