Šeštadienis, 11 sausio, 2025

Naujausi

Kai pastebėsite geltonus pomidorų lapus, tai bus aiškus ženklas, kad turite imtis veiksmų!

Kai pomidorų lapai pagelsta, tai labai svarbus signalas sodininkui, kad augalas nyksta ir netinkamai auga. Labiausiai tikėtina priežastis – pernelyg gausus pomidorų laistymas, todėl sužinokite, kaip juos tinkamai prižiūrėti.

Šios daržovės labai jautrios perlaistymui, todėl patartina tai daryti atsargiai. Kai krūmeliai maži, geriausia juos laistyti nedideliu kiekiu vandens kas dvi dienas. Vėliau pomidorų laistymą reikėtų sumažinti ir laistyti kartą per tris ar penkias dienas. Svarbu nepamiršti laistymą pritaikyti prie oro sąlygų ir dirvožemio tipo, kuriame jie auga. Dažniausiai smėlingoje dirvoje augančius pomidorus reikia laistyti dažniau.

Kaip sužinoti, ar jūsų pomidorai perlaistyti?

Paprastai pomidorų lapai pagelsta gegužės pabaigoje ir birželio pradžioje, nes tuo metu oro sąlygos jiems būna nepalankiausios. Be to, blogas drenažas vazonuose ir suspausta dirva lemia greitą pomidorų perlaistymą. Tuomet daržovių šaknys nyksta ir pūva, nes neturi pakankamai oro. Perlaistytus pomidorus geriausia persodinti į naują substratą, kuris yra gerai drenuotas ir greičiausiai išgelbės daigus. Vėliau taip pat reikia užtikrinti reguliarų, bet protingą laistymą.

Liście pomidorów żółkną? fot. gettyimages

Ką reiškia geltonuojantys pomidorų lapai?

Daigai, esantys ant palangės ir veikiami kaitrių saulės spindulių, labai dažnai išsausėja. Tas pats atsitinka, kai pomidorai yra kambaryje, kuriame įjungtas radiatorius. Tuomet pomidorų poreikiams nepritaikytas laistymas sukelia greitą lapų spalvos pakitimą. Šios daržovės nemėgsta staigių temperatūros pokyčių, todėl jos mėgsta ir geriausiai auga šiltose ir nuo vėjo apsaugotose vietose. Kita vertus, jei temperatūra nukrenta iki 14 laipsnių Celsijaus, pomidorų augimas sulėtėja.

Liście pomidorów żółkną? fot. gettyimages

Kuo reikėtų tręšti pomidorus?

Norint pagerinti ir sustiprinti pomidorų augimą, verta pasigaminti naminių trąšų iš kiekvienoje virtuvėje esančių produktų. Naminės trąšos tikrai veiks geriau ir bus ekologiškesnės nei preparatai iš parduotuvės. Norint jas paruošti, reikia 1 valgomojo šaukšto gvazdikėlių, 2 juodosios arbatos maišelių arba arbatos tirščių, 1 svogūno lukštų ir 300 ml vandens. Tiesiog sudėkite visus ingredientus į puodą ir virkite apie 15 minučių. Galiausiai nuovirą reikia perkošti ir atskiesti santykiu 100 ml trąšų 3 litrams vandens. Trąšos naudojamos tik kartą per mėnesį.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---