Ne visi sodininkai žino, kaip svarbu tinkamai patręšti morkas. Jei to nepadarysite, derlius nebus toks, kokio norėtųsi. Jei norite, kad morkos būtų didelės, saldžios ir sultingos, svarbu jas tinkamai patręšti.
Tinkamos trąšos
Kad morkos tinkamai augtų ir būtų sultingos, joms reikia fosforo, azoto, kalio ir boro.
Joms tręšti tinka mineralinės trąšos arba paruoštas tirpalas.
Šių daržovių tręšimui taip pat puikiai tinka natūralios trąšos, kurios yra ne tik veiksmingos, bet taip pat ir saugios.
Morkų tręšimo grafikas
Tręšimas turėtų būti atliekamas keletą kartų.
Pirmą kartą jis atliekamas sėjos metu, antrą kartą – išdygus daigams, trečią kartą – praėjus 21 dienai po antrojo tręšimo, o paskutinį kartą – likus 14 dienų iki derliaus nuėmimo.
Tai – idealus tręšimo grafikas, tačiau ne visada pavyksta jo laikytis.
Jei negalite laikytis šio grafiko, tręšimą atlikite vieną ar du kartus. Jei tręšimą atliksite vieną kartą, tą geriausia daryti išdygus daigams.
Kaip tręšti morkas po sudygimo?
Pirmą kartą morkos tręšiamos tada, kai daigai jau turi po tris lapelius (praėjus maždaug 14 dienų po sudygimo).
Mes jums papasakosime, kokias trąšas geriausia naudoti morkoms.
Šios trąšos taip pat puikiai tinka ir burokėliams.
Pelenai
Pelenai naudojami sausi, arba iš jų galima paruošti tirpalą.
Jei naudosite sausus pelenus, pabarstykite jais daržovių lysves.
Tirpalui paruošti reikės 100 gramų pelenų ir 10 litrų vandens. Gerai sumaišykite, palikite pastovėti, ir gauta priemone palaistykite augalus prie šaknų.
Jodas
Į 10 litrų vandens įlašinkite 20 lašų jodo ir palaistykite daržoves.
Vištų mėšlas
Vištų išmatas reikia užpilti vandeniu (santykiu 1:10), išmaišyti ir palikti 12 valandų pastovėti.
Atskieskite tokiu pat kiekiu vandens ir palikite dar 24 valandas pastovėti.
Laistykite tarp lysvių, tačiau šių trąšų nenaudokite karštomis dienomis.
Augalų trąšos
Paruoškite dilgėlių, kiaulpienių, varnalėšų ir pelyno antpilą.
Užpildykite kibirą ⅔ žolės ir užpilkite vandeniu iki pat kraštų.
Kibirą pastatykite saulėtoje vietoje ir palikite fermentuotis 5-7 dienas.
Retkarčiais tirpalą reikia pamaišyti.
Kai nebeatsiras putų, atskieskite trąšas vandeniu (santykiu 1:10) ir palaistykite daržoves.
Neruoškite šių trąšų metaliniame kibire.
Morkos tręšiamos po lietaus ar laistymo.
Sėkmės!