Ketvirtadienis, 9 sausio, 2025

Naujausi

Kalėdinis keptas kalakutas su apelsinų ir rozmarinų aromatu

Kalėdos yra ypatingas metas, kai virtuvėje sklando malonūs kvapai, o ant stalo atsiranda šventiniai patiekalai. Keptas kalakutas – tai klasikinis Kalėdų valgis, kurio aromatas ir skonis sukuria ypatingą šventinę atmosferą.

Keptas kalakutas – Kalėdų vakarienės patiekalas

Keptas kalakutas su apelsinų ir rozmarinų natomis taps nepamirštamu jūsų šventės akcentu.

Keptas kalakutas su apelsinu

Ingredientai:

Kalakutui:

  • 1 visas kalakutas (4-6 kg)
  • 100 g sviesto (minkšto)
  • 2 apelsinai (vienas sultims, vienas įdarui)
  • 3-4 šakelės šviežio rozmarino
  • 4-5 skiltelės čėss\unako (smulkiai pjaustytos)
  • 1 citrina (viena įdarui, viena sultims)
  • Druska ir pipirai pagal skonį

Glazūros padažui:

  • 3 šaukštai apelsinų marmelado
  • 2 šaukštai medaus
  • 1 šaukštas sojos padažo
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus

Papildomai:

  • Morkos, svogūnai ir salierai (apkepimui aplink kalakutą)
  • Vanduo arba vištienos sultinys kepimo skardai

Gaminimo eiga:

1. Paruoškite kalakutą:

  1. Gerai nuplaukite ir nusausinkite kalakutą popieriniu rankšluosčiu.
  2. Įšimkite vidinius organus (jei jie yra), kuriuos galite naudoti kitam patiekalui.

2. Pasigaminkite sviesto mišinį:

  1. Minkštą sviestą sumaišykite su smulkintu čėss\unaku, druska, pipirais, ir smulkintu rozmarinu.
  2. Šiuo sviesto mišiniu įtrinkite kalakutą iš vidaus ir iš išorės. Atsargiai atskirkite odą nuo krūtinės ir po ja taip pat uždėkite sviesto.

3. Paruoškite įdarą:

  1. Apelsiną ir citriną supjaustykite ketvirčiais.
  2. Vaisius ir kelias rozmarino šakeles sudėkite į kalakuto vidų. Tai suteiks papildomo aromato.

4. Kepimo paruošimas:

  1. Kepimo skardoje išdėliokite smulkiai supjaustytas morkas, svogūnus ir salierus.
  2. Ant daržovių padėkite kalakutą ir įpilkite 1 stiklinę vandens arba sultinio.

5. Kepkite kalakutą:

  1. Orkaitė — įkaitinkite iki 180 °C.
  2. Kalakutą kepkite apie 3-4 valandas (priklausomai nuo svorio – 30 min. kiekvienam kilogramui), karts nuo karto apipilkite išsiskyrusiomis sultimis.

6. Paruoškite glazūrą:

  1. Sumaišykite marmeladą, medų, sojos padažą ir alyvuogių aliejų.
  2. Likus 30 minučių iki kepimo pabaigos, kalakutą aptepkite šiuo glazūros mišiniu ir padidinkite temperatūrą iki 200 °C, kad oda gražiai apskrustų.

7. Poilsis:

  1. Išėmus kalakutą iš orkaitės, palikite jį „pailsėti” 20-30 minučių, kad sultys tolygiai pasiskirstytų.
  2. Per tą laiką galite pasiruošti padažą iš skardoje likusių sultinių ir daržovių.

Patiekimas:

Kalakutą perkelkite ant didelės lėkštės, apsupkite keptomis daržovėmis arba bulvėmis. Patiekite su spanguolių padažu ir šviežiomis salotomis.

Keptas kalakutas patiekalas ne tik atrodo įspūdingai, bet ir pasidingai, bet ir pasižymi nepamirštamu skoniu bei aromatu – tikra šventė jūsų stalui!

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Šaltinis: https://cookpad.com/ua

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---