Sekmadienis, 27 balandžio, 2025

Naujausi

Įvardyta vytinta mėsa, kurioje gausu vitaminų ir mineralų

Vytinta jautiena jau seniai tapo daugelio mėgstamu užkandžiu. Šis mėsos delikatesas yra ne tik skanus ir patogus vartoti, bet ir turi daugybę naudingų savybių.

Apie tai praneša RBC-Ukraina (projektas Styler), remdamasis svetaine „Today“.

Kuo naudinga vytinta jautiena?

Vytinta jautiena – tai pikantiškas ir daug baltymų turintis užkandis. Jautienos griežinėliai marinuojami, džiovinami ir supakuojami.

Žalia jautiena greitai genda, o tai gali sukelti žalingų bakterijų dauginimąsi ir sukelti ligas.

Vytinta jautiena paprastai gaminama pjaustant liesos jautienos gabalėlius. Tada gabalėliai marinuojami su prieskoniais ir džiovinami.

Dietologė Frensis Lardžeman-Rot (Frances Largeman-Roth) teigė, kad vytintos jautienos maistinė vertė priklausys nuo mėsos gabalo, apdorojimo ir pridėtų ingredientų. 28 gramuose parduotuvėje pirktos vytintos jautienos yra:

  • Kalorijos – 80
  • Baltymai – 11 gramų
  • Riebalai – 1 gramas
  • Angliavandeniai – 6 gramai
  • Skaidulos – 0,5 gramo
  • Cukrus – 6 gramai
  • Natris – 450 miligramų
  • Cholesterolis – 24 miligramai

Vytinta jautiena yra puikus baltymų šaltinis ir paprastai turi mažai kalorijų bei angliavandenių.

Jautienoje natūraliai gausu vitaminų ir mineralų, įskaitant geležį, cinką ir B grupės vitaminus. Kai kuriuose vytintos jautienos gaminiuose, priklausomai nuo gaminimo būdo, gali būti daugiau natrio ir cukraus.

Be to, joje taip pat gali būti pridėta konservantų, dirbtinių kvapiųjų medžiagų ir dažiklių.

vytinta jautiena

Vytintos jautienos privalumai:

  • Daug baltymų
  • Gausu mikroelementų
  • Ilgas galiojimo laikas

Vytinta jautiena yra geras baltymų šaltinis, reikalingas mūsų organizmui audiniams atkurti ir statyti. Vytintoje jautienoje taip pat gausu vitaminų ir mineralų, kurie palaiko imuninę funkciją, medžiagų apykaitą, eritrocitų gamybą ir kitas organizmo funkcijas.

Vytinta jautiena gali būti naudinga lieknėjant, jei ji vartojama saikingai kaip sveikos mitybos plano dalis.

Vytintos jautienos vartojimo trūkumai

Nepaisant to, kad jautienos mėsoje yra daug baltymų ir maistinių medžiagų, ji turi ir tam tikrų trūkumų, įskaitant:

  • Natrio kiekis
  • Apdorojimas
  • Cholesterolis

Vienoje vytintos jautienos porcijoje yra iki 500 mg natrio – tai 22% jūsų dienos normos. Natrio perteklius gali sukelti skysčių susilaikymą ir padidinti kraujospūdį, o tai ypač pavojinga žmonėms, sergantiems hipertenzija, širdies ar inkstų ligomis.

Vytintoje jautienoje gali būti konservantų, vadinamų nitratais. Paprastai nitratų kiekis vytintoje jautienoje yra minimalus ir laikomas saugiu.

Vytintoje jautienoje taip pat yra cholesterolio – nuo 15 iki 40 mg vienoje porcijoje.

Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Ledų gamyba namuose: paprasta ir smagu!

Karštą vasaros dieną nėra nieko geriau už gaivinantį šaltą desertą. O kas gali būti smagiau, nei pasigaminti ledų patiems namuose? Tai ne tik paprasta,...

Kada laikas atnaujinti interjerą? Kiek tarnauja skirtingi namų baldai?

Baldai vaidina svarbų vaidmenį kuriant jaukumą namuose, tačiau laikui bėgant susidėvi, praranda patrauklumą ir praktiškumą. Svarbu ne tik tinkamai prižiūrėti interjerą, bet ir laiku...
---