Atrodo, kad išvirti kiaušinius – paprasta kasdienė užduotis, tačiau tobulų rezultatų pasiekti pavyksta ne kiekvienam. Skirtingi metodai, tokių kaip druskos įbėrimas ar acto įpylimas, dažnai slepia klaidingus įsitikinimus. Tinkamai išvirti kiaušinius nėra tik sėkmės reikalas, o procesas, reikalaujantis tam tikrų žinių ir subtilybių. Šiame straipsnyje paaiškinsime, kaip išvirti kiaušinius teisingai, kad kiekvieną kartą galėtumėte džiaugtis puikiais rezultatais.
Kaip tinkamai išvirti kiaušinius?
Kai kurios namų šeimininkės į vandenį įberia druskos, kad sutvirtėtų lukšto sienos. Tik tai neveikia! Daugelis virėjų į vandenį įberia šiek tiek druskos, tačiau tai daro ne dėl lukšto vientisumo, o dėl skonio.
Druska gali šiek tiek prasiskverbti per kietą apvalkalą ir pakeisti baltymo skonį. Pabandykite virti kiaušinius su druska ir be jos – pamatysite skirtumą. Pasirinkite tuos kiaušinius, kurie jums skanesni, ir tada nuspręskite, ar jums reikia druskos, ar ne.
Kitos šeimininkės į vandenį įpila acto manydamos, kad tai tikrai padės kiaušiniams nesutrūkinėti. Deja! Tai neveikia taip pat. Actas apsaugo nuo baltymų ištekėjimo po to, kai susidaro įtrūkimas. Taigi, negalima sakyti, kad jis visiškai nenaudingas.
Kitas populiarus būdas užkirsti kelią kiaušinių įtrūkimams yra nedidelė skylutė ant lukšto, oro kišenės srityje. Daugelis žmonių mano, kad kiaušiniai sutrūkinėja dėl staigaus temperatūros pokyčio, jei kiaušiniai sudedami į verdantį vandenį. Tačiau taip nėra.
Garsus kulinarijos ekspertas Arthuras Le Quinas pasakoja, kad kiaušiniai trūkinėja tik dėl to, kad jie įskyla į puodo sieneles. Kai vanduo užverda, jis judina kiaušinius ir šie trankosi į sienas, o tai dažnai sukelia įtrūkimus. Tai žinodami, jau galime suprasti, kaip to išvengti.
Patikimiausias būdas yra kruopščiai kontroliuoti vandens temperatūrą. Ji turėtų būti 80–85° C ir ne daugiau. Jei tai neįmanoma, tuomet virimui galite pasirinkti gilią keptuvę, į jos šonus kiaušiniai nesidaužys.
Kaip išvirti minkštus kiaušinius?
Įkaitinkite vandens temperatūrą iki 80–85° C, šiuo metu pradės atsirasti nedideli oro burbuliukai. Kiaušinius atsargiai dėkite į vandenį, nemeskite. Didelius kiaušinius virkite 4 minutes, vidutinius apie 3,5 minutės.
Išvirtus kiaušinius sudėkite į specialius indelius, peiliu nupjaukite lukšto viršų. Ant kiaušinio galite uždėti mažą sviesto gabalėlį.
Kaip paruošti kietai virtus kiaušinius?
Prieš verdant kiaušinius reikia šiek tiek paridenti ant stalo. Tai reikalinga tam, kad trynys būtų tobulai centre. Tada kiaušinius atsargiai nuleiskite į 80–85° C temperatūros vandenį. Nepamirškite, kad galite pridėti druskos.
Verdant kiaušinius, retkarčiais apverskite šaukštu, kad trynys liktų centre. Virkite lygiai 10 minučių. Po to kiekvieną kiaušinį reikia šiek tiek įskelti ir užpilti šaltu vandeniu. Taip atsiras tarpai tarp lukšto ir kiaušinio, todėl jį bus lengva nulupti.
Nepamirškite nevirti kiaušinių, kurie ką tik buvo šaldytuve, palikite juos šiek tiek pastovėti kambario temperatūroje. Be to, neturėtumėte jų dėti į šaltą vandenį, ir nevirkite verdančiame vandenyje. Geriausia pasiekti idealią 80–85°C temperatūrą.

Esu Barbora, įdomybės skilties autorė. Pasaulyje vyksta tiek daugi įvairiausių įdomybių, jog tikrai būtų nepadoru jomis pasidalinti ir su skaitytojais. Šioje skiltyje stengiuosi įgyvendinti savo misiją dalintis įdomiomis naujienomis su įvairaus amžiaus skaitytojais.