Kava yra vienas populiariausių gėrimų pasaulyje, kurį daugelis žmonių geria kasdien. Tačiau naujas Švedijos mokslininkų tyrimas atskleidė, kad automatiniuose kavos aparatuose ruošta kava gali turėti nepastebimą poveikį kraujagyslių sveikatai. Tyrimo metu nustatyta, kad joje yra padidėjęs diterpenų – organinių junginių, galinčių didinti cholesterolio kiekį kraujyje – lygis. Tai gali kelti ilgalaikę riziką širdies ir kraujagyslių sistemai. Kokios yra šio atradimo detalės ir kaip sumažinti galimą žalą? Skaitykite toliau. Tyrimas buvo publikuotas Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.
Mokslininkai išanalizavo 14 kavos aparatų iš keturių medicinos įstaigų kavos mėginius. Kava buvo tiriama du kartus, kelių savaičių intervalu, siekiant patikrinti sudėties stabilumą. Analizei buvo naudojami standartiniai kavos ruošimo nustatymai ir vienodas porcijos dydis.
Lygindami duomenis, mokslininkai nustatė, kad automatuose pagamintoje kavoje yra daugiau diterpenų nei popieriniu filtru filtruotoje kavoje, bet mažiau nei nefiltruotoje kavoje, ruoštoje prancūziškuoju presu ar turkišku būdu. Mokslininkai tvirtina, kad būtent filtravimo procesas yra pagrindinis veiksnys, mažinantis šių medžiagų koncentraciją.
Diterpenai, ypač kafestolis ir kahveolis, gali veikti kepenis ir skatinti „blogojo“ cholesterolio (mažo tankio lipoproteinų) gamybą, tai gali padidinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką, jei tokia kava vartojama reguliariai.
Tyrimo autoriai pabrėžia, kad tai nereiškia, jog reikėtų atsisakyti kavos, tačiau verta atkreipti dėmesį į jos paruošimo būdą. Filtruotos kavos pasirinkimas gali būti paprastas būdas palaikyti širdies sveikatą.

Mane labiausiai domina pasaulis ir visi jame vykstantys įvykiai. Savo straipsniais stengiuosi kiek įmanoma daugiau informuoti visuomenę ir supažindinti skaitytojus su įvairiais šios žemės kampeliais. Mėgstu keliauti, tad mano, kaip redaktorės skiltyje rasite įvairių šalių naujienų.