Bananai – vieni iš geidžiamiausių saldžių vaisių, ypač kai norisi sveikų desertų ar kokteilių. Problema ta, kad bananai sunoksta ir patamsėja beveik nepastebimai: vakare dar laukiate, kol žali bananai pagels ir taps saldūs, o kitą rytą jau matote prinokusius vaisius su juodomis dėmėmis. Todėl mokėjimas sulėtinti bananų nokimą yra naudingas įgūdis, kuris neabejotinai pravers virtuvėje.
6 patarimai, kaip sulėtinti bananų nokimą
Atskirkite bananus
Bananų atskyrimas gali žymiai paveikti jų laikymo trukmę. Tikriausiai pastebėjote, kad kartais ryšulyje pernokęs būna tik vienas vaisius, o kiti dar tinkami vartoti. Atskirai laikydami bananus, kurie dar neprinoko, vienas nuo kito, prailginsite jų šviežumą.
Naudokite šaldytuvą
Akivaizdu, kad laikant bananus ant virtuvės stalo jie greičiau sunoksta nei esant žemesnei temperatūrai. Todėl, kai tik bananai pasiekia jums tinkamą nokimo lygį, perkelkite juos į šaldytuvą, kad sustabdytumėte tolesnį sunokimą.
Kabinkite bananus
Galbūt nustebsite, bet yra specialūs laikikliai bananams. Jie ne tik stilingai atrodo virtuvėje, bet ir apsaugo bananus nuo sumušimų, kurie atsiranda, kai bananai laikomi ant kieto paviršiaus. O sumušimai – vienas pagrindinių bananų nokimo ir minkštėjimo kaltininkų.
Laikykite tinkamoje vietoje
Jei šaldytuvą naudojate ne kaip laikymo vietą, bananus laikykite bent jau atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių ir gerai vėdinamoje patalpoje. Taip sumažinsite šilumos šaltinių, pavyzdžiui, stalinės lempos, poveikį ir užtikrinsite, kad bananai ilgiau išliktų švieži ir nepatamsėtų.
Naudokite maistinę plėvelę
Šį triuką šeimininkės naudoja jau seniai, žinodamos, kaip veikia bananų nokimas. Jei ketinate dar kurį laiką mėgautis šviežiais vaisiais, suvyniokite bananų stiebus į įprastą maistinę plėvelę – tai padės prailginti jų galiojimo laiką keliomis dienomis
Rinkitės bananus su skirtingu sunokimo lygiu
Galiausiai tam, kad spėtumėte laiku suvalgyti ar panaudoti bananus gaminant įvairius patiekalus, iš karto pirkite vaisius su skirtingu nokimo lygiu. Taip visa bananų kekė nesunoks vienu metu: kol vieni bananai sunoks ir bus paruošti vartoti, kitus galėsite padėti į šaldytuvą bei sulėtinti jų nokimą.
Jeigu jau turite pernokusių bananų, jų neskubėkite išmesti – jie puikiai tinka įvairiems receptams! Pernokę bananai gali būti naudojami kepant bananų duoną, blynus ar gaminant sveikus kokteilius. Be to, šie vaisiai puikiai tinka užšaldyti ir vėliau panaudoti kaip pagrindą gaminant šerbetą ar ledus. Tiesiog supjaustykite bananus griežinėliais, sudėkite į šaldymo maišelius ir užšaldykite – tai puikus sprendimas natūraliam, be cukraus saldumynui.
Esu Jovita, viena iš laikas.lt straipsnių autorių. Jau nuo mažens mėgstu gaminti ir džiaugiuosi, kad mama leido eksperimentuoti virtuvėje. Mėgstamiausi patiekalai, be abejonės, desertai. Taip pat mėgstu „suktis” namuose, tad skaitytojams stengiuosi pateikti ne tik įdomių receptų, bet ir naudingų patarimų namų ruošoje.