Šeštadienis, 22 vasario, 2025

Naujausi

Sveikiausias desertas, kurį visi žinome

Chalva nuo seno laikoma ne tik skaniu desertu, bet ir tikru naudingų medžiagų šaltiniu. Gydytojai ir dietologai vis dažniau kalba apie jos unikalias savybes ir rekomenduoja vartoti chalvą saikingais kiekiais sveikatai palaikyti.

Kodėl chalvą galima ir reikia valgyti – skaitykite RBC-Ukraina (projekto Styler) medžiagoje.

Kuo naudinga chalva?

Chalva gaminama iš riešutų arba sėklų, kurios pačios savaime yra vertingos organizmui. Joje esantys riebalai yra polinesočiosios riebalų rūgštys omega-6 ir omega-9, kurios organizme negaminamos, o gaunamos tik su maistu.

Šios rūgštys vaidina svarbų vaidmenį širdies ir kraujagyslių sistemos, smegenų ir kitų organų veikloje.

Chalvoje taip pat gausu vitaminų E ir B, kalio ir magnio. Vitaminas E yra stiprus antioksidantas, kuris lėtina senėjimo procesus ir apsaugo ląsteles nuo pažeidimų.

B grupės vitaminai reikalingi normaliai nervų sistemos veiklai ir medžiagų apykaitai. Kalis ir magnis palaiko širdies sveikatą ir reguliuoja kraujospūdį.

Be to, chalvoje yra baltymų, kurie yra ląstelių statybinė medžiaga, ir skaidulų, kurios gerina virškinamojo trakto veiklą ir padeda organizmui išsivalyti nuo toksinų.

Įvairių rūšių chalva ir jų nauda

Yra keletas chalvos rūšių, kurių kiekviena turi savitų savybių:

  • Saulėgrąžų chalva: Ji gaminama iš saulėgrąžų sėklų ir yra tradicinis mėgstamas skanėstas. Joje gausu B ir F grupės vitaminų, ji naudinga širdžiai, padeda išvalyti kraują nuo cholesterolio ir normalizuoja rūgštingumą žarnyne.
  • Žemės riešutų chalva: Šioje rūšyje yra folio rūgšties, kuri reikalinga ląstelių atsinaujinimui ir turi jauninantį poveikį. Jos sudėtyje esantys vitaminai palaiko širdies ir kraujagyslių sistemą ir gali sumažinti vėžio riziką. Žemės riešutų chalvoje taip pat gausu silicio, kuris stiprina kaulus, dantis, kremzles ir sausgysles.

Ką svarbu žinoti apie chalvą?

Chalva, be abejo, yra naudingas produktas, tačiau ją reikia vartoti saikingai. Per didelis chalvos vartojimas gali sukelti svorio augimą dėl didelio jos kaloringumo.

Rinkitės natūralios sudėties chalvą, be pridėtinių dirbtinių dažiklių ir konservantų. Pirmenybę teikite chalvai, pagamintai iš riešutų ar sėklų, kurios nebuvo termiškai apdorotos. Vartokite chalvą saikingais kiekiais, kaip subalansuotos mitybos dalį.

Beje, pavadintas paslėptas ingredientas produktuose „be cukraus“, kuris gali būti nuodas.

Taip pat skaitykite, kas yra kalorijų deficitas ir kaip jį teisingai apskaičiuoti?

Medžiagoje panaudoti šie šaltiniai – mitybos specialistės Anos Boženovos „Facebook“ puslapis, „Nutrients“, „Wikipedia“.

Papildomi chalvos naudos aspektai

Chalva taip pat gali būti naudinga žmonėms, kurie aktyviai gyvena. Tai greitos energijos šaltinis, todėl ji puikiai tinka užkandžiui prieš treniruotę ar po jos. Be to, chalvoje esantis magnis padeda atpalaiduoti raumenis ir apsaugo nuo mėšlungio.

Moterys chalvą gali ypač naudingai vartoti nėštumo ir žindymo laikotarpiu. Folio rūgštis, esanti žemės riešutų chalvoje, reikalinga tinkamam vaisiaus vystymuisi, o vitaminai ir mineralai palaiko motinos sveikatą.

Kaip teisingai pasirinkti ir laikyti chalvą?

Renkantis chalvą, reikėtų atkreipti dėmesį į jos sudėtį. Kuo mažiau joje dirbtinių priedų, tuo geriau. Chalva turi būti natūralios spalvos ir malonaus aromato. Venkite chalvos su įtrūkimais ar trapią struktūrą, nes tai gali rodyti netinkamą laikymą.

Chalvą reikėtų laikyti vėsioje ir sausoje vietoje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių. Geriausia ją laikyti hermetiškame inde, kad neišdžiūtų.

Receptai su chalva

Chalvą galima vartoti ne tik gryną, bet ir naudoti gaminant įvairius desertus. Pavyzdžiui, galima jos įdėti į naminius ledus, pagaminti chalvos kremą tortui arba pasigaminti chalvos saldainių.

Chalva yra sveikiausias desertas

Štai paprastas chalvos saldainių receptas:

  • 100 g chalvos
  • 50 g riešutų (bet kokių pagal skonį)
  • 2 šaukštai medaus
  • Sezamas arba kokoso drožlės apvoliojimui

Sutrinkite chalvą ir riešutus, įdėkite medų ir gerai išmaišykite. Suformuokite nedidelius rutuliukus ir apvoliokite juos sezamo sėklomis arba kokoso drožlėmis. Padėkite į šaldytuvą 30 minučių.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Ar galime miegoti iškart po valgio? Specialistų atsakymas

Po sočių pietų ar vakarienės daugelis žmonių jaučia norą atsigulti ir šiek tiek pailsėti. Tačiau gydytojai perspėja, kad toks poilsis, iškart po valgio, gali...

Šios kontraceptinės priemonės gali sukelti širdies smūgį ar insultą: naujas tyrimas

Kontracepcija lytinių santykių metu yra labai svarbi. Naujas didelio masto tyrimas atskleidė padidėjusią riziką naudojant tam tikras kontraceptines tabletes, gimdos spirales, implantus, injekcijas, pleistrus...
---