Šeštadienis, 11 sausio, 2025

Naujausi

Net ir be mėsos mūsų močiutės sugebėjo išmaitinti šeimą: 18 aukso vertės receptų kolekcija!

Tai – nuostabūs mūsų močiučių receptai, kuriuos tikrai verta išsisaugoti. Nors dažnai jų virtuvėje būdavo tik pagrindiniai ingredientai, iš jų pavykdavo sukurti itin skanius patiekalus. Šie receptai – puikus to įrodymas!

Geriausia pasaulyje trintų pupelių košė

 Jums reikės:

  • 200 g pupelių
  • 250 g manų kruopų
  • 300 g bulvių
  • Riebalų
  • 1 svogūno
  • 2 valg. š. miltų
  • Vandens

Kaip gaminti?

Per naktį pamirkykite pupeles vandenyje.

Kitą dieną leiskite užvirti šaltame vandenyje.

Pilkite vandens tiek, kad pupelės būtų visiškai apsemtos: aš pilu maždaug 2 litrus vandens iš akies.

Kai pupelės suminkštės, suberkite nuplautas manų kruopas ir supjaustytas bulves.

Leiskite virti, kol išvirs kruopos ir bulvės.

Svogūną pakepinkite riebaluose ir tada į mišinį įmaišykite miltus. Kai mišinys taps rausvas, įpilkite šalto vandens, kad masė būtų kreminės konsistencijos.

Supilkite į puodą ir išmaišykite, leiskite užvirti ir išjunkite.

Neišsigąskite, kai po virimo masė vis dar bus šiek tiek skystoka, ji pamažu vis labiau tirštės.

Patiekite su raugintais kopūstais.

Močiutės troškinti kopūstai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jums reikės:

  • 1 kg raugintų kopūstų
  • 2 smulkiai pjaustytų vidutinio dydžio svogūnų
  • 1 valg. š. riebalų
  • 1 valg. š. medaus arba cukraus
  • Kvapiųjų pipirų, juodųjų pipirų, lauro lapų, nesmulkintų kmynų
  • 1 valg. š. sviesto
  • 2 valg. š. kvietinių miltų
  • Smulkintos šoninės (nebūtina)

Kaip gaminti?

Nusausinkite raugintus kopūstus .

Dėkite į puodą ir užpilkite verdančiu vandeniu, kad jis apsemtų kopūstus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suberkite smulkintą svogūną.

Įberkite kmynų ir pipirų. Įdėkite lauro lapą ir šaukštą medaus arba cukraus.

Užvirinkite, sumažinkite temperatūrą ir virkite keliasdešimt minučių, kol kopūstai suminkštės.

Likusį svogūną pakepinkite riebaluose (galime įdėti ir šoninės). Kai svogūnas gražiai apskrus, įdėkite šaukštą sviesto ir du šaukštus miltų.

Svogūną pakepinkite su sviestu ir miltais iki auksinės spalvos. Kai įgaus gražią auksinę spalvą, į keptuvę supilkite stiklinę virinto vandens.

Maišykite, kol pasieksite vienalytę konsistenciją, o tada supilkite keptuvės turinį į ir gerai išmaišykite.

Trumpai patroškinkite ir galite patiekti.

Kepti kopūstai puikiai dera su įvairių rūšių mėsa. Dažniausiai patiekiu su bulvėmis. Esu tokia didelė šio patiekalo gerbėja, kad troškintus kopūstus dedu ant sumuštinių ar net picos!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Česnakinė duona

Česnakinė duona yra tokia gardi, kad nenorėsite jokio kito garnyro!

Jums reikės:

  • 500 g pusiau rupių miltų
  • 4 mažų su lupenomis virtų bulvių
  • 1 arb. š. susmulkinto česnako
  • ½ kubelio šviežių mielių
  • 1 arb. š. cukraus
  • 300 ml vandens
  • 1 valg. š. acto
  • Druskos
  • 2 česnako skiltelių
  • 1 indelio grietinės

Kaip gaminti?

Nulupkite ir sutrinkite virtas bulves, sumaišykite su drungnu vandeniu ir įdėkite 1 arb. š. smulkinto česnako. Turite gauti kreminę masę.

Į atskirą dubenį suberkite miltus, sudėkite mieles ir bulvių masę, supilkite actą ir  pagardinkite druska. Paruoškite vientisą pusiau kietą tešlą, į kurią pagal poreikį įpilkite vandens. Palikite pakilti šiltoje vietoje.

Paruoškite formą aukštesniais krašteliais, kurią gerai ištepkite aliejumi. Tešlą dėkite į kepimo formą ir ištempkite, kad ji atitiktų kepimo formos dydį. Palikite kilti, kol orkaitė įkais.

Kepkite 180 laipsnių temperatūroje, kol duonos paviršius taps rausvas.

Dubenyje sumaišykite grietinę su išspaustu česnaku ir užtepkite ant dar šiltos duonos ir pašaukite į išjungtą, dar šiltą orkaitę. Supjaustykite ir patiekite su likusiu grietinės ir česnako mišiniu.

Kepti salierų gabalėliai

Jums reikės:

  • 1 didelio saliero
  • Kietojo sūrio griežinėlių
  • Garstyčių
  • Vienos citrinos sulčių
  • Smulkintų džiūvėsėlių
  • Miltų

Kaip gaminti?

Salierą supjaustykite maždaug pusės centimetro storio griežinėliais.

Suberkite salierus į verdantį vandenį, supilkite citrinos sultis ir leiskite virti 5 minutes.

Išimkite griežinėlius, nusausinkite ir įtrinkite garstyčiomis. Apvoliokite miltuose ir džiūvėsėliuose. Uždėkite sūrio riekelių ir kepkite orkaitėje, ko sūris išsilydys.

Skonis tikrai puikus, rekomenduoju išbandyti!

Tešla koldūnams ir garuose keptoms bandelėms

Ši tešla puikiai tiks ir koldūnams, ir bandelėms!

Jums reikės:

  • 1 kg pusiau rupių miltų
  • 2 arb. š. cukraus
  • 1 arb. š. druskos
  • 1 mielių kubelio
  • 500 ml pieno (arba pagal poreikį)
  • 2-3 valg. š. aliejaus
  • 1 kiaušinio

Kaip gaminti?

Dubenyje sumaišykite miltus, druską, kiaušinį, trupintas mieles ir drungną pieną. Turite gauti tirštoką tešlą.

Į mišinį įpilkite aliejaus ir išmaišykite rankomis. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje pakilti.

Tešlą padalinkite į dvi dalis: iš didesnės dalies gaminsime koldūnus, o mažesnę dalį paliksime bandelėms.  Mažesnę dalį iškočiokite, išpjaukite apskritimus ir ant kiekvieno uždėkite po arbatinį šaukštelį uogienės. Suvyniokite ir palikite kilti.  Koldūnams skirtą tešlą taip pat palikite kilti.

Į puodą įpilkite vandens ir užvirinkite. Virkite paruoštus koldūnus (jiems galite naudoti įvairius įdarus). Virkite maždaug 20 minučių. Bandeles garinkite virš vandens arba kepkite orkaitėje.

Senovinė mielių sriuba su kukuliais

Jums reikės:

Sriubai:

  • 3 valg. š. riebalų
  • 1 svogūno
  • 1 petražolių šaknies
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
  • 1 morkos
  • 10 cm porų
  • 42 g mielių
  • 1 kiaušinio
  • 1 l sultinio
  • Petražolių (papuošimui)

Kukuliams:

  • 42 g mielių
  • 1 svogūno
  • 3 valg. š. pieno
  • 1 kiaušinio
  • Saujos džiūvėsėlių
  • 1 česnako skiltelės
  • 1,5 arb. š. mairūno
  • Petražolių

Kaip gaminti?

Į puodą įdėkite riebalų ir pastatykite ant ugnies.

Smulkiai pjaustytą svogūną pakepinkite riebaluose, o kai jis taps auksinės spalvos, suberkite pjaustytas šaknines daržoves, porus ir trumpai pakepinkite.

Sutrupinkite mieles ir suberkite į puodą. Kepkite iki rausvos spalvos ir įmuškite kiaušinį. Kai pradės formuotis gumuliukai, supilkite sultinį. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir virkite maždaug 10 min.

Paruoškite kukulius. Iki auksinės rudos spalvos pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną, suberkite išspaustą česnaką. Suberkite sutrintas mieles ir išmaišykite. Įpilkite pieno ir palikite atvėsti. Galiausiai suberkite likusius ingredientus ir  išmaišykite. Jei reikia, į mišinį įberkite džiūvėsėlių. Delnuose formuokite kukulius ir sudėkite į sriubą.  Virkite maždaug 10 minučių, kol jie išplauks į paviršių.

Gavėnios paplotėliai

Šie grybų paplotėliai tokie skanūs, kad tikrai nepasigesite mėsos!

Jums reikės:

  • 800 g grybų
  • 40 g sviesto
  • 60 g svogūno
  • 2 valg. š. grietinės
  • Džiūvėsėlių
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
  • 4 kiaušinių trynių
  • Aliejaus

Kaip gaminti?

Nuvalytus grybus suberkite į sietelį ir užpilkite karštu vandeniu, palaukite, kol nuvarvės. Smulkiai supjaustykite. Svieste pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną ir grybus. Kai svogūnai suminkštės, įdėkite grietinės, suberkite džiūvėsėlius, pagardinkite druska, pipirais, galiausiai įmaišykite kiaušinių trynius (galima įdėti ir petražolių).  Palikite pastovėti maždaug 30 minučių. Iš mišinio formuokite nedidelius kotletus, apibarstykite džiūvėsėliais ir kepkite kaip mėsos paplotėlius.

Pigūs bulvių pyragėliai

Jums reikės:

  • 300 g kvietinių miltų
  • 200 g pusiau rupių miltų
  • 100 ml aliejaus
  • 350 ml pieno
  • 2 kiaušinių trynių
  • 1 valg. š. cukraus
  • ¾ mielių kubelio
  • 1 arb. š. druskos

Įdarui:

  • 150-200 g bulvių
  • 100-120 g sviesto

Taip pat reikės:

  • 1 kiaušinio aptepimui

Kaip gaminti?

Šiltą pieną sumaišykite su cukrumi ir grūstomis mielėmis. Palaukite, kol mielės išbrinks, ir tada suberkite abiejų rūšių miltus, druską, supilkite aliejų ir galiausiai įmaišykite kiaušinių trynius. Išmaišykite mišinį mediniu šaukštu, kad ingredientai susimaišytų. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite kelias minutes pastovėti  (maždaug 7-10 minučių). Išmaišykite tešlą,  uždenkite rankšluosčiu ir leiskite šiltoje vietoje pakilti, kad tešla padvigubėtų.

Išvirkite bulves su lupenomis, nulupkite, sutarkuokite ir gerai pasūdykite. Jei bulvių liko nuo pietų, darbo turėsite mažiau.

Pakilusią tešlą perkelkite ant miltais pabarstyto darbastalio, šiek tiek paminkykite ir iškočiokite apie 1 cm storio sluoksniu. Ant tešlos sluoksniuokite tarkuotas bulves, stambiai tarkuotą sviestą, perlenkite per pusę ir leiskite pakilti 15 min. Iškočiokite ir visą procedūrą kartokite dar 2 kartus  (iš viso 3 kartus).

Galiausiai tešlą vėl iškočiokite iki 1 cm storio ir stikline išpjaukite paplotėlius. Perkelkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir, kol orkaitė įkais, uždenkite rankšluosčiu ir palikite pakilti.

Galiausiai aptepkite kiaušiniu, pabarstykite druska ar kmynais ir kepkite, kol paviršius taps auksinės spalvos. Kepimo temperatūra  turėtų būti 190-200 laipsnių.

Močiutės stebuklinga sriuba su bulvių kukuliais

Jums reikės:

Sriubai:

  • 1,5 valg. š. taukų arba 2 valg. š. aliejaus
  • 1 didelio svogūno
  • 2 česnako skiltelių
  • Žiupsnelio saldžiosios ir aitriosios paprikos miltelių
  • 1 petražolių šaknies
  • 1/3 saliero šaknies
  • 2 morkų
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)

Kukuliams:

  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
  • Petražolių
  • 1 kiaušinio trynio
  • 20 g sviesto
  • 50 g miltų
  • 4 virtų bulvių

Kaip gaminti?

Smulkiai pjaustytą svogūną pakepinkite riebaluose, suberkite susmulkintas šaknines daržoves, smulkintas česnako skilteles ir pabarstykite druska bei pipirais. Viską lengvai pakepinkite ir užpilkite vandeniu. Kol daržovės minkštėja, paruoškite kukulius.

Bulves sutrinkite, suberkite  miltus, įdėkite sviesto ir kiaušinio trynį. Pagardinkite druska, pipirais ir smulkiai  pjaustytomis petražolėmis. Iš gautos masės suformuokite nedidelius kukuliukus ir prieš virimo pabaigą sudėkite į verdančią sriubą. Virkite 2-3 minutes.

Greitai paruošiami bulvių kukuliai

Jums reikės:

  • 1 kg bulvių
  • 1 stiklinės miltų
  • 1 stiklinės pusiau rupių miltų
  • 2 smulkiai pjaustytų svogūnų
  • Druskos

Kaip gaminti?

Supjaustytas bulves  sudėkite į puodą ir virkite, kol suminkštės. Nupilkite vandenį (maždaug trečdalis vandens turi likti puode). Pabarstykite miltais ir palikite stingti po dangčiu maždaug 10 minučių. Nemaišykite.

Išminkykite, kad susidarytų minkštas mišinys, uždenkite dangčiu ir palikite dar kelias minutes pastovėti. Rankas patepkite aliejumi ir iš masės formuokite rutuliukus. Viduryje šiek tiek suspauskite.

Keptuvėje pakepinkite svogūną, suberkite paruoštus kukulius ir trumpai viską kartu pakepinkite. Galite patiekti.

Koldūnai iš seno batono

Jums reikės:

  • 4 senesnio batono riekių
  • 350-400 g pusiau rupių miltų
  • Pieno
  • Įdaro (pasirinktinai)

Kaip gaminti?

Supjaustykite batoną ir apliekite pienu. Palikite 15 minučių pastovėti, kad batonas suminkštėtų

Palaipsniui suberkite pusiau rupius miltus. Įberkite žiupsnelį druskos.

Perkelkite tešlą ant darbinio paviršiaus ir iškočiokite į ploną lakštą. Iš tešlos išpjaukite apskritimus, ant kiekvieno  dėkite po 1 arbatinį šaukštelį įdaro ir užspauskite kraštus.

Virkite lengvai pasūdytame vandenyje. Kai koldūnai išplauks į paviršių, jie jau bus paruošti!

Kopūstų blyneliai

Jums reikės:

  • 10 didelių šviežių kopūstų lapų
  • 2-3 kiaušinių
  • Žiupsnelio druskos
  • Miltų
  • Džiūvėsėlių
  • Aliejaus

Kaip gaminti?

Pirmiausia paruoškite kopūstų lapus.  Atrinkite didesnius ir nepažeistus lapus.

Į didesnį puodą ar keptuvę  įpilkite vandens ir užvirinkite. Sudėkite kopūstų lapus ir virkite kelias minutes, kol suminkštės. Nuplaukite po šaltu vandeniu ir leiskite išdžiūti.

Iš pradžių kopūstų lapus išvoliokite miltuose, o tada – išplaktuose kiaušiniuose su trupučiu druskos ir galiausiai džiūvėsėliuose.

Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir apkepkite lapus iš abiejų pusių iki auksinės spalvos.

Patiekite su mėgstamu padažu, grietine ar mėgstamu garnyru.

Patarimas: į džiūvėsėlius galite įberti sezamo sėklų ar rytietiškų prieskonių.

Gavėnios blynai su kefyru

Greitai paruošiami ir labai skanūs!

Jums reikės:

  • 500 ml kefyro
  • 1 kiaušinio
  • 500-600 g kvietinių miltų
  • 400 g bulvių
  • 1 arb. š. kepimo sodos
  • 5 valg. š. aliejaus
  • Krapų
  • Druskos (pagal skonį)
  • 50 g sviesto

Kaip gaminti?

Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje, palikite pastovėti ir sutrinkite. Sumaišykite su smulkiai pjaustytais krapais arba petražolėmis.

Kefyrą sumaišykite su soda, kiaušiniu ir 2 šaukštais aliejaus. Palaipsniui įmaišykite miltus ir rankomis minkykite tešlą (tešla turi šiek tiek lipti prie rankų). Pabarstykite tešlą miltais, uždenkite rankšluosčiu ir palikite 10 minučių pastovėti.

Tešlą padalinkite į 8-9 dalis ir kiekvieną dalį ant miltais pabarstytos lentos iškočiokite į blyno formą, maždaug 1 cm storio. Į kiekvieno paplotėlio centrą dėkite bulvių įdarą, o tada suvyniokite taip, kad įdaras pasidengtų tešla. Vėl iškočiokite.

Į keptuvę storu dugnu įpilkite šiek tiek aliejaus. Blynelius apkepkite iš abiejų pusių iki auksinės spalvos (kepkite maždaug po 5 minutes iš kiekvienos pusės).

Galite aptepti tirpintu sviestu ir česnaku.

Per 15 minučių paruošiama sriuba su puriais manų kukuliais

Jums reikės:

Sriubai:

  • 1-2 arb. š. sviesto
  • 2 pakuočių šaldytų daržovių (aš naudoju mišinį su brokoliais)
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
  • Daržovių sultinio

Kukuliams:

  • 2 kiaušinių
  • 7 valg. š. manų kruopų
  • Šiek tiek aliejaus
  • Žiupsnelio druskos

Kaip gaminti?

Puode ištirpinkite sviestą ir trumpai pakepinkite daržoves. Įpilkite vandens ir leiskite užvirti. Po kurio laiko supilkite sultinį.

Paruoškite kukulius. Kiaušinius išplakite su trupučiu aliejaus ir druska. Įmaišykite šiek tiek sodos ir palaipsniui maišykite manų kruopas. Maišykite, kol gausite tirštesnę kreminę tekstūrą.

Geriausia tešlą valandą palaikyti šaldytuve, bet kukulius galite ruošti ir iš karto. Kai verdamos daržovės suminkštės, į sriubą šaukštu dėkite manų kruopų masę. Kai kukuliai išplaukia į paviršių, sriuba jau paruošta.

Kopūstų kepsneliai

Jums reikės:

  • 1 kopūsto galvos
  • 3 kiaušinių
  • Džiūvėsėlių
  • Saulėgrąžų aliejaus kepimui

Kaip gaminti?

Svarbiausia – tinkamai supjaustyti kopūstą. Neišimkite šerdies: nuimkite tik išorinį šerdies kraštą, o tada perpjaukite kopūstą per pusę ir supjaustykite pusmėnuliais.

Įdėkite kopūstą į vandenį ir virkite maždaug 5 minutes (vandenį galite pasūdyti). Nupilkite vandenį ir leiskite šiek tiek atvėsti.

Išplakite kiaušinius (galite pagardinti druska ir pipirais). Į atskirą dubenį suberkite džiūvėsėlius. Kiekvieną kopūsto gabalėlį iš pradžių aptepkite kiaušiniu, tada apvoliokite džiūvėsėliuose, ir vėl pakartokite šią procedūrą.  Kepkite aliejuje iki auksinės spalvos iš visų pusių.

Patiekite su mėgstamu padažu. Taip pat galite pagardinti šviežiomis žolelėmis ar sūriu.

Vos per 5 minutes paruošiami virtinukai

Jums reikės:

  • 250 g minkštos varškės
  • 100 g manų kruopų
  • Taip pat į tešlą dedu šiek tiek druskos (maždaug 1/3 – 1/2 arb. š.)

Kaip gaminti?

Sumaišykite abu ingredientus  ir įberkite druskos. Išminkykite tešlą ir susukite į cilindrą. Supjaustykite ir sudėkite į verdantį vandenį.

Taip pat galite iš kiekvieno gabalėlio suformuoti blynelį, įdėti norimo įdaro ir užlankstyti kraštus. Kai virtinukai išplauks į paviršių, virkite dar maždaug 2-3 minutes. Galite patiekti su sviestu, riešutais ar grietine. Keptuvėje sausai pakepinu džiūvėsėlius, sudedu sviestą, cukraus pudrą ir šiame mišinyje apvolioju išvirusius virtinukus.

Grietinėlės ir grybų padažas

Jums reikės:

  • 500 g grybų
  • 1 valg. š. riebalų
  • 2 kvapiųjų pipirų žirnelių
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
  • Žiupsnelio cukraus
  • 1 svogūno
  • 2 valg. š. kvietinių miltų
  • 1 indelio grietinėlės
  • 3-4 arb. š. acto
  • 1 lauro lapo

Kaip gaminti?

Keptuvėje  įkaitinkite riebalus ir ant jų pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną. Suberkite susmulkintus grybus ir trumpai pakepinkite. Įpilkite šiek tiek vandens, pagardinkite druska, prieskoniais, įdėkite lauro lapą ir troškinkite, kol grybai suminkštės.

Į grietinėlę įmaišykite miltus ir įmaišykite į grybų mišinį. Taip pat galima įpilti šiek tiek pieno, jei mišinys atrodo per tirštas. Galiausiai supilkite actą ir įberkite žiupsnelį cukraus, išmaišykite, nukelkite nuo ugnies ir patiekite. Lėkštę papuoškite šviežiomis petražolėmis.

Greitai paruošiami langošai

Galima naudoti ir kaip duonos pakaitalą.

Jums reikės:

  • 400 g pusiau rupių miltų
  • 300 ml rūgpienio (gali užtekti ir 250 ml)
  • 1 arb. š. kepimo sodos
  • 1 arb. š. druskos
  • 2 arb. š. cukraus
  • Aliejaus kepimui

Kaip gaminti?

Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros. Sumaišykite ingredientus dubenyje ir pagaminkite vientisą tešlą. Jei tešla per skysta, įberkite miltų, jei per tiršta, įpilkite pieno.

Leiskite tešlai pastovėti kambario temperatūroje maždaug 20-30 minučių. Iškočiokite ant miltais pabarstyto stalo ir susukite į cilindro formą. Supjaustykite peiliu lygiomis dalimis. Iš kiekvieno gabalėlio formuokite blynelį ir subadykite šakute.

Keptuvėje storu dugnu įkaitinkite aliejų ir apkepkite langošus aliejuje iki auksinės rudos spalvos iš abiejų pusių.

Skanaus!

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---