Pavasarį Ukrainos parduotuvių lentynose atsiranda daug šviežių daržovių, tačiau ne visas jas verta pirkti šiuo laikotarpiu. Kai kuriuose produktuose gali būti per daug nitratų, jie gali būti neskanūs ar net kenksmingi sveikatai.
Ankstyvieji ridikėliai
Ridikėliai – viena pirmųjų pavasario daržovių, kurią daugelis mielai deda į salotas. Tačiau ankstyvame derliuje, kuris rinkoje pasirodo kovo–balandžio mėnesiais, dažnai būna daug nitratų.
Tai paaiškinama tuo, kad daržovė auginama šiltnamiuose, naudojant daug trąšų augimo pagreitinimui. Nitratų perteklius gali sukelti apsinuodijimą, galvos skausmą ir virškinimo problemas.
Kokių daržovių nepirkti? Agurkų
Šiltnamio agurkai pavasarį dažnai būna vandeningos struktūros ir beskoniai. Be to, jų odelėje gali būti pesticidų pėdsakų, kurie naudojami pagreitintam nokinimui.
Jei labai norisi nusipirkti agurkų, geriau rinktis tuos, kurie turi natūralų aromatą ir tankią tekstūrą, o prieš vartojimą 30 minučių pamirkyti juos vandenyje.
Kokių daržovių nepirkti? Pomidorų
Ankstyvieji pomidorai, kuriuos galima rasti prekybos centruose pavasarį, dažniausiai auginami dirbtinėmis sąlygomis, naudojant augimo stimuliatorius. Jie turi tankią odelę, vandeningą tekstūrą ir rūgštų skonį.
Be to, tokiuose pomidoruose gali būti cheminių medžiagų likučių, kurie neigiamai veikia virškinimo traktą.
Kopūstai
Ankstyvieji kopūstai gali būti pavojingi dėl didelės nitratų koncentracijos, ypač viršutiniuose lapuose. Tokio produkto vartojimas gali sukelti apsinuodijimą arba alergines reakcijas.
Jei pavasarį perkate kopūstus, prieš gamindami geriau nuimkite kelis viršutinius sluoksnius.
Kokių daržovių nepirkti? Paprikų
Ryškios ir patrauklios pavasario paprikos dažnai auginamos šiltnamiuose, naudojant augimo stimuliatorius ir pesticidus. Būtent todėl pavasarį jų skonis gerokai prastesnis nei vasaros ir rudens daržovių.
Ypač didelė nitratų normų viršijimo rizika importuotose paprikose.
Kaip pavasarį išsirinkti daržoves?
Kad sumažintumėte riziką nusipirkti prastos kokybės daržoves, verta laikytis kelių taisyklių:
- Rinkitės vidutinio dydžio daržoves, vengdami per didelių ar nenatūraliai ryškių.
- Atkreipkite dėmesį į kvapą – jei daržovės neturi ryškaus aromato, tai gali rodyti jų dirbtinumą.
- Prieš vartojimą 30–60 minučių pamirkykite daržoves vandenyje, kad sumažintumėte nitratų kiekį.
Be to, pavasarį reikėtų atkreipti dėmesį į špinatus ir salotas, kurie taip pat gali kaupti nitratus, ypač jei auginami šiltnamiuose. Jei įmanoma, rinkitės sezonines daržoves, kurios auginamos lauke ir yra mažiau linkusios kaupti nitratus.
Taip pat, jei turite galimybę, pavasarį geriau pirkti daržoves iš vietinių ūkininkų ar turgelių, kur produktai dažnai būna šviežesni ir natūralesni.
Renkantis daržoves, svarbu atkreipti dėmesį ne tik į išvaizdą, bet ir į kvapą, tekstūrą bei sezoniškumą, kad galėtumėte mėgautis sveikomis ir skaniomis daržovėmis.
Šaltinis: https://www.rbc.ua/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Demo text