Nors ketaus indai neretai siejami su praeitimi, močiučių virtuvėmis, tai gali būti puikūs maisto gaminimo įrankiai. Dauguma nuo jų nusisuka būtent dėl šio stereotipo, tikima, kad jie sunkūs, reikalauja daug priežiūros ir panašiai. Pateiksime argumentų, kurie įrodys, kad šie indai puikiai tiks gaminti ir dabar.
Pasiruošimas naudojimui – svarbu
Tinkamai paruošus ketaus indą, juo mėgausis bene visi jį naudojantys gaminimui. Tai puikus pasirinkimas norintiems gaminti sveikiau ir turėti ilgaamžį indą. Antrasis aspektas, ypač šiais laikais, yra itin retas. Ilgaamžių dalykų šiame greitai gyvenančiame pasaulyje vis mažėja, bet ketaus keptuvė gali įrodyti, kad jų vis dar yra. Tačiau tik tuo atveju, jei indas naudojimui bus paruoštas tinkamai.
Šis procesas yra gana paprastas. Žinoma, kartas nuo karto gali reikėti keptuvę sutepti aliejumi, tačiau vien finansiniu atžvilgiu tai sutaupys lėšų daugiau, nei kiekvieną kartą susidėvėjus pigesnei keptuvei, perkant naują.
Kaip tai padaryti? Jūsų dėmesiui – keli lengvi žingsniai, kurie leis ketaus kepimo indu naudotis ilgai:
- Pirmiausia reikėtų pradėti nuo keptuvės plovimo šiltu vandeniu.
- Įkaitinkite keptuvę ant viryklės, tuo pat metu paruoškite orkaitę, ja įkaitinkite iki 180 laipsnių.
- Ketaus indui įkaitus, pradės garuoti gamyklinės, apsauginės medžiagos.
- Atvėsinus indą, jį reikia kruopščiai nuvalyti, tam naudojant naują kempinėlę.
- Pastatykite keptuvę atgal ant viryklės, įberkite stambios druskos, nustatykite mažesnę kaitrą. Jei druska pradės „šaudyti“, kaitrą reikėtų sumažinti. Indą su druska reikia laikyti mažiausiai 10 minučių.
- Pakartotinai atvėsinus indą ir išėmus druską, indą reikia ištepti aliejumi.
- Apvertus keptuvę, ją reikėtų dėti į orkaitę, žemesniame orkaitės skyriuje patiesus folijos lapą (ant jos pateks perteklinis aliejus). Orkaitėje keptuvę derėtų palaikyti bent 3 valandas.
Atlikus šiuos veiksmus, ketaus keptuvė bus paruošta naudojimui ir turės įprastinę riebią plėvelę, kuri neleis gaminamam maistui prisvilti. Jei kyla abejonių dėl plėvelės, procedūrą, kai tepamas aliejus ir kaitinama keptuvė, galima kartoti pagal poreikį. Taip paruoštas ketaus kepimo indas tarnaus ilgai.
Priežiūra – paprastesnė, nei atrodo
Kepimo indai, pagaminti iš šios medžiagos, apgaubti mitais. Dažnas sako, kad juos sunku prižiūrėti, tam reikia skirti daug dėmesio ir įvairių įrankių. Tačiau neretai tai sakantys nėra jų bandę patys ir tiki pasakomis, kurias kažkada papasakojo močiutė, nusivylusi sena, dešimtis metų atitarnavusia keptuve.
Po naudojimo keptuvė bus paruošta kitam kepimui itin greitai. Ją užtenka nuvalyti indų plovikliu suvilgyta kempinėle ir nuplauti šiltu vandeniu. Taigi, tai tikrai nesunku.
Sveikesnis pasirinkimas
Nors ir sakoma, kad ketaus keptuvė gali į maistą perduoti šios medžiagos dalelių, to taip pat galima išvengti – tereikia pasirūpinti apsauginiu riebalų sluoksniu.
Taigi, svarstant, kokius kepimo indus rinktis, ketaus gaminiai tikrai neturėtų keliauti į užmarštį. Jie – ilgaamžiai ir daugiafunkciai. Toks indas bus labai naudingas virtuvėje – tereikia paskirti laiko tinkamam keptuvės paruošimui.
Esu Jovita, viena iš laikas.lt straipsnių autorių. Jau nuo mažens mėgstu gaminti ir džiaugiuosi, kad mama leido eksperimentuoti virtuvėje. Mėgstamiausi patiekalai, be abejonės, desertai. Taip pat mėgstu „suktis” namuose, tad skaitytojams stengiuosi pateikti ne tik įdomių receptų, bet ir naudingų patarimų namų ruošoje.