Sekmadienis, 23 vasario, 2025

Naujausi

Tobulas citrininis morengų pyragas: receptas, kurį turite išbandyti

Ieškote deserto, kuris nustebins tiek skoniu, tiek išvaizda? Citrininis morengų pyragas – tai klasikinis desertas, kuriame puikiai dera traškus naminis pyrago pagrindas, gaivi ir švelni citrininė įdaro tekstūra bei puri, lengvai apskrudusi morengų kepurėlė. Šis pyragas tiesiog tirpsta burnoje!

Citrininis morengų pyragas: receptas

Citrininis morengų pyragas: receptas

Ingredientai

Pyrago tešla:

  • 2 1/2 stiklinės (315 g) universalių miltų, plius daugiau formavimui ir kočiojimui
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos
  • 200 g nesūdyto sviesto, atšaldyto ir supjaustyto kubeliais
  • 1/2 stiklinės (120 ml) ledinio vandens

Citrininis įdaras:

  • 5 dideli kiaušinių tryniai (baltymus pasilikite morengui)
  • 320 ml vandens
  • 200 g cukraus
  • 38 g kukurūzų krakmolo
  • 1/4 šaukštelio druskos
  • 120 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių
  • 1 valgomasis šaukštas citrinų žievelės
  • 28 g nesūdyto sviesto (minkšto)

Morengas:

  • 5 dideli kiaušinių baltymai (kambario temperatūros)
  • 1/2 šaukštelio vyno akmens (cream of tartar)
  • 100 g cukraus
  • 1/8 šaukštelio druskos

Patikrink produktų akcijas - akcijuleidinys.lt! Peržiųrėti

Gaminimo eiga:
  1. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus ir druską. Įdėkite sviestą ir augalinį riebalų mišinį. Naudodami tešlos pjaustiklį ar dvi šakutes, sumaišykite ingredientus, kol mišinys primins stambius trupinius.
  2. Į stiklinę su 120 ml vandens įdėkite ledo kubelių, pamaišykite ir išmatuokite tikslų 120 ml kiekį. Palaipsniui, po 1 valgomąjį šaukštą, supilkite vandenį į miltų mišinį, kiekvieną kartą išmaišydami mentele ar šaukštu. Nustokite pilti vandenį, kai tešla pradeda formuotis į didelius gumulus.
  3. Perkelkite tešlą ant miltuoto paviršiaus ir minkykite rankomis, kol viskas susijungs. Formuokite tešlą į kamuolį, padalinkite į dvi dalis ir kiekvieną šiek tiek suplokite. Susukite į maistinę plėvelę ir šaldykite bent 2 valandas arba iki 5 dienų.
  4. Kai tešla pakankamai atšaldyta, ant miltuoto paviršiaus iškočiokite vieną dalį iki 30 cm skersmens, kad ji tilptų į 23 cm kepimo formą. Naudodami kočėlą, atsargiai perkelkite tešlą į formą ir suformuokite kraštus.
  5. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C ir įstatykite groteles į žemiausią padėtį. Pyrago pagrindą kepkite aklai (su pupelėmis ar kitu svoriu) apie 15 minučių, tada nuimkite svorį ir kepkite dar 5–10 minučių, kol jis taps auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės ir sumažinkite temperatūrą iki 177°C.
  6. Atskirkite kiaušinių trynius ir išplakite juos dubenyje. Vidutinio dydžio puode sumaišykite vandenį, cukrų, krakmolą, druską, citrinų sultis ir žievelę. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, kol masė pradės tirštėti ir burbuliuoti (apie 6 minutes). Sumažinkite ugnį iki mažos.
  7. Po truputį į šiltą citrininę masę įpilkite kelis šaukštus plakto kiaušinių trynių, nuolat maišydami. Tada viską vėl supilkite į puodą ir kaitinkite dar kelias minutes, kol masė taps tiršta ir burbuliuos. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite sviestą ir iškart supilkite į šiltą pyrago pagrindą.
  8. Elektriniu plaktuvu plakite kiaušinių baltymus ir vyno akmens miltelius vidutiniu greičiu apie minutę. Tuomet padidinkite greitį iki aukšto ir plakite dar apie 4 minutes, kol susidarys minkštos putos.
  9. Po truputį suberkite cukrų ir druską, plakite dar apie 2 minutes, kol morengas taps blizgus ir standus.
  10. Ištepkite morengą ant karšto citrininio įdaro, mentele suformuokite dekoratyvius raštus. Įsitikinkite, kad morengas prilimpa prie pyrago kraštų – tai padės išvengti sluoksnių atsiskyrimo.
  11. Įdėkite pyragą į orkaitę ant žemiausios lentynos ir kepkite 20–25 minutes, kol morengas taps auksinės spalvos. Jei morengas per greitai ruduoja, galite uždengti folija (bet ji neturi liesti paviršiaus).
  12. Išimkite pyragą iš orkaitės ir palikite atvėsti kambario temperatūroje 1 valandą. Tada perkelkite į šaldytuvą ir laikykite bent 4 valandas prieš patiekiant.

Šis pyragas – tikras skonių šedevras, kuriame gaivumas ir saldumas susilieja į tobulą derinį. Išbandykite ir mėgaukitės kiekvienu kąsniu!

Šaltinis: https://sallysbakingaddiction.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Sekmadienio romantiškas horoskopas (vasario 23 d.): Dangiškas meilės ir sėkmės šokis laukia – vieno zodiako ženklo širdis ruošiasi atskleisti svarbų karjeros proveržį!

Ar visata jums šiandien siunčia ypatingą žinutę? Pasiruoškite iššifruoti žvaigždes ir sužinoti, kas parašyta jūsų kosminiame scenarijuje! 🌜 Patikrinkite šiandienos horoskopą žemiau. ♒ Vandenis...

Ar galime miegoti iškart po valgio? Specialistų atsakymas

Po sočių pietų ar vakarienės daugelis žmonių jaučia norą atsigulti ir šiek tiek pailsėti. Tačiau gydytojai perspėja, kad toks poilsis, iškart po valgio, gali...
---