Penktadienis, 28 vasario, 2025

Naujausi

Juodasis ar pieniškas? Koks šokoladas yra naudingiausias sveikatai?

Juodasis ir pieniškas šokoladas – du populiariausi saldumynų tipai. Yra nuomonė, kad juodasis šokoladas yra naudingesnis sveikatai dėl mažesnio cukraus kiekio. Ar tai tikrai tiesa?

Kas žinoma apie juodąjį šokoladą?

Dietologas Van Na Čunas teigė, kad visas šokoladas savo sudėtyje turi kakavos, kurioje yra daug maistinių medžiagų.

Kakavoje yra naudingų junginių, įskaitant antioksidantus, vadinamus flavonoidais ir polifenoliais, kurie potencialiai gali padėti išvengti oksidacinės ląstelių pažaidos.

Joje taip pat yra būtinų mineralų, tokių kaip geležis, magnis, cinkas, varis ir fosforas, kurie gali palaikyti įvairias organizmo funkcijas.

Žalia kakava turi labai kartų skonį, todėl daugumos šokolado rūšių gamybai kakavos sėklos fermentuojamos, džiovinamos ir skrudinamos, todėl gaunama apdorota kakavos forma.

Gautos kakavos pupelės vėliau naudojamos kakavos milteliams gaminti.

Juodajame šokolade paprastai yra 50–90 % kakavos sausųjų medžiagų, taip pat kakavos sviesto ir cukraus. Jame paprastai nėra pieno produktų, todėl jis yra mažiau kreminis ir skiriasi nuo pieniško šokolado.

100 gramų 70–85 % juodojo šokolado yra:

  • kalorijų – 598
  • baltymų – 8 g
  • riebalų – 43 g
  • angliavandenių – 46 g
  • skaidulų – 11 g
  • cukraus – 24 g
šokoladas rūšys

Kuo naudingas pieniškas šokoladas?

Pieniškas šokoladas gaminamas iš kakavos sviesto, kakavos sausųjų medžiagų, cukraus, pieno miltelių ir bet kokių papildomų ingredientų mišinio.

Be pieno miltelių, ingredientai, naudojami pieniško ir juodojo šokolado gamybai, yra gana panašūs. Visų pirma, tokiame šokolade yra mažiau kakavos sausųjų medžiagų ir daugiau cukraus.

Nors juodajame šokolade yra 50–90 % kakavos, pieniškame – tik 10 %. Dėl to skonis yra saldesnis, o tekstūra – glotnesnė ir kreminė.

Produkte taip pat yra mažiau antioksidantų dėl sumažėjusios kakavos koncentracijos. Pieniškame šokolade taip pat yra daugiau pridėtinio cukraus nei juodajame.

100 gramų pieniško šokolado yra:

  • kalorijų – 535
  • baltymų – 8 g
  • riebalų – 30 g
  • angliavandenių – 59 g
  • skaidulų – 3 g
  • cukraus – 52 g

Koks šokoladas yra naudingesnis?

Juodasis šokoladas paprastai laikomas sveikesniu dėl didesnio kakavos ir mažesnio cukraus kiekio. Jame taip pat yra daugiau maistinių medžiagų, tokių kaip skaidulos ir mineralai.

Tačiau juoduoju šokoladu reikia mėgautis saikingai. Svarbu nepasikliauti tik juoduoju šokoladu ir vartoti gerai subalansuotą mitybą, kad gautumėte visą maistinių medžiagų spektrą ir naudą sveikatai.

Nors juodasis šokoladas gali turėti papildomos naudos sveikatai, kai kurie žmonės gali teikti pirmenybę pieniškam dėl saldesnio skonio ir kreminės tekstūros. Bet kurį tipą galima įtraukti į subalansuotą mitybą saikingai.

Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Ar sportas gali padėti išlaikyti krūtų stangrumą, ar tai mitas?

Krūtų stangrumo praradimas – natūralus procesas, kuris su laiku gali paliesti kiekvieną moterį. Hormoniniai pokyčiai, svorio svyravimai, nėštumas ir amžėjimas yra pagrindiniai veiksniai, lemiantys...

Trys pratimai su lanku, kurie padės sulieknėti ties juosmeniu

Sustiprinti raumenis, sulieknėti ir padidinti energijos lygį galima atliekant pratimus su lanku. Tokius fizinius pratimus galima atlikti net namuose ir gauti daug naudos. Hula lankas...
---