Šaldytuvas namuose dažniausiai siejamas su šviežumu. Kai tik kažkas bus įdėta į šaldytuvą, maisto produktai iškart pradės kvepėti ir stovės visą amžinybę. Tačiau tikrovė yra kitokia, tai ne visada tiesa. Laikyti maistą šaldytuve kartais visai nėra prasmės, o kartais tai gali net pakenkti produktų kokybei.
Maisto laikymas šaldytuve
Kai kurių žemiau pateiktų maisto produktų niekada negalima laikyti šaldytuve, o kitus galima laikyti kaip norima. Pavyzdžiui, jei mėgstate valgyti ką nors šalto.
Egzotiniai vaisiai
Bananai, papajos, mangai ir kiti panašūs vaisiai yra atvežti iš tropinio klimato. Todėl dėl laikymo per žemoje temperatūroje jie greitai praranda savo struktūrą ir net skonį. Pavyzdžiui, bananai šaldytuve greitai pajuoduoja ir tampa minkšti.
Pomidorai
Su šia daržove viskas yra sudėtingiau. Ideali temperatūra jiems laikyti yra nuo 12 iki 20 laipsnių. Ko, kaip suprantame, vasarą nėra jokiame būste. Kambaryje būna per karšta, šaldytuve per šalta.
Jei turite rūsį ar kitą panašią vietą, jums pasisekė, ten ir laikykite pomidorus. Gandai, kad pomidorai šaldytuve praranda savo struktūrą ir skonį, yra ne kas kita, kaip mitas.
Rekomenduojame nusipirkti tiek, kiek reikia patiekalui paruošti, ir laikyti juos virtuvėje ant stalo, kad pomidorai nebūtų labai šaltai. Jei jų nusipirkote per daug, dalį galima kelioms dienoms padėti į šaldytuvą.
Bulvės
Šią daržovę taip pat geriausia laikyti rūsyje, tai yra tamsioje, vėsioje vietoje. Jei tai neįmanoma, tuomet neturėtumėte laikyti daug bulvių namuose. Nelaikykite jų šaldytuve. Geriau tik specialioje vietoje šioms daržovėms.
Esant žemai temperatūrai, bulvių krakmolas sunaikinamas, o tai žymiai paveikia daržovės tekstūrą ir skonį.
Citrusiniai vaisiai
Visus apelsinus, citrinas, mandarinus, žaliąsias citrinas geriausia laikyti ant stalo. Jei citrusiniai vaisiai greitai perkeliami į šaltą vietą, jų minkštimas gali tapti neskanus.
Todėl blogiausia, jei sandėlyje jie buvo laikomi šaltai, tada prekybos centre laikomi šiltai. Po to mes nešamės juos į namus per šalnas, tada jie vėl sušyla iki kambario temperatūros, ir mes juos vėl perkeliame į šaltį.
Sviestas
Ilgalaikiam sviesto laikymui namuose tikrai tinka tik šaldytuvas. Tačiau visi susidūrėme su problema, kai sviestas tampa per kietas. Jo neįmanoma užtepti ant duonos ar skrebučio, tai sukelia daug nepatogumų.
Norėdami išspręsti šią problemą, pasinaudokite gudrybe. Atsipjaukite dalį sviesto, kurį planuojate suvalgyti per 2-3 dienas, ir padėkite jį į indelį, kurį laikysite kambario temperatūroje. Galų gale svarbu, kad sviestas nebūtų tiesioginiuose saulės spinduliuose. Jį galima saugiai laikyti tiesiog virtuvėje. Per kelias dienas sviestas tikrai nesuges ir džiugins jus savo skoniu ir kremine tekstūra.
Slyvos ir persikai
Kaulinių vaisių laikyti šaltai negalima, kol jie visiškai nesunoksta. Priešingu atveju nokimo procesas bus sutrikdytas, skonis ir struktūra bus visiškai kitokie. Taigi, ne visiškai prinokusius vaisius laikykite kambario temperatūroje, o tada valgykite. Į šaldytuvą galima įdėti tik visiškai prinokusius vaisius, kad jų gyvenimo trukmė būtų šiek tiek ilgesnė, bet ne anksčiau.
Saliamis
Dėl šios priežasties žmonija išrado vytintą ir rūkytą mėsą, kad prailgintų mėsos galiojimo laiką be žemos temperatūros pagalbos. Taigi, šiuo atveju tikrai nereikia slėpti produkto šaldytuve. Geriausia laikyti jį vėsioje ir gerai vėdinamoje vietoje.
Padažai
Jei šaldytuve turite mažai vietos, drąsiai išimkite iš ten visus padažus. Juk juos galima saugiai laikyti tiesiog virtuvėje. Kečupą, garstyčias, sojos padažą, balzamiko actą ir daugelį kitų net atidarius galima laikyti kambario temperatūroje.
Paprikos
Paprikos turėtų būti dedamos į šaldytuvą tik tada, kai jos yra visiškai sunokę, tačiau jums reikia pratęsti jų gyvenimą ne ilgiau kaip parą ar dvi. Jei tai padarysite anksčiau arba nuolat ten laikysite, paprikų skonis taps ne toks išraiškingas.
Duona
Kaip bebūtų keista, duoną geriausia laikyti duoninėje, ji nebuvo sugalvota veltui. Jei temperatūra per žema, kepiniai per greitai praranda drėgmę. Dėl to duonos produktai taps beskoniai. Be to, jei duona pradėjo pelyti duoninėje, bet ne šaldytuve, tai nereiškia, kad geriau ją laikyti tokiu būdu.
Faktas yra tas, kad esant žemai temperatūrai, pelėsis vystosi tikrai lėčiau. Bet jei procesas jau prasidėjo, jo negalima sustabdyti. Todėl iš išorės duona atrodys įprasta, tačiau viduje ji jau bus su mikroskopiniu pelėsiu.
Kaip manote, ką dar galima įtraukti į šį sąrašą, ir kurie maisto produktai gali būti laikomi šaldytuve? Nors, žinoma, maisto laikymas šaldytuve yra šiuolaikinio pasaulio prabanga, kurią reikia įvertinti.