Sausainiai ir puodelis karštos arbatos suteikia tikrą malonumą sėdint ant sofos priešais židinį, rašo „The Irish Times“.
Iš kur mums kyla noras, kad sausainiai būtų pamirkyti į karštą gėrimą? Kokia už to slypi istorija? Pasirodo, kad žmonės tai daro nebereikalo.
Prieš daugelį šimtmečių jūreiviai neišeidavo į jūrą be sausainių. Jie idealiai tinka ilgoms kelionėms, o to meto kepėjai padarė tokius sausainius, kad jie kuo mažiau trupėtų keliaujant. Jie kartais buvo vadinami „dantų krapais“ ir „molarais“ dėl jų kietumo. Norėdami sušvelninti juos, jūrininkai juos pamirkydavo į kavą ar arbatą.
Prieš kelis šimtmečius romėnai į vyną mirkydavo vaflius. Manoma, kad žodis „biskvitas“ kilęs iš lotyniško „bis cotum“, o tai reiškia „du kartus kepti“.
Šis procesas vyksta viso pasaulio kultūrose. Italijoje šiandien skanūs traškūs „biscotti” patiekiami kartu su kapučino kava. Kai kuriose Indijos dalyse saldus ir pikantiški Osmanijos sausainiai mirkomi arbatose. JAV šokoladiniai sausainiai yra mirkomi į pieną.
1990-ųjų pabaigoje Australijos mokslininkas ir rašytojas, dr. Len Fisheras, atliko eksperimentą su kolegomis Bristolio universiteto Fizikos departamente, kad ištirtų sausainių mirkymo į vandenį subtilybes. Sausainių problema yra ta, kad juos panardinus į karštą gėrimą jie labai greitai ištirpsta.
Todėl optimalus laikas, mirkant sausainius į arbatą ar kavą yra apie 3-3.5 sekundės.
Ar ir jūs mirkote sausainius į arbatą ar kavą?