Jei tinkamai tręšite sodinukus, jie augs stipresni ir sveikesni. Mes jums papasakosime, kaip paruošti paprastas, bet tikrai veiksmingas trąšas: tereikės gabalėlio senos duonos ir trupučio pieno bei cukraus.
Ankstyvasis augalo laikotarpis dažnai yra lemiamas jo vystymuisi. Žinoma, tai taip pat turi didelį poveikį ir derliaus dydžiui. Būtent todėl jaunus sodinukus svarbu gerai patręšti.
Svarbiausi duonos trąšų privalumai
Tai – labai pigios trąšos, nes galite naudoti pasenusią ar net supelijusią duoną. Be to, šios trąšos yra ekologiškos ir labai maistingos. Tokios trąšos yra itin naudingos daržovėms, pavyzdžiui, pomidorams, agurkams ir įvairių rūšių kopūstams. Duonos trąšos pagreitina jaunų augalų augimą ir vystymąsi, todėl jų stiebai tampa stori ir mėsingi, o lapai tampa sodriai žalios spalvos. Šios trąšos taip pat skatina šaknų augimą, nes prisotina dirvą naudingomis bakterijų kultūromis, amino rūgštimis, vitaminais, mineralais ir kitomis maistinėmis medžiagomis.
Jaunų sodinukų tręšimas duonos trąšomis
Šių trąšų ruošimui naudokite didesnį duonos gabalėlį (turėtų pakakti ketvirtadalio įprasto kepalo). Tai gali būti tiek šviežia, tiek sena duona. Taip pat galite naudoti sudžiūvusią ar net supelijusią duoną. Vietoj duonos taip pat galite naudoti krekerius. Susmulkinkite duoną ir suberkite į litro talpos stiklainį (užpildykite maždaug pusę jo tūrio). Užpilkite litru drungno vandens, įberkite arbatinį šaukštelį cukraus. Stiklainį uždenkite dangteliu ir dvi dienas palikite gana šiltoje vietoje. Tirpalą perkoškite per sietelį ir praskieskite 3 litrais vandens. Galiausiai įpilkite tris šaukštus pieno ir supilkite į bet kokį indą. Augalus reikia laistyti du ar tris kartus kas 10 dienų.