Šeštadienis, 11 sausio, 2025

Naujausi

Grikių košė, kuri iš lėkštės dings tiesiog žaibišku greičiu: išbandykite ir įsitikinsite patys

Grikius valgau ganėtinai dažnai. Man visad atrodė, kad moku juos tinkamai paruošti, tačiau neseniai sužinojau porą niuansų, apie kuriuos anksčiau net nesusimąstydavau. Pasirodo, ruošiant grikius galima padaryti ne taip ir mažai klaidų. Šį kartą norime jums papasakoti, kokių klaidų vertėtų vengti, ir kaip paruošti tikrai skanią grikių košę.

Kaip paruošti grikius?

Grikiai yra universalūs grūdai. Jie dera ir su mėsa, ir su žuvimi, ir su šviežiomis ar troškintomis daržovėmis. Be to, grikiai gali būti naudojami įdarui, kepimui ir kitiems originaliems patiekalams.

Kitas neabejotinas grikių privalumas – paruošimo greitis. Košė išverda gana greitai. Maža to, grikiai yra lengvai virškinami.

Grikių košės ruošimo niuansai

Taigi, grikių ruošimą reikia pradėti nuo jų paruošimo. Kuo produktas pigesnis, tuo didesnė tikimybė, kad jame gali būti prastos kokybės branduolių ar nenaudingų priedų. Prieš virdami grikius pirmiausia atrinkite nesveikus grūdus, o likusius grikius kruopščiai nuplaukite tekančiu vandeniu ir nusausinkite ant popierinio rankšluosčio.

Dar vienas svarbus dalykas – tinkamo puodo pasirinkimas. Apie tai dažniausiai nė nesusimąstoma, tačiau naudinga žinoti, kad grikius geriausia virti iš ketaus pagamintame puode. Taip pat puikiai tinka emaliuotas puodas storu dugnu.

Paruoštos košės skoniui didelę įtaką turi vanduo, kuriame virė grikiai. Puikiai tiks filtruotas vanduo. Išvirtos grikių kruopos bus švelnesnio skonio ir minkštesnės, jei prieš virdami jas pakepinsite keptuvėje. Grikių kepinimui rinkitės augalinį aliejų.  Grikiais puikiai dera alyvuogių ar linų sėmenų aliejumi, tačiau atminkite, kad ant tokio aliejaus negalima kepti, todėl šių rūšių aliejais galite pagardinti jau paruoštą patiekalą.

Patyrusios šeimininkės žino, kad pagrindinė gerai išvirtų grikių sąlyga – tinkamos proporcijos. Grikių košės paruošimui reikės 1 dalies grikių  ir 2 dalių vandens. Jei norite pagaminti sultingesnę košę, naudokite 2,5 dalies vandens.

Virimo etapai

Grikius berkite į jau verdantį vandenį ir uždenkite dangčiu. Verdamų grikių jokiu būdu nemaišykite. Likus kelioms minutėms iki virimo pabaigos, išjunkite viryklę ir apvyniokite puodą rankšluosčiu. Tokiu būdu grikiai pabaigs „virti“.

Pirmiausia rekomenduojama grikius virti ant stiprios ugnies. Pastebėję, kad vanduo kyla į viršų, sumažinkite ugnį iki vidutinės. Po poros minučių sumažinkite ugnį iki minimumo.

Nors dauguma mūsų yra pratę grikius sūdyti virimo pradžioje, tačiau tai – didelė klaida. Geriausia sūdyti grikius jų virimo pabaigoje. Geriausia naudoti ne įprastą druską, bet jūros druską. Tai naujai atskleis grikių košės skonį ir padarys ją dar maistingesnę.

Beje, kad košė būtų dar skanesnė, pabandykite į verdantį vandenį įmesti gabalėlį sviesto, o tik tada suberkite grikius. Ši gudrybė puikiai pasiteisina verdant ne tik grikius, bet ir kukurūzus.

Tikimės, kad šie patarimai padės jums paruošti tobulo skonio grikių košę. Nors gali atrodyti, kad paruošti grikių košę yra paprasčiau nei paprasta, tačiau tik tada, jei laikysitės tam tikrų taisyklių, galėsite tikėtis pačių geriausių rezultatų. Sėkmės!

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---