Naminės trąšos yra pigios, ekologiškos ir efektyvios, todėl jos yra labai mėgstamos sodininkų. Kai kurias trąšas galima pasigaminti iš atliekų. Pavyzdžiui, svogūnų lukštai yra labai efektyvios trąšos, kurias pasigaminti yra labai paprasta. Mes jums papasakosime, kodėl verta išbandyti tokias trąšas, ir kaip jas pasigaminti.
Svogūnų lukštai dažniausiai yra vertinami kaip atliekos, ir tai yra didelė klaida. Svogūnų lukštai yra viena populiariausių naminių trąšų. Užuot išmetę juos į šiukšlių dėžę, galite, pavyzdžiui, pakasti po pomidorais, ir taip pamaitinti daigus. Taip pat gera idėja svogūnų lukštus paversti labai maistingų medžiagų turinčiomis trąšomis.
Kodėl verta išbandyti šias trąšas?
Svogūnų lukštai visada yra po ranka, be to, ši natūrali žaliava papildomai nekainuoja. Svogūnų lukštai yra visiškai natūrali žaliava, todėl nereikia jaudintis, kad jie gali pakenkti augalams. Svogūnų lukštuose gausu azoto, kalio ir fosforo. Visi šie elementai reikalingi tinkamam augalų vystymuisi. Svogūnuose esantys fitoncidai pasižymi baktericidinėmis savybėmis, todėl tokia trąša apsaugo augalus. Svogūnų lukštuose esantis kvercetinas yra galingas antioksidantas, padedantis augalams gerai įsišaknyti ir greičiau augti. Dėl B grupės vitaminų svogūnų lukštai skatina pomidorų augimą ir juos stiprina, o PP vitaminai palaiko deguonies pasisavinimą ir stiprina šaknis.
Kaip naudoti svogūnų lukštus sodinant pomidorus?
Viskas yra labai paprasta. Į duobutę, kurioje ketinate sodinti pomidorus, pakanka įdėti sausų svogūnų lukštų. Sumaišykite juos su žeme ir pasodinkite sodinuką. Kai laistysite pomidorus, į dirvą pateks naudingos medžiagos, todėl pomidorai bus stiprūs ir atsparūs ligoms. Šią procedūrą taip pat galite atlikti sodindami paprikas.
Kaip iš svogūnų lukštų pasigaminti trąšas?
Iš svogūnų lukštų galite pasigaminti trąšas, kurios maitina pomidorus ir pagreitina vaisių vystymąsi. Taip pat šios natūralios trąšos apsaugo augalus nuo kenkėjų. Svogūnų lukštų pagrindu pagaminti preparatai saugos nuo grybelio ir juodojo puvinio infekcijų, lapų pageltimo, amarų, ir t.t.
- Trąšų ruošimui reikės dviejų stiklinių svogūnų lukštų. Užpilkite 2 litrais vandens ir palikite 2 paras pastovėti. Praskieskite preparatą vandeniu (santykiu 1:3) ir palaistykite pomidorų daigus. Trąšas naudokite kelis kartus per sezoną, kas 2-3 savaites.
- Į emaliuotą puodą įberkite 1 stiklinę svogūnų lukštų ir užpilkite 2 litrais vandens. Pastatykite ant viryklės ir užvirinkite. Virkite 20 minučių. Kai atvės, preparatą jau galėsite naudoti. Šiomis trąšomis galite laistyti pomidorus arba juos nupurkšti.