Aistringi sodininkai negali praeiti pro naujas tam tikros kultūros atmainas. Kartais būna tiek daug maišelių su sėklomis, kad problematiška viską pasodinti. Aš pati nuolat su tuo susiduriu. Tada randu senų sėklų, kurių galiojimo laikas yra pasibaigęs. Kelis kartus tiesiog subėriau jas į žemę. Ir tada pagalvojau, ar yra būdas jas pažadinti, kad daigai būtų garantuoti?
Paaiškėjo, kad tai visai realu. Jei bus padaryta teisingai, daigai išdygs pakankamai gerai. Ypač daržovių pasėliai. Išbandžiau įvairius liaudies metodus ir išsirinkau vieną efektyviausių.
Kaip pažadinti senas sėklas?
Neskubėkite atsikratyti keletą metų gulinčių sėklų. Net jos sugeba duoti jums derlių. Jums tereikia šiek tiek su jomis padirbti.
Jums reikės vienos žinomos priemonės, kurią greičiausiai rasite jūsų vaistų spintelėje. Ją galima įsigyti bet kurioje vaistinėje. Manau, kad jūs visi jau atspėjote, kad kalbame apie vandenilio peroksidą 3%.
Be puikių pabudinimo savybių, skystis turi ir kitų privalumų. Jis tuo pačiu dezinfekuoja sėklas. Tai taip pat padidina jų atsparumą įvairioms ligoms.
Kaip tai veikia? Labai paprasta. Peroksidas veikia apvalkalą, kuris apsaugo šerdį nuo pažeidimų. Danga tampa minkštesnė ir lankstesnė. Be to, jis pašalina plėvelę, kuri susidaro dėl eterinių aliejų. Taigi, drėgmė greitai prasiskverbia į sėklas, jas atgaivindama.
Norėdami gauti tirpalą, sumaišykite 100 ml vandens ir 1 šaukštelį peroksido. Šiame mišinyje panardinkite senas sėklas. Pamirkykite agurkus, pomidorus, baklažanus, paprikas ir cukinijas 2–3 valandas. Blogai dygstančias sėklas – 5 val.
Tada nupilkite tirpalą ir nuplaukite sėklas švariu vandeniu. Perkelkite juos ant popierinio rankšluosčio, kad pašalintumėte drėgmės perteklių. Tada bus lengviau jas atskirti vienas nuo kitų. Tada pasodinkite jas į žemę arba padėkite ant medvilnės įkloto daiginimui.
O dabar dar papildomos informacijos. Šis tirpalas sugeba pažadinti net 8 metus užsilikusias sėklas. Receptas labai paprastas. Užpildykite puodą vandeniu, uždenkite ir padėkite ant ugnies. Kai vanduo pradeda burbuliuoti (maždaug 90 laipsnių), greitai nukelkite puodą nuo ugnies. Vandenį nedelsdami atvėsinkite tekančiu šaltu vandeniu. Svarbu, kad į puodą nepatektų gėlo vandens.
Taigi, gausite degazuoto vandens, kurį geriau iš karto supilti į plastikinį butelį iki viršaus. Tai padės išvengti oro patekimo į skystį. Vanduo saugomas ilgą laiką. Tiesiog mirkykite jame sėklas, apvyniokite drobiniu skudurėliu ir palikite kelioms dienoms šiltoje vietoje. Kasdien tikrinkite, kaip daigai dygsta.
Kaip matote, net ir beviltiškiausias sėklas galima atgaivinti. Manau, kad išgyvenus tokius sunkumus, daigai turėtų tapti atsparesni. Galbūt būtent jie duos jums geriausią derlių.