Alergiškiems žmonėms arba tiems, kurie dėl kokių nors priežasčių nevartoja kiaušinių, yra daug naudingų alternatyvų. Dietologas įvardijo produktus, kurie gali pakeisti kiaušinius mityboje ir išlaikyti patiekalų skonį bei naudą.
Kiaušinių nauda sveikatai
Kiaušiniai yra aukštos kokybės baltymų, vitaminų (A, D, E, B12) ir mineralų, tokių kaip selenas ir geležis, šaltinis. Jie padeda stiprinti imuninę sistemą, gerina odos ir plaukų būklę, taip pat palaiko širdies sveikatą dėl omega-3 riebalų rūgščių.
Kiaušiniuose esantys antioksidantai, tokie kaip liuteinas ir zeaksantinas, padeda apsaugoti akis nuo senėjimo ir kataraktos vystymosi. Jų vartojimas mityboje taip pat svarbus raumenų masės palaikymui, ypač vyresniame amžiuje.
Kiaušinių alternatyvos
Tofu
Dietologė Tami Best teigė, kad tofu yra puikus baltymų šaltinis, taip pat turtingas fosfatidilserinu, kuris palaiko sveikas ląstelių membranas ir yra gyvybiškai svarbus smegenų funkcijų palaikymui.
Be to, tofu gausu skaidulų, vitamino A, kalcio, magnio, mangano, vario, seleno, cinko, geležies ir beveik visiškai neturi sočiųjų riebalų ar cholesterolio.
Tai daro jį sveika alternatyva kiaušiniams, palaikant žarnyno, audinių, imuninės sistemos, kaulų ir medžiagų apykaitos sveikatą.
Obuolių tyrė
Obuolių tyrė yra natūralus saldus ir skanus kiaušinių pakaitalas, kurį galima naudoti beveik visuose saldžiuose kepiniuose. Dėl didelio pektino kiekio tyrė suteikia tokį patį efektą kaip kiaušiniai.
Be to, ši sveika priedas turi didelį kiekį vitamino C, skaidulų ir augalinių junginių, stiprinančių žarnyno, širdies ir imuninės sistemos sveikatą. Naudokite 1/4 puodelio obuolių tyrės vietoj vieno kiaušinio.
Avinžirnių miltai
Avinžirnių miltai yra įdomus ingredientas, kuriuo galima eksperimentuoti vietoj kiaušinių. Sumaišykite avinžirnių miltus su vandeniu, ciberžole ir druska, kad gautumėte kiaušinio skonį.
Iš šio mišinio namuose galite pasigaminti kiaušinienę ir omletą. Be to, miltai yra labai maistingi, nes avinžirniuose gausu skaidulų, vario, cinko, mangano, geležies, fosforo, kalio, magnio, seleno ir B grupės vitaminų.
Šios maistinės medžiagos kartu palaiko imunitetą, širdį, kaulus, žarnyną ir medžiagų apykaitą.
Jogurtas
Vienas ketvirtis puodelio augalinio arba paprasto jogurto pakeis kiaušinius ir padarys kepinius „drėgnus“.
Be to, jogurte yra daug baltymų, B grupės vitaminų, kalcio, fosforo ir probiotikų, palaikančių energijos apykaitą ir kaulų sveikatą. Jogurte esantys probiotikai taip pat įveda sveikas bakterijas į žarnyno mikrobiomą.
Rinkitės jogurtą su mažu riebalų kiekiu, kad sumažintumėte sočiųjų riebalų ir maistinio cholesterolio apkrovą.
Akva faba
Akva faba yra klampus skystis, gaunamas verdant ankštinių augalų, tokių kaip avinžirniai, pupelės, žirniai, vaisius.
Dėl savo gebėjimo imituoti kiaušinio baltymo funkcines savybes, akva faba gali būti naudojama kaip tiesioginis kiaušinių baltymų pakaitalas kai kuriuose kulinariniuose receptuose.
Jos sudėtis ypač tinka žmonėms, kurie laikosi dietos, dėl etinių ir religinių priežasčių, kad išvengtų kiaušinių naudojimo.
Trys šaukštai skysčio iš konservuotų avinžirnių imituoja maždaug vieną kiaušinio baltymą ir idealiai tinka morengams bei lengviems kepiniams.
Linų sėmenys
Vienas iš labiausiai paplitusių veganiškų kiaušinių pakaitalų yra linų sėmenys, sumaišyti su vandeniu, sudarant klampų skystį, kuris sutirštėja ir suteikia struktūrą kepiniams.
Vienas šaukštas, sumaišytas su trimis šaukštais vandens, prilygsta vienam kiaušiniui.
Linų sėmenys yra maistingesnis pasirinkimas nei kiaušiniai, atsižvelgiant į baltymų, skaidulų, omega-3 riebalų rūgščių, vitamino B, vario, fosforo, magnio ir augalinių junginių kiekį.
Šios maistinės medžiagos apsaugo žarnyną, širdį, imunitetą ir medžiagų apykaitą.
Papildomi patarimai:
- Eksperimentuokite su skirtingomis alternatyvomis, kad atrastumėte jums tinkamiausią.
- Atsižvelkite į recepto reikalavimus, nes kai kurios alternatyvos gali netikti tam tikriems patiekalams.
- Nepamirškite, kad kiaušiniai yra svarbus maistinių medžiagų šaltinis, todėl pakeitus juos, svarbu užtikrinti, kad gautumėte pakankamai baltymų, vitaminų ir mineralų iš kitų maisto produktų.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva
Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Demo text