Kai pasibeldžia pavasaris, sodininkams prasideda naujas gyvenimas. Jie skuba į sodą sodinti pirmųjų augalų. Vienas iš jų yra svogūnas. Nors svogūnai yra vienos nereikliausių daržovių, jų priežiūroje svarbu laikytis tam tikrų taisyklių. Ne visi trąšų tipai tinka šiam augalui – kai kuriais atvejais svogūnų tręšimas gali daugiau pakenkti nei padėti. Šiame straipsnyje aptarsime, kodėl negalima tręšti svogūnų tam tikromis medžiagomis, kaip tai veikia jų augimą ir ką reikėtų rinktis vietoj to. Jei norite užauginti sveiką ir kvapnų svogūnų derlių, būtinai atkreipkite dėmesį į specialistų rekomendacijas.
Organinės trąšos
Žinoma, svogūnams reikia organinių trąšų humuso ar mėšlo pavidalu. Jos dirvą padaro derlingą ir padeda gauti gausų derlių. Bet jas reikia pasigaminti iš anksto, geriausia porą mėnesių (bet galima ir 20-30 dienų) prieš sodinimą. Organinėms trąšoms reikia laiko susiskaidyti ir tapti mineralinėmis. Priešingu atveju svogūnui trūks fosforo, kalio ir kitų naudingų mikroelementų. Be to, susidarys maži svogūnų gumbeliai, kurie blogai laikysis.
Azotas ir amoniakas
Patyrę sodininkai žino, kad svogūnai mėgsta azotą. Tačiau nerekomenduojama naudoti per daug azoto trąšų, kitaip daržovė praras jai būdingą skonį. Amoniako naudoti visai nereikia. Ši nenatūrali priemonė laistant gali nudeginti šaknis ir patį svogūnėlį.
Dilgėlės ir mielės
Iš esmės šakniavaisių nereikia tręšti mielėmis ir dilgėlėmis. Išsiaiškinkime, kodėl. Mielės naudojamos dirvožemiui su mikroorganizmais pagerinti. Tačiau patiems šiems mikroorganizmams reikalinga maistinė terpė. Tai reiškia, kad mielės tik nuskurdins dirvą, užuot padėjusios svogūnams augti. O dilgėlė yra lapų augimo stimuliatorius. Tai bus žalinga požeminės dalies – svogūnėlio – susidarymui. Todėl dilgėlė šakniavaisiams visiškai netinka.
Patręškite svogūnus saikingai ir sulauksite puikaus derliaus!
Nuotraukos @Canva, @Freepik

Esu Jovita, viena iš Hitas.lt straipsnių autorių. Jau nuo mažens mėgstu gaminti ir džiaugiuosi, kad mama leido eksperimentuoti virtuvėje. Mėgstamiausi patiekalai, be abejonės, desertai. Taip pat mėgstu „suktis” namuose, tad skaitytojams stengiuosi pateikti ne tik įdomių receptų, bet ir naudingų patarimų namų ruošoje.