Antradienis, 29 balandžio, 2025

Naujausi

Šios sultys mažina kraujospūdį ir saugo širdį nuo ligų: gerkite jas kasdien!

Morkų sultys – ne tik skanus gėrimas, bet ir tikras vitaminų bei naudingų medžiagų šaltinis. Dietologai vis dažniau pabrėžia teigiamą jų poveikį regėjimui, odai ir imunitetui. Kuo gi konkrečiai naudingos šios ryškios daržovių sultys?

Kas žinoma apie sultis?

Viename puodelyje konservuotų morkų sulčių yra šios maistinės medžiagos:

  • 94 kalorijos
  • 2 g baltymų
  • 0,4 g riebalų
  • 22 g angliavandenių
  • 2 g skaidulų
  • 9 g cukraus

Šiose sultyse taip pat gali būti labiau koncentruota kitų morkose esančių junginių dozė, įskaitant natūralų cukrų ir beta karoteną. Todėl verta stebėti, kiek jų geriate.

sultys kraujospūdžiui

Dietologė Tereza Džentile (Theresa Gentile) teigė, kad vienam puodeliui morkų sulčių pagaminti reikia daug daugiau morkų, nei paprastai suvalgote vienu metu.

Geriausiai žinoma morkose esanti maistinė medžiaga yra beta karotenas, kuris yra vitamino A pirmtakas. Viena visa morka gali lengvai padėti pasiekti 100% dienos vitamino A poreikio.

Morkų sultys taip pat gali padėti palaikyti regėjimo sveikatą, imuninę sistemą ir širdies sveikatą dėl šių maistinių medžiagų:

  • vitaminų C, E ir K
  • niacino (vitamino B3)
  • biotino (vitamino B7)
  • magnio
  • geležies
  • kalio
  • antioksidantų, tokių kaip liuteinas

Morkų sultys yra ypač turtingas kalio šaltinis, kuris yra būtinas organizmui norint palaikyti normalų kraujospūdį, taip pat raumenų ir nervų veiklai.

Iš vienos žalios morkos galite gauti nemažą kiekį kalio (400 miligramų puodelyje). Tuo tarpu viename puodelyje morkų sulčių yra beveik 700 miligramų kalio, o tai sudaro daugiau nei 25% rekomenduojamos dienos šio mineralo normos.

2011 metų tyrimo metu, kurio dalyviai tris mėnesius kasdien gėrė 450 ml morkų sulčių, buvo stebimas nedidelis sistolinio kraujospūdžio pagerėjimas. Šie rezultatai gali lemti sumažėjusią širdies ir kraujagyslių bei uždegiminių ligų riziką.

Sultys ar daržovės?

Nepriklausomai nuo to, ar valgote morkas, ar spaudžiate iš jų sultis, gausite praktiškai tas pačias maistines medžiagas. Skirtumas tik tų maistinių medžiagų kiekyje.

Pagrindinis morkų sulčių spaudimo pranašumas yra tas, kad gausite labiau koncentruotą kai kurių maistinių medžiagų, esančių visose morkose, dozę.

Kai spaudžiate morkų sultis, likusios minkštimas turi daug skaidulų. Taigi, su sultimis negaunate tiek daug skaidulų.

Vietoj to, valgydami morkas gausite daugiau skaidulų, bet mažiau beta karoteno. Priklausomai nuo jūsų mitybos tikslų, tradicinis morkų vartojimas gali būti naudingesnis.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

E priedų paslaptys: kuo iš tikrųjų pavojingi skonio stiprikliai

Skonio stiprikliai, kurie slepiasi įprastų produktų sudėtyje, ir jų reguliarus poveikis gali nepastebimai pakenkti jūsų savijautai. Kuo gi jie tokie pavojingi? Kas yra skonio stiprikliai? Skonio...

Jūsų gimimo mėnesio spalva: sužinokite, kokia jos reikšmė ir ką ji sako apie jus

Užuot ieškoję atsakymų žvaigždėse, šiandien vis daugiau žmonių atsigręžia į unikalias gimimo mėnesio spalvas. Spalvų sistema, vadinama „kolorologija“, buvo sukurta astrologės ir numerologės Michele...
---