Australijos mokslininkų komanda atliko keletą tyrimų, siekdami išsiaiškinti, kas daro įtaką regėjimo praradimui su amžiumi. Ekspertai net įvardino prieskonį, kuris gali pristabdyti šį procesą, praneša actualnews.org.
Sidnėjaus universiteto mokslininkų grupė išsamiau ištyrė natūralaus antioksidanto – šafrano – poveikį žmogaus kūnui, ypač akių sveikatai ir regėjimui. Eksperimento metu savanoriai buvo suskirstyti į dvi grupes. Tris mėnesius pirmoji grupė vartojo šafrano turinčias kapsules, o antroji – placebą.
Specialistams pavyko išsiaiškinti, kad dalyviams, vartojusiems šafraną, pastebimai pagerėjo regėjimo aštrumas, tačiau šis poveikis tęsėsi tik tol, kol jie vartojo šį prieskonį. Praėjus kuriam laikui akių problemos vėl sugrįžo. Vienas iš tyrimo autorių paaiškino: prieskonis daro ląstelių membranas elastingesnes, o tai laikinai pagerina regėjimą.
Mokslininkai vyresnio amžiaus žmonėms ir turintiems akių problemų rekomenduoja į savo mitybą įtraukti šafrano. Tačiau pirmiausia būtina pasikonsultuoti su gydytoju, nes gali būti kontraindikacijų.