Grikiai yra pirmaujantys tarp grūdų pagal maistinę vertę ir baltymų kiekį. Todėl juos turėtų vartoti tie, kurie nevalgo pakankamai mėsos ir žuvies. O grikiai lenkiškai yra būdas paversti sveiką produktą neįprastu ir svarbiausia, labai skaniu.
Toks patiekalas ant stalo ilgai neišlieka.
LENKIŠKI GRIKIAI
Jums reikės:
- 300 g grikių
- 600 ml vandens
- 300 g pievagrybių
- 300 g grietinės
- 1 kiaušinio
- 1 svogūno
- 2 šaukštų sviesto
- druskos ir pipirų pagal skonį
- gabalėlio kietojo sūrio (nebūtina)
Gaminimas:
Nuplaukite kruopas, užpilkite vandeniu ir virkite, kol suminkštės.
Įdėkite sviesto prieš pat pabaigą, kad košė įgautų ryškų kreminį skonį ir aromatą.
Smulkiai supjaustykite svogūną ir grybus.
Kepkite svogūnus keptuvėje su sviestu, kol jie pasidarys skaidrūs, tada ten sudėkite grybus. Kepkite svogūną su grybais apie 15 minučių, nepamirškite druskos ir pipirų pagal skonį.
Atskirame inde išplakite žalią kiaušinį su grietine, druska ir pipirais pagal skonį.
Kepimo indą ištepkite aliejumi.
Sudėkite dalį grikių.
Į antrą sluoksnį sudėkite svogūnus su grybais.
Uždenkite grikiais ir ant viršaus užpilkite kiaušinių ir grietinės mišinį, bandydami tolygiai paskirstyti jį visame plote.
Jei norite, pabarstykite tarkuotu sūriu.
15–20 minučių pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių.
Viskas, lenkiški grikiai yra paruošti.
Jei norite, į grikius galite įdėti morkų, žolelių, keptų šoninės gabalėlių. Skanaus!