Trečiadienis, 12 kovo, 2025

Naujausi

5 maisto produktai, kurie padeda išvengti ankstyvo plaukų žilimo

Senyvėjimo procesas neišvengiamas, tačiau tam tikri maisto produktai gali padėti atitolinti ankstyvą žilimą. Mitybos specialistai rekomenduoja vartoti maistą, kuriame gausu vitaminų ir mineralų, stiprinančių plaukų pigmentaciją ir sveikatą.

5 produktai, kurie stabdo žilus plaukus

  1. Riebi žuvis
    Omega-3 riebalų rūgštys, esančios lašišoje, skumbrėje ar tune, padeda palaikyti galvos odos drėgmę ir stiprina plaukų struktūrą. Be to, šiose žuvyse esantis vitaminas D skatina plaukų augimą.
  2. Kiaušiniai
    Kiaušiniai yra puikus biotino ir baltymų šaltinis, kurie būtini plaukams ir jų stiprumui. Reguliarus jų vartojimas mažina plaukų slinkimą ir gali padėti išlaikyti natūralią spalvą ilgiau.
  3. Riešutai ir sėklos
    Migdolai, graikiniai riešutai ir linų sėklos gausūs vitamino E bei cinko, kurie skatina melanino gamybą – pagrindinį plaukų spalvą lemiantį pigmentą.
  4. Vaisiai ir daržovės
    Špinatai, brokoliai, morkos ir uogos suteikia organizmui antioksidantų, kurie apsaugo ląsteles nuo žalingo poveikio ir padeda ilgiau išsaugoti natūralią spalvą.
  5. Pieno produktai
    Kalcis, randamas piene, jogurte ir sūryje, stiprina folikulus ir padeda išvengti ankstyvos žilos spalvos atsiradimo.

Kiti veiksniai plaukų žilumo stabdymui

Be tinkamos mitybos, svarbu ir kiti veiksniai – streso valdymas, pakankamas vandens vartojimas ir kokybiškas miegas.

Plaukų sveikata

Taip pat verta vengti dažnų cheminių procedūrų ir per didelio kaitinimo, kadangi šie veiksniai gali susilpninti melanino gamybą ir paspartinti žilimą.

Be mitybos, didelę įtaką plaukų spalvos išsaugojimui turi ir gyvenimo būdas. Reguliarus fizinis aktyvumas gerina kraujotaką, o tai reiškia, kad plaukų folikulai gauna daugiau deguonies ir maistinių medžiagų.

Net ir paprasti pasivaikščiojimai gryname ore gali padėti palaikyti sveikus plaukus bei užkirsti kelią ankstyvam jų žilimui.

Dar vienas svarbus aspektas – žalingų įpročių atsisakymas. Rūkymas ir per didelis alkoholio vartojimas neigiamai veikia plaukus ir jų būklę, nes trikdo kraujotaką ir sumažina organizmo gebėjimą pasisavinti svarbiausias maistines medžiagas.

Rūkantieji dažnai pastebi, kad jų plaukai tampa silpnesni, sausesni ir greičiau pradeda žilti, todėl atsisakius šio įpročio galima ne tik pagerinti sveikatą, bet ir išsaugoti natūralią spalvą ilgesniam laikui.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---