Riešutai ir džiovinti vaisiai dažnai laikomi idealiu užkandžių variantu, nes juose gausu naudingų riebalų, vitaminų ir mikroelementų. Tačiau riešutų ir džiovintų vaisių kaloringumas gali tapti spąstais, jei nebus kontroliuojamos porcijos.
Riešutų nauda
Riešutai yra omega-3 riebalų rūgščių, baltymų ir magnio šaltinis. Jie padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį ir palaiko širdies sveikatą. Tačiau dėl didelio kaloringumo jų nekontroliuojamas kiekis gali sukelti antsvorį.
Norint numalšinti alkį, žmogui vidutiniškai reikia 50 g riešutų, kuriuose yra 330 kcal. Palyginimui, tai:
- Beveik tiek pat, kiek standartiniame mėsainiame.
- 1/6 dienos kalorijų normos, kai vidutinė dieta yra 2000 kcal.
- Jei pridėsite dar vieną riešutų užkandį, trečdalis dienos dietos bus skirta užkandžiams.
Taip pat verta atsižvelgti į tai, kad riešutuose yra daug riebalų (nors ir naudingų), kurie dideliais kiekiais gali perkrauti organizmą.
Džiovinti vaisiai – paslėptos kalorijos ir cukrus
Džiovinti vaisiai atrodo kaip saugi alternatyva saldumynams. Juose yra skaidulų, antioksidantų ir vitaminų. Tačiau džiovinimo metu iš vaisių išgaruoja vanduo, o cukraus koncentracija gerokai padidėja.
Vidutiniškai 100 g džiovintų vaisių yra 230 kcal, o tai prilygsta bulvyčių fri porcijai.
Taip pat džiovintuose vaisiuose yra daug natūralaus cukraus, kuris gali sukelti staigius insulino šuolius. Tai gali sukelti greitą alkio jausmo grįžimą ir papildomus užkandžius.
Kad užkandis būtų naudingas, svarbu kontroliuoti porcijas.
Rekomenduojama norma:
- Riešutai – 10-15 g (5-7 vnt.)
- Džiovinti vaisiai – 30-40 g (sauja džiovintų uogų arba 3-4 datulės)
Taigi, galima gauti naudingų mikroelementų neviršijant dienos kalorijų.
Viktoras Mandziakas pataria užkandžiams rinktis, pavyzdžiui, obuolius, kefyrą ar natūralų jogurtą.
Riešutų ir džiovintų vaisių galima žala
Be to, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad riešutai ir džiovinti vaisiai yra ne tik kaloringi, bet ir gali sukelti alergines reakcijas. Ypač atsargūs turėtų būti žmonės, alergiški riešutams, nes net nedidelis kiekis šių produktų gali sukelti rimtų sveikatos problemų.
Taip pat verta atkreipti dėmesį į džiovintų vaisių sudėtį, nes kai kurie gamintojai prideda papildomo cukraus ar konservantų, kurie gali būti kenksmingi sveikatai. Todėl rekomenduojama rinktis natūralius, neapdorotus riešutus ir džiovintus vaisius.
Šaltinis: https://www.rbc.ua/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Demo text