Pasirinkimas tarp sūrių ir saldžių užkandžių gali skirtingai paveikti sveikatą. Druskos perteklius didina kraujospūdį, o cukrus skatina svorio augimą ir gliukozės kiekio kraujyje svyravimus. Kokie užkandžiai sveikiau?
Saldūs užkandžiai
Kalbant apie saldžius užkandžius, maisto prekių parduotuvėje sunku pasirinkti sveikus variantus. Tai apima supakuotus sausainius, pyragus, tortus, saldainius, saldžius gėrimus, ledus ir šokoladą.
Dietologė Stefania Militano teigė, kad nors šie produktai yra skanūs, jie yra perpildyti nesveikų ingredientų.
Užkandžiai, kuriuose yra daug cukraus, gali sukelti energijos svyravimus ir letargiją. Be to, pridėtinis cukrus, kaip žinoma, skatina uždegimą organizme, silpnindamas imuninę sistemą ir didindamas lėtinių ligų riziką.
Pridėtinis cukrus taip pat veikia medžiagų apykaitą, skatindamas staigų cukraus kiekio kraujyje padidėjimą ir atsparumą insulinui.
Be to, supakuoti kepiniai ir saldūs užkandžiai dažnai turi transriebalų ir sočiųjų riebalų perteklių, kurie gali skatinti uždegimą ir paveikti širdies sveikatą.
Tai susiję su abiejų šių riebalų gebėjimu padidinti cholesterolio kiekį.
Be to, itin apdoroti saldūs užkandžiai dažnai yra pilni paslaptingų ingredientų, įskaitant priedus ir konservantus.
Sveikesniuose saldžiuose užkandžiuose idealiai turėtų būti daug skaidulų, baltymų, nesočiųjų riebalų ir mikroelementų, tokių kaip vitaminai, mineralai ir augaliniai junginiai, kad būtų skatinamas sotumas po valgio, taip pat žarnyno, širdies, raumenų, kaulų ir imuniteto sveikata.
Šių maistinių medžiagų galima rasti tokiuose maisto produktuose kaip neskaldyti grūdai, riešutai, sėklos, ankštiniai augalai, liesi pieno produktai ir vaisiai.
Sūrūs užkandžiai
Populiariausi sūrūs užkandžiai yra traškučiai, krekeriai ir perdirbta mėsa, kurie taip pat nėra geriausias pasirinkimas sveikatai.
Per didelis sūrių užkandžių kiekis gali neigiamai paveikti kraujospūdį ir širdies sveikatą. Sūriuose užkandžiuose taip pat galima rasti pridėtinio cukraus, sočiųjų riebalų, transriebalų, priedų ir konservantų.
Baltieji arba rafinuoti angliavandeniai buvo pašalinti iš skaidulų ir mikroelementų, esančių neskaldytuose grūduose, ir savo ruožtu veikia labai panašiai kaip pridėtinis cukrus, kai jie metabolizuojami. Tai reiškia, kad jie gali padidinti cukraus kiekį kraujyje ir priversti jus jausti alkį netrukus po valgio.
Kas naudingiau sveikatai
Viena užkandžių kategorija techniškai gali būti laikoma sveikesniu pasirinkimu, būtent sūrūs produktai.
Taip yra todėl, kad net sveikiausi saldūs užkandžiai turi tam tikrą cukraus formą, kuri gali padidinti cukraus kiekį kraujyje.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva
Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Demo text