Ne visi žino, kuo skiriasi rudi ir balti kiaušiniai.
Vis dėlto, mitų yra tikrai nemažai.
Vieni mano, kad geriau pirkti šviesius kiaušinius, kiti mano, kad rudi kiaušiniai yra skanesni.
Pasirodo, tarp jų nėra jokio skirtumo.
Kiaušiniai skiriasi tik spalva ir kaina.
Kiaušinių spalvą lemia juos padėjusios vištos spalva.
Baltos vištos deda baltus kiaušinius, o tamsios – rudus.
Nėra jokių procesų, kurie galėtų turėti įtakos kiaušinių spalvai.
Spalva taip pat nėra susijusi su kiaušinių savybėmis.
Balti ir rudi kiaušiniai turi vienodą energetinę vertę, tokias pat naudingąsias medžiagas ir mikroelementus.
Jų skonis irgi yra toks pat.
Taigi, nėra jokio skirtumo, kokios spalvos kiaušinius pirksite.
Vis dėlto, balti kiaušiniai dažniausiai yra pigesni.
Puikūs minkštai virti kiaušiniai
Išimkite kiaušinius iš šaldytuvo ir palikite ant virtuvės stalo 10-15 minučių, kad kiaušiniai sušiltų iki kambario temperatūros.
Atminkite, kad mūsų seneliai visada turėjo šviežių kiaušinių, tačiau neturėjo šaldytuvo, todėl kiaušiniai visada buvo kambario temperatūros.
Į vidutinio dydžio puodą įpilkite vandens, kad jis apsemtų kiaušinius.
Į vandenį įberkite druskos (1/2 arbatinio šaukštelio druskos vienam litrui vandens), kad sustiprintumėte kiaušinių lukštus ir lengviau juos nuluptumėte.
Padėkite puodą ant viryklės ir leiskite vandeniui užvirti.
Kai vanduo pradės virti, sumažinkite ugnį iki vidutinės, kad palaikytumėte švelnų virimą.
Švelniai padėkite kiaušinius ant šaukšto ir įmeskite į verdantį vandenį.
Būkite atsargūs, kad nepažeistumėte kiaušinio lukšto.
Virkite kiaušinius maždaug 4-5 minutes, kad kiaušinio trynys būtų minkštas ir skystokas.
Jei jums labiau patinka kietesni kiaušiniai, virkite kiaušinius 6–7 minutes.
Paruoškite dubenį ledinio vandens.
Praėjus nustatytam laikui, kiaurasamčiu išimkite kiaušinius iš karšto vandens ir panardinkite į šaltą vandenį maždaug 1-2 minutėms.
Tai sustabdo virimo procesą ir palengvina kiaušinių lupimą.
Švelniai nulupkite kiaušinius ir patiekite.
Virtas kiaušinis su šviežios duonos rieke – ypatingas skanėstas.
Tobuli kietai virti kiaušiniai
Tobulai paruošti kietai virti kiaušiniai kartais gali būti nepasiekiamas tikslas.
Kadangi lukštas dažnai prilimpa, jį tampa sunku nulupti, ir todėl nulupti kiaušiniai neatrodo labai estetiškai.
Turime jums paprastą patarimą, kad kietai virti kiaušiniai visada būtų tiesiog tobuli!
Kietai virti kiaušiniai dažnai yra šventinių patiekalų dalis.
Taigi, kaip virti kiaušinius, kad juos būtų paprasta nulupti, o jų skonis išliktų puikus?
Nors gali atrodyti, kad tai yra labai paprasta, tačiau neretai tenka susidurti su įvairiais sunkumais.
Mes jums papasakosime, ką reikia daryti, kad išvirti kiaušiniai būtų tiesiog tobuli.
3 minučių kiaušiniai
Tai – minkštai virtas kiaušinis, kuris dažniausiai dedamas į kiaušinių laikiklį ir valgomas šaukšteliu.
Šioje būsenoje baltymas dar nėra visiškai išviręs, o trynys yra skystas.
5 minučių kiaušiniai
Tai – minkštai virtas kiaušinis, kurio baltymas jau gerokai standesnis, bet trynys vis dar minkštas.
6 ir ½ minutės kiaušiniai
Jie taip pat vadinami tobulais kiaušiniais, nes tokioje būsenoje juos lengva nulupti, baltymas visiškai išviręs, tačiau trynys dar minkštas ir šiek tiek kreminės tekstūros.
10 minučių kiaušiniai
Tai – virtas kiaušinis, kurio baltymas ir trynys yra visiškai išvirti.
Jei nespėjote kiaušinių išimti iš šaldytuvo prieš virdami, jums padės ši gudrybė
Nenusiminkite, jei prieš gamindami nespėjote išimti kiaušinių iš šaldytuvo ir sušildyti iki kambario temperatūros.
Tokioje situacijoje jums padės viena paprasta gudrybė.
Šiuo atveju svarbu šaltus kiaušinius virti šaltame vandenyje, o virimo laikas turėtų būti dviem minutėmis trumpesnis nei įprastai.
Pavyzdžiui, kietai virtas kiaušinis išvirs per 8 minutes, bet ne per 10 minučių, o tobulas 6,5 minutės kiaušinis bus paruoštas per 4,5 minutės.
Kiaušinių saugojimas
Kiaušiniai laikomi sausoje ir vėsioje vietoje.
Jei norite paruošti kietai virtus kiaušinius, prieš virdami išimkite juos iš šaldytuvo ir leiskite sušilti iki kambario temperatūros.
Šviežius kiaušinius sunku nulupti, todėl prieš vartojimą geriau leisti jiems kelias dienas pastovėti.
Geriausia pirkti kiaušinius tamsiu lukštu, nes baltą lukštą dažniausiai yra sunkiau nulupti.
Kiaušinių šviežumo testas
Kiaušinių šviežumą galima patikrinti vandens testu.
Į dubenį įpilkite vandens ir įdėkite kiaušinį.
Jei jis nugrimzta į dugną, galime būti tikri, kad jis šviežias.
Jei kiaušinis plūduriuoja indo viduryje, jis nebėra visiškai šviežias, bet dar gali būti valgomas.
Jokiu būdu nevirkite kiaušinio, kuris išplaukia į vandens paviršių, nes jis jau sugedęs.
Į ką dar reikėtų atkreipti dėmesį verdant kiaušinius?
Kambario temperatūros kiaušinius išvirkite verdančiame vandenyje, įberkite šiek tiek druskos (taip bus lengviau juos nulupti) ir įpilkite šiek tiek acto arba citrinos sulčių.
Svarbu, kad kiaušiniai būtų kambario temperatūros, nes esant per dideliam temperatūrų skirtumui gali įtrūkti kiaušinio lukštas.
Jei nespėjote sušildyti kiaušinių iki kambario temperatūros, pamirkykite juos karštame vandenyje, o tada sudėkite į verdantį vandenį.
Nevirkite kiaušinių per daug burbuliuojančiame verdančiame vandenyje, nes judėdami kiaušiniai gali glaustis vienas prie kito, ir dėl to įtrūks kiaušinio lukštas.
Skanaus!