Sekmadienis, 9 kovo, 2025

Naujausi

5 geriausi konservuoti produktai, kurie naudingi smegenims

Konservuoti produktai dažnai yra neįvertinti dėl savo naudingų savybių, tačiau kai kurie iš jų gali būti labai naudingi smegenų sveikatai. Jie padeda pagerinti atmintį, koncentraciją ir bendrą smegenų veiklą.

Dietologė Meredith Rofhart teigė, kad konservavimo procesas padeda išsaugoti pagrindines maistines medžiagas, todėl konservai yra patogus, ilgalaikis ir dažnai prieinamesnis smegenų veiklą skatinančių mikroelementų, tokių kaip omega-3 riebalų rūgštys, B grupės vitaminai, vitaminas K, skaidulos ir antioksidantai, šaltinis.

Įvardyti penki konservuoti produktai, kurie maitina kognityvines funkcijas ir turi daug naudos smegenims.

Žuvies konservai

Konservuotas lašiša, tunas, ančiuviai ir skumbrė turi daug omega-3 riebalų rūgščių, todėl yra puikūs kognityvinės sveikatos maisto šaltiniai.

Omega-3 riebalų rūgštys yra smegenų ląstelių membranų komponentai, labai svarbūs kognityvinei funkcijai. Jos yra priešuždegiminės ir gyvybiškai svarbios normaliai smegenų veiklai palaikyti.

Be to, tyrimai rodo teigiamą poveikį depresijos simptomams ir kognityvinių funkcijų sumažėjimo rizikai.

Verta rinktis konservus savo sultyse arba alyvuogių aliejuje ir pažymėtus kaip sugautus laukinėje gamtoje arba saugius (tai reiškia, kad žuvis sugauta naudojant aplinkai nekenksmingus žvejybos metodus ir patikrinta dėl taršos).

konservuoti produktai naudingi smegenims

Konservuoti pomidorai

Pomidorai yra pagrindinis likopeno, galingo antioksidanto, kuris padeda apsaugoti smegenų ląsteles nuo oksidacinės pažaidos, šaltinis. Likopenas yra susijęs su mažesne neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio liga, rizika.

Špinatai

Lapinės daržovės, tokios kaip špinatai, yra puikus vitamino K, folio rūgšties, beta karoteno ir liuteino šaltinis, kurie skatina neuroprotekcinius mechanizmus, padeda palaikyti kognityvines funkcijas ir sulėtina nuosmukį.

Jie taip pat turi priešuždegiminį poveikį, padeda sumažinti smegenų uždegimą. Be to, tyrimai rodo, kad net viena porcija per dieną gali turėti teigiamą poveikį smegenų sveikatai.

Perkant konservuotus špinatus, verta ieškoti skardinių su užrašu „su mažu druskos kiekiu” arba „be pridėtinės druskos”.

Pupelės

Konservuotos pupelės yra pagrindinis virtuvės produktas dėl savo prieinamumo ir didelio baltymų kiekio. O augaliniai baltymų šaltiniai pupelėse yra susiję su mažesne kognityvinių funkcijų sumažėjimo rizika.

Tyrimas parodė, kad padidėjęs B grupės vitaminų, kurių gausu pupelėse ir ankštiniuose augaluose, vartojimas palaiko geresnę kognityvinę funkciją.

Šie svarbūs vitaminai vaidina pagrindinį vaidmenį homocisteino – amino rūgšties, kuri padidėjusio lygio gali pabloginti kognityvines funkcijas ir širdies sveikatą, – metabolizme.

Konservuoti persikai

Konservuoti persikai yra pilni antioksidantų, taip pat kitų smegenims naudingų maistinių medžiagų, tokių kaip skaidulos ir vitaminai C ir K.

Persikų antioksidantai padeda sumažinti oksidacinį stresą ir apsaugoti centrinę nervų sistemą. Oksidacinės pažaidos prevencija ir sveikos centrinės nervų sistemos palaikymas yra pagrindiniai kognityvinės funkcijos palaikymo komponentai.

Šaltinis: https://www.5.ua/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Kūdikių kalbos suvokimas: naujas mokslinis atradimas stebina

Naujas mokslinis tyrimas keičia supratimą apie kūdikių kalbos vystymąsi! Paaiškėjo, kad vaikai pradeda suvokti kalbą daug anksčiau – jau po kelių mėnesių nuo gimimo....

Norvegiškas tortas – purus ir ypatinags desertas

Tikras norvegiškas desertas vadinasi verdens beste – geriausias tortas pasaulyje. Ir tai tikrai konditerijos meno šedevras, kurį gali pagaminti beveik kiekvienas kulinaras. Dauguma norvegų...
---