Norint užauginti gerą aviečių derlių, svarbu jas tinkamai prižiūrėti. Laistykite krūmus, purenkite dirvą, genėkite ūglius – visa tai svarbu, kad vaisiai būtų sveiki ir saldūs. Ne mažiau svarbus ir pavasarinis tręšimas.
Pasinaudokite šiais patarimais ir tręškite avietes pavasarį pagal šiuos nurodymus.
Jos atsilygins jums gausiu derliumi ir saldžiomis uogomis vasarą.
Pavasarinio aviečių tręšimo tikslas
Atėjus pavasariui avietės pabunda.
Auga jauni ūgliai, suaktyvėja šaknų sistema.
Po žiemos augalas būna nusilpęs, todėl jam reikia pastiprinimo, kad turėtų jėgų vystytis.
Kitas pavasarinio maitinimo tikslas – apsauga nuo ligų ir kenkėjų.
Rekomenduojama tai daryti nutirpus sniegui ir atšilus žemei.
Laikas priklauso nuo regiono ir sezono orų.
Geriausias laikas tręšti yra diena po lietaus.
Drėgmė yra maistinių medžiagų laidininkas – kuo daugiau drėgmės, tuo geriau pasisavinami vitaminai ir mineralai.
Jei pavasaris sausas, prieš tręšiant aviečių krūmus reikėtų gausiai palaistyti šiltu vandeniu.
Rekomenduojama tai daryti ryte arba vakare, kai nėra saulės.
Kai avietės auginamos skurdžiose, nederlingose dirvose, tręšiama du kartus, antrasis tręšimas atliekamas praėjus dviem savaitėms po pirmojo.
Derlingoje žemėje pakanka tręšti vieną kartą.
Pavasarį avietes reikia tręšti optimaliai.
Svarbiausia teisingai nustatyti dozę, kad augalas negautų vitaminų ir maistinių medžiagų pertekliaus.
Organinės trąšos
Mineralinės medžiagos yra atsakingos už vaisių vystymąsi, nuo jų priklauso aviečių skonis ir išvaizda.
Pavasarį augalui reikia azoto, kalio ir fosforo.
Trąšos į dirvą įterpiamos prieš pumpurų išsiskleidimą, balandžio arba gegužės mėnesį.
Ypatingą dėmesį rekomenduojama skirti azotui.
Jis formuoja lapų masę, apsaugo nuo ligų ir kenkėjų, prailgina aviečių derėjimo laikotarpį.
Mėšlas
Pavasarį avietės tręšiamos karvių mėšlu, atskiestu vandeniu.
Organinės medžiagos skatina ūglių vystymąsi ir aprūpina šaknis trūkstamais mikroelementais.
Mėšlo tirpalui paruošti naudojama 10 litrų vandens ir 1 šaukštas karvės mėšlo.
Laistydami būkite atsargūs ir neperlaistykite ūglių, kad nenudegintumėte.
Jei neturite karvių mėšlo, galite jį pakeisti vištų mėšlu.
Į 10 litrų kibirą vandens įpilkite apie 1 litrą mėšlo.
Palikite pastovėti 2-3 dienas, tada praskieskite vandeniu 1:1.
Svarbu laikytis dozavimo ir naudojimo būdų.
Po tręšimo atliekamas mulčiavimas, kad tręšimo poveikis išliktų ilgesnį laiką.
Avietės apibarstomos šiaudais arba nupjauta žole, mulčius skaidymosi metu suteikia papildomo organinio tręšimo.
Karbamidas
Karbamido preparatas tinka pavasariniam aviečių tręšimui.
Tirpalas ruošiamas iš 10 l vandens ir 20 g trąšų.
Kai krūmas patręšiamas, tada žemę pabarstykite dolomitu.
Vietoj dolomito galima naudoti medžio pelenus.
Jie gerina dirvos struktūrą ir skatina žydėjimą.
Puodelį pelenų praskieskite 10 litrų vandens, išmaišykite ir palaistykite.
Vienam krūmui sunaudojama 2-3 litrai tirpalo.
Bulvių lupenos
Bulvių lupenos taip pat labai naudingos pavasariniam aviečių tręšimui.
Lupenas užpilkite verdančiu vandeniu, palikite 2-3 dienas ir gautu tirpalu palaistykite avietes.
Šios trąšos yra saugios, nemokamos ir lengvai paruošiamos.
Mielės
Mielių trąšos padeda didinti atsparumą ligoms ir vystyti šaknų sistemą.
Trąšoms paruošti reikia 10 g mielių, 100 g cukraus ir 10 l šilto vandens.
Tirpalas paliekamas pastovėti dvi valandas ir skiedžiamas vandeniu santykiu 1:5.
Avietės laistomos šiltą dieną, geriausia vakare, kad dirvožemis būtų įšilęs.
Mielių tirpalą sunaudokite iš karto po paruošimo, jis netinkamas laikyti.
Svogūnų lukštai
Dar vienas veiksmingas pavasarinio aviečių pastiprinimo receptas – svogūnų lukštų tirpalas.
10 litrų vandens naudokite 50 g svogūnų lukštų.
Palikite 14 dienų pastovėti ir palaistykite krūmus.
Šis tirpalas aprūpina avietes kaliu, apsaugo nuo ligų ir kenkėjų.
Kai kurie sodininkai nenori gaišti laiko maišydami įvairias trąšas.
Tuomet tereikia nusipirkti paruoštą kompoziciją, kurią patogu ir lengva naudoti.
Azoto ir fosforo kompleksas
Trąšos normalizuoja augalų medžiagų apykaitą, pagerina uogų skonį.
Pavasariniam tręšimui ruošiamas koncentratas.
350 g trąšų užpilama 3 litrais verdančio vandens, o ištirpinus granules, koncentratas skiedžiamas vandeniu santykiu 1:10.
Pavasarį tirpalas įterpiamas 1-2 kartus, priklausomai nuo dirvožemio būklės.
Prieš žydėjimą avietes reikia papildomai paremti.
Užmezgus pirmuosius vaisius, naudinga krūmą papildomai mulčiuoti kompostu arba humusu.
Kompostas praturtina dirvožemį, jame yra kalio, humuso, fosforo, geležies ir azoto.
Renkantis organines ir mineralines sudedamąsias dalis, svarbu nepamiršti jų suderinamumo.
Pavyzdžiui, natrio, kalcio ir amonio nitratai nesuderinami su superfosfatu.
O kalcio nitratas netinka su sieros turinčiais junginiais.
Prieš tręšiant rekomenduojama sutvarkyti krūmus, pašalinti piktžoles, praėjusių metų augalų liekanas.
Prieš tręšimą ir po jo dirvą reikėtų išpurenti – toks apdorojimas pagerins oro pralaidumą ir dirvos drėgnumą.
Taip pat rekomenduojama reguliariai tikrinti krūmus sezono metu.
Jei ant lapų atsiranda geltonų dėmių, tai rodo kalio trūkumą.
Sausos šakos rodo, kad trūksta azoto arba fosforo.
Sėkmės!