Pavasaris – tai metas, kai daugelis daržininkų imasi pirmųjų darbų savo sklypuose: ruošia dirvą, planuoja būsimo derliaus vietą ir renkasi tinkamiausias sėklas. Viena populiariausių ir vertingiausių daržovių mūsų daržuose – morka. Nors gali pasirodyti, kad jos auginimas nesudėtingas, sėkmė priklauso nuo tinkamai pasirinkto sėjos laiko, tinkamų oro ir dirvos sąlygų bei keleto svarbių niuansų. Šiame straipsnyje aptarsime, kada geriausia sėti morkas 2025 metų pavasarį, kokios Mėnulio kalendoriaus dienos yra palankiausios ir kaip pasiruošti sodinimui, kad derlius džiugintų gausa ir kokybe.
Kada sėti morkas 2025 metų pavasarį?
Geriausia temperatūra morkų sėjai – iki +15 °C, tuo metu dirva turėtų būti įšilusi iki +8 °C mūsų klimato sąlygomis tokia temperatūra paprastai pasiekiama balandžio pabaigoje arba gegužės pradžioje. Būtent tuo laikotarpiu jau galima nebesibaiminti naktinių šalnų, o žemė būna pakankamai įšilus, kad sėklos gerai jaustųsi.
Tie, kurie augina morkas iš daigų, gali juos sėti jau kovo mėnesį – kaip tik iki balandžio pabaigos daigai bus pasiruošę persodinimui į atvirą gruntą.
Palankios dienos morkų sėjai pagal Mėnulio kalendorių 2025 metų pavasarį:
Balandžio mėnesį – 1, 2, 6, 7, 12, 13, 21, 22, 23, 29 dienomis.
Renkantis konkrečią dieną pasėjimui, reikėtų atsižvelgti ne tik į palankias Mėnulio dienas, bet ir į faktines oro sąlygas. Morkų sėjos diena turėtų būti šilta ir saulėta, be kritulių.
Patarimai ir gudrybės – kaip sėti morkas?
- Pasirinkite gerai apšviestą sklypo dalį, nes morkos nemėgsta pavėsio.
- Perkaskite žemę, pašalinkite piktžoles, išpurengkite dirvą.
- Pagrąžinkite dirvą – galima įberti perpuvusio mėšlo ar komposto.
- Prieš sėją žemę palaistykite.
- Morkas sėkite 1–1,5 cm gylyje. Jei sėklos bus pasėtos giliau, jos gali tiesiog nesudykti.
- Kai augalai paaugs, labai svarbu juos retinti. Priešingu atveju morkos bus mažos.
- Nepamirškite laiku laistyti ir purenti dirvą – morkos mėgsta drėgną žemę.
Šaltinis tsn.ua

Esu Jovita, viena iš laikas.lt straipsnių autorių. Jau nuo mažens mėgstu gaminti ir džiaugiuosi, kad mama leido eksperimentuoti virtuvėje. Mėgstamiausi patiekalai, be abejonės, desertai. Taip pat mėgstu „suktis” namuose, tad skaitytojams stengiuosi pateikti ne tik įdomių receptų, bet ir naudingų patarimų namų ruošoje.