Ketvirtadienis, 6 kovo, 2025

Naujausi

Ar prieskoniai, kuriuos perkame iš tiesų yra kokybiški?

Prieskoniai yra neatsiejama kulinarijos dalis, suteikianti patiekalams ryškų skonį ir aromatą. Tačiau kartu su prieskonių populiarumu auga ir klastočių skaičius, kurias galima rasti parduotuvių lentynose.

Nesąžiningi gamintojai naudoja pigesnius pakaitalus, maišo prieskonius su priemaišomis ar net dažo juos dirbtiniais dažikliais, kad padidintų savo pelną.

Prieskoniai, kurie dažniausiai yra klastojami:

Šafranas:

Tai brangiausias prieskonis pasaulyje, todėl dažnai klastojamas.

Klastotojai prideda džiovintas kitų augalų dalis (medetkų, ciberžolių) arba dažo jas raudonai.

Tikras šafranas turi stiprų aromatą ir auksinę spalvą ištirpęs vandenyje.

Ciberžolė:

Į ją pridedama miltų, krakmolo ar kreidos.

Ryškiai spalvai naudojami dirbtiniai dažikliai.

Patikrinimas: baltos nuosėdos vandens dugne rodo priemaišas.

Malti pipirai:

Pridedama maltų sėklų, lukštų ar pipirų apdorojimo atliekų.

Prieskonis praranda aromatą ir aštrumą.

Geriausia pirkti pipirus žirneliais ir malti prieš naudojimą.

Cinamonas:

Pigesnė kasija parduodama kaip Ceilono cinamonas.

Ceilono cinamonas yra šviesesnis, su subtiliu aromatu ir daugiasluoksniais ritinėliais.

Vanilinis cukrus:

Natūrali vanilė pakeičiama sintetiniu vanilinu.

Natūrali vanilė turi tamsių inkliuzų ir sudėtingą aromatą.

Be jau minėtų prieskonių, dažnai klastojami ir šie:

Raudonėlis:

Tyrimai rodo, kad tai vienas labiausiai klastojamų prieskonių Europoje.

Dažnai primaišoma alyvuogių lapų.

Juodieji pipirai:

Be jau minėtų priemaišų, kartais pridedama ir papajų sėklų.

Kmynai:

Gali būti maišomi su kitų panašių augalų sėklomis.

Prieskoniai parduotuvėje

Kaip nepirkti klastotės:

  • Pirkite prieskonius iš patikimų gamintojų ir specializuotose parduotuvėse.
  • Pirmenybę teikite sveikiems prieskoniams, o ne maltiems.
  • Perskaitykite produkto sudėtį ir venkite dirbtinių dažiklių.

Papildomi patarimai, kaip apsisaugoti:

  • Atkreipkite dėmesį į kainą. Pernelyg pigūs prieskoniai turėtų sukelti įtarimą.
  • Apžiūrėkite pakuotę. Ji turi būti sandari, o etiketėje turi būti nurodytas gamintojas ir sudėtis.
  • Jei įmanoma, uostykite prieskonius prieš pirkdami. Jie turi turėti stiprų ir būdingą aromatą.
  • Pirkti iš patikimų pardavėjų, kurie specializuojasi prekyboje prieskoniais.

Būkite atidūs ir rinkitės kokybiškus prieskonius, kad jūsų patiekalai būtų ne tik skanūs, bet ir sveiki.

Šaltinis: https://www.realsimple.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---