Sultinį kiekvienas mūsų ruošia šiek tiek kitaip. Jo skonio paslaptis – teisinga ingredientų sudėtis. Jei į sriubą įdėsite vieną obuolį, galėsite ženkliai pagerinti jo skonį. Mes jums papasakosime, kodėl verta tą išbandyti. Gero skonio sultinys – daugelio pradedančiųjų ir patyrusių virėjų svajonė.
Jei į sultinį įdėsite neįprastų ingredientų, galite ženkliai pagerinti jo skonį.
Vienas tokių ingredientų – populiarus vaisius, t.y., obuolys.
Pamenu, kad mano prosenelė į sriubą įdėdavo obuolį, o sekmadieniais jos verdamas sultinys buvo tiesiog fantastiško skonio.
Jei į sriubą ar sultinį įdėsite nedidelį obuolį, ruošiamam patiekalui suteiksite malonaus saldumo.
Šis įprastas vaisius tikrai pagerins vištienos sultinio skonį.
Obuolys puikiai dera ne tik su vištiena, bet ir su žąsimi ar antiena.
Jis taip pat suteikia švelniai saldų poskonį.
Į sultinį obuolį dėkite kartu su kitomis daržovėmis: tuomet obuolys spės suminkštėti ir išskleis savo geriausias medžiagas.
Obuolį reikia tiesiog nuplauti ir įdėti į sultinį.
Jei obuolio nenulupsite, galėsite būti užtikrinti, kad virdamas jis nesuirs.
Ką dar rekomenduojama dėti į sultinį?
Jei kartu su obuoliu įdėsite gabalėlį imbiero, sultinys bus kiek aštresnis.
Taip pat galite išbandyti dar vieną neįprastą ingredientą.
Virtuvės šefai rekomenduoja į vištienos sultinį dėti kiaušinio baltymą.
Pirmiausia į verdamą sultinį supilkite kiaušinio baltymą.
Po kelių minučių sieteliu perfiltruokite sultinį, kad surinktumėte viršuje esančius baltymus. Apačioje sultinys liks skaidrus.
Baltymas taip pat surinks riebalų perteklių.
Kiaušinio baltymas taip pat gali turėti teigiamą poveikį sultinio sūrumui.
Kiaušinio baltymas suriša druską, todėl jį galite naudoti ir tada, jei netyčia persūdėte sultinį.
Tai padės išgelbėti sultinio skonį.
Kaip paruošti skaidrų sultinį?
Visų pirma, mėsa turi būti verdama dviem etapais. Pirmiausia užpilkite mėsą šaltu vandeniu ir virkite 20 minučių.
Praėjus šiam laikui, nupilkite vandenį, nuplaukite mėsą ir vėl užpilkite švariu vandeniu.
Taip pat prisiminkite ilgo ir lėto gaminimo būdą. Sultinys neturėtų smarkiai burbuliuoti, nes priešingu atveju jis taps drumstas.
Puodas neturi būti uždengtas dangčiu, o ugnis turi būti silpna.
Taip pat rekomenduojama sultinio virimo pradžioje įdėti svogūną su lukštais. Tai suteiks sultiniui malonų aromatą ir gražią geltoną spalvą. Tai taip pat padės išlaikyti sultinio skaidrumą.
Dar daugiau patarimų
Į puodą visada pilkite šaltą vandenį ir tuomet įdėkite mėsą (nesvarbu, kokią mėsą naudosite).
Svarbu nepamiršti, kad prieskonius reikia dėti kartu su mėsa – nesmulkintus juoduosius pipirus (ar kvapiuosius pipirus) ir lauro lapą.
Mūsų močiutės į sultinį taip pat dėdavo vaistinės gelsvės, kuri suteikia sultiniui nepakartojamą skonį.
Vaistinė gelsvė taip pat pasižymi nepakartojamu aromatu.
Iš pradžių šio prieskonio skonis yra saldus, o pabaigoje jis įgauna karčių natų.
Štai kodėl mūsų močiutės šį prieskonį naudodavo tikrai dažnai.
Vaistine gelsve tikrai nesunkiai pakeisite parduotuvėse siūlomus sriubos prieskonius.
Tai – toli gražu ne viskas!
Močiutės patarimas: „Sultinys netaps drumstas, jei jo nemaišysime virdami“. Jei vanduo atrodo drumzlinas, sultinį atidėkite į šalį, atvėsinkite ir įmaišykite du plaktuvu išplaktus kiaušinių baltymus.
Sultinio tikrai nepersūdysite, jei druską bersite prieš pat virimo pabaigą.
Taip yra todėl, kad gaminant druska išgaruoja ir tai verčia mus dėti vis daugiau druskos.
Jei sultinys atrodo per sūrus, į puodą įpilkite vandens ir dar šiek tiek pavirkite.
Jei mūsų močiutės persūdydavo sultinį, jos įdėdavo į sultinį visą bulvę, kurią subadydavo šakute. Taip paruošta bulvė sugerdavo druskos perteklių.
Jei verdamas sultinys susidrumsčia, jam galima suteikti skaidrumo keliais būdais.
Kartais užtenka į sultinį įpilti šiek tiek šalto vandens ir pamažu virti.
Kitu atveju padės lengvai išplaktas baltymas, kurį supilkite į sultinį.
Po penkių minučių perkoškite per audinį arba per storą sietelį.
Taip pat gali padėti kiaušinių lukštai, kuriuos prieš patiekdami suberkite į sultinį ir perkoškite.
Bulvės – mažas stebuklas, jos išvalo sultinį ne tik nuo sūrumo, bet ir nuo drumstumo.
Tiesiog įdėkite 2–3 bulves į puodą su sultiniu.
Nepamirškite! NIEKADA neišmeskite šakninių daržovių lupenų.
Prieš pat virimo pabaigą suriškite jas siūlu ir įdėkite į puodą. Galiausiai tiesiog išimkite ir išmeskite į biologines atliekas.
Jei norite, kad sultinio skonis būtų tarsi prabangiame restorane, virkite sultinį iš skrudintų kaulų.
Į kepimo skardą sudėkite kaulus, įdėkite svogūno ir česnako.
Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, įberkite šiek tiek druskos ir pipirų. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje maždaug 30 minučių. Viską sudėkite į didelį puodą. Užpilkite šaltu vandeniu ir užvirinkite.
Nenaudokite dirbtinių kvapiųjų medžiagų ir sriubos prieskonių ar sultinio kubelių iš parduotuvės. Tai visiškai nereikalinga ir gali sugadinti sultinio skonį. Mėsa, daržovės, prieskoniai ir kantrybė turėtų garantuoti tikrai puikų rezultatą.
Taip pat sultinį galite perkošti du kartus. Pirmiausia – per stambų sietelį, o tada – per smulkesnį sietelį ar per marlę.
Sultinio ruošimui galite naudoti įvairias daržoves. Pavyzdžiui, puikiai tinka kopūstai, petražolės, salierų šaknys, ir t.t. Nebijokite eksperimentuoti: taip pat galite įdėti imbiero, čili ar kalendros.
Skanaus!