Šeštadienis, 11 sausio, 2025

Naujausi

19 skanių patiekalų iš pagrindinių ingredientų, kurie jums nekainuos net 3 eurų!

Paruošti šiuos skanius patiekalus bus tikrai labai paprasta, o svarbiausia yra tai, kad maisto ruošimui jums nereikės išleisti krūvos pinigų.

Jei iki atlyginimo dar liko kelios dienos, o jūsų kišenėse jau švilpauja vėjai, būtinai išbandykite šiuos receptus.

Šie patiekalai yra pigūs ir labai skanūs.

Kopūstų blyneliai

Jums reikės:

  • 400 g kopūstų
  • 1 svogūno
  • 200 ml kefyro
  • 1 kiaušinio
  • 1 česnako skiltelės
  • 3-5 valg. š. miltų
  • 1/3 arb. š. kepimo miltelių
  • druskos, maltų juodųjų pipirų, žolelių (pagal skonį)

Kaip gaminti?

Kopūstą ir svogūną sutarkuokite stambia tarka, įberkite druskos ir pipirų, įdėkite smulkintų žolelių.

Supilkite kefyrą, įmuškite kiaušinį, įdėkite sutrintą česnako skiltelę, suberkite miltus ir kepimo miltelius, gerai išmaišykite.

Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek augalinio aliejaus ir kepkite ant mažos ugnies iki auksinės spalvos.

Greitai paruošiami koldūnai

 Jums reikės:

  • 1 kg bulvių (pjaustytų, virtų)
  • 1 stiklinės kvietinių miltų
  • 1 stiklinės pusiau rupių miltų
  • 2 smulkiai pjaustytų svogūnų
  • 150 g smulkiai pjaustytos šoninės (galite naudoti kumpį, saliamį ar rūkytas dešreles)
  • Druskos

Kaip gaminti?

Išvirkite supjaustytas bulves. Kai bulvės baigs virti, nupilkite vandenį (dalis vandens turi likti puode). Įberkite druskos.

Pabarstykite miltais ir uždenkite dangčiu. Palikite pastovėti 10 minučių (nemaišykite).

Išmaišykite, kad susidarytų minkštas mišinys. Uždenkite dangčiu ir palikite dar kelias minutes pastovėti.

Rankas patepkite aliejumi ir iš tešlos formuokite rutuliukus, kurių vidurį šiek tiek įspauskite.

Keptuvėje pakepinkite smulkintus svogūnus ir šoninę. Sudėkite koldūnus ir pakepinkite keptuvėje.

Galite patiekti.

Balandėliai su daržovėmis

Jums reikės:

  • 600 g virtų bulvių
  • 1 didelio svogūno
  • 300 g griežinėliais pjaustytų grybų
  • Druskos, petražolių
  • 2 kiaušinių
  • Sviesto arba taukų
  • Saldžiosios paprikos
  • Apvirtų kopūsto lapų

Kaip gaminti?

Keptuvėje riebaluose pakepinkite svogūną, suberkite grybus, smulkintą saldžiąją papriką ir patroškinkite.

Kai grybai suminkštės, paruoštą mišinį sumaišykite su smulkintomis virtomis bulvėmis. Pagardinkite druska ir petražolėmis, įmuškite kiaušinius. Išmaišykite. Paruoštą mišinį įvyniokite į apvirtus kopūstų lapus.

Paruoštus balandėlius dėkite ant riebalais išteptos kepimo skardos ir patepkite tirpintu sviestu, aliejumi ar taukais.

Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25 minutes.

Prieš pašaudami į orkaitę galite pabarstyti tarkuotu sūriu. Skanaus!

Vištienos kepsneliai tešloje

Jums reikės:

  • 8-10 gabalėlių vištienos krūtinėlės
  • 1 kiaušinio
  • Pieno
  • 3 valg. š. kvietinių miltų
  • Mairūno
  • Maltų juodųjų pipirų
  • Džiovinto česnako

Kaip gaminti?

Kiaušinį išplakite šakute, suberkite pipirus, česnaką ir įpilkite pieno, kad gautųsi tirštesnė tešla.

Vištieną pabarstykite miltais ir pamerkite į paruoštą mišinį.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Kepkite ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių iki auksinės spalvos.

Riebalų perteklių galima pašalinti popieriniais rankšluosčiais.

Virtiniai iš miltų, pieno ir batono

Jums reikės:

  • 4 batono riekių (galite naudoti ir kiek padžiūvusį batoną)
  • Pusiau rupių miltų (maždaug 350-400 g)
  • Pieno

Kaip gaminti?

Supjaustykite batoną ir apliekite pienu. Pieno pilkite tiek, kad batonas gerai išmirktų.

Palikite 15 minučių pamirkti.

Palaipsniui suberkite pusiau rupius miltus.

Išminkykite vientisą tešlą. Galite įberti žiupsnelį druskos.

Paruoštą tešlą iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus.

Iš tešlos išpjaukite apskritimus. Ant kiekvieno apskritimo vienos pusės dėkite po arbatinį šaukštelįį įdaro ir užlenkite kraštus.

Virkite pasūdytame vandenyje. Kai virtiniai išplauks į paviršių, jie bus paruošti!

Valstiečių troškinys

Jums tereikia 250 g mėsos ir pamaitinsite visą šeimą: valstietiškas troškinys su kepta mėsa, bulvėmis ir gardžiu padažu!

Jums reikės:

  • 250 g kiaulienos faršo
  • 150 g ryžių
  • 1 didelės morkos
  • 1 smulkiai pjaustyto svogūno
  • 1 stiklinės vandens
  • 2 valg. š. saulėgrąžų aliejaus
  • 50 g kietojo sūrio
  • 1 valg. š. pomidorų tyrės
  • Grietinės
  • 2 valg. š. acto
  • Mairūno
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
  • Žalumynų (petražolių ar krapų)
  • Bulvių

Kaip gaminti?

Susmulkinkite morkas ir svogūnus. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite daržoves.

Į keptuvę suberkite ryžius, užpilkite vandeniu ir leiskite virti maždaug 15 minučių. Palikite šiek tiek atvėsti. Gautą mišinį sumaišykite su malta mėsa, pagardinkite druska ir pipirais. Drėgnomis rankomis formuokite rutuliukus. Nuskuskite bulves ir supjaustykite apskritimais.

Mėsos kukulius ir bulves dėkite į riebalais išteptą kepimo formą, pasūdykite ir kepkite 185 laipsnių temperatūroje maždaug 30 minučių. Sumaišykite grietinę, pomidorų tyrę ir actą. Pagardinkite druska ir mairūnu. Išmaišykite.

Supilkite ant kepimo formos viršaus ir kepkite dar 10-15 minučių. Išimkite iš orkaitės, pabarstykite sūriu, smulkintais krapais ar petražolėmis ir patiekite. Bulves galite kepti ir nesmulkintas: galutinio patiekalo dizainas priklauso tik nuo jūsų!

Bulvės su malta mėsa

Jums reikės:

  • 4-5 bulvių
  • 600 g maltos mėsos
  • 1 svogūno
  • 2 pomidorų
  • 100 ml 10% grietinėlės
  • 100 g sūrio
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų

Kaip gaminti?

Nuskuskite bulves. Supjaustykite apskritimais. Sudėkite į kepimo indą.

Dėkite prieskoniais pagardinto faršo sluoksnį.

Ant mėsos sluoksniais išdėliokite smulkintus svogūnus ir pomidorų griežinėlius.

Supilkite grietinėlę ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40-50 minučių.

Pabarstykite tarkuotu sūriu ir vėl pašaukite į orkaitę.

Kai sūris išsilydys, galite patiekti.

Paprasti langošai

Puikiai tinka ir kaip duonos pakaitalas!

Jums reikės:

  • 400 g pusiau rupių miltų
  • 300 ml rūgpienio (gali užtekti ir 250 ml)
  • 1 arb. š. kepimo sodos
  • 1 arb. š. druskos
  • 2 arb. š. cukraus
  • Aliejaus (kepimui)

Kaip gaminti?

Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros. Sumaišykite ingredientus dubenyje. Jei tešla per skysta, įberkite miltų, jei per kieta – įpilkite pieno.

Leiskite tešlai pastovėti kambario temperatūroje maždaug 20-30 minučių. Padėkite tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus ir suformuokite cilindro formą. Supjaustykite peiliu lygiomis dalimis. Iš kiekvieno  gabalėlio formuokite  ploną blynelį ir subadykite šakute.

Keptuvėje storu dugnu įkaitinkite šiek tiek aliejaus. Apkepkite aliejuje iki auksinės rudos spalvos iš abiejų pusių.

Kopūstai tešloje

Kopūstai, kiaušiniai ir džiūvėsėliai: tai viskas, ko jums reikia norint pagaminti puikų patiekalą!

Jums reikės:

  • 1 kopūsto galvos
  • 3 kiaušinių
  • Džiūvėsėlių
  • Saulėgrąžų aliejaus (kepimui)
  • Bulvių (garnyrui)

Kaip gaminti?

Supjaustykite kopūstą. Labai svarbu tą atlikti tinkamai. Neišpjaukite kopūsto širdies. Nupjaukite tik šoninį šerdies kraštą, perpjaukite kopūstą per pusę ir supjaustykite pusmėnuliais.

Įdėkite kopūstą į vandenį ir virkite maždaug 5 minutes (vandenį galite pasūdyti). Nupilkite vandenį ir palikite šiek tiek atvėsti.

Išplakite kiaušinius (galite pagardinti druska ir pipirais). Į atskirą dubenį suberkite džiūvėsėlius. Kiekvieną kopūsto gabalėlį iš pradžių pamerkite į kiaušinį, o tada apvoliokite džiūvėsėliuose. Kepkite aliejuje iki auksinės spalvos iš visų pusių.

Patiekite su mėgstamu padažu. Galite įdėti žolelių, prieskonių ar sūrio.

Sriuba su bulvių kukuliais

Sriuba pagal močiutės receptą su bulvių kukuliais!

Jums reikės:

Sriubai:

  • 1 ir ½ valg š. taukų arba 2 valg. š. augalinio aliejaus
  • 1 didelio svogūno
  • 2 česnako skiltelių
  • Žiupsnelio aitriosios paprikos miltelių
  • 1 petražolių šaknies
  • 1/3 saliero šaknies
  • 2 morkų
  • Druskos

Bulvių kukuliams:

  • Druskos
  • Maltų juodųjų pipirų
  • Petražolių
  • 1 kiaušinio trynio
  • 20 g sviesto
  • 50 g miltų
  • 4 virtų bulvių

Kaip gaminti?

Smulkiai pjaustytą svogūną pakepinkite riebaluose, suberkite susmulkintas šaknines daržoves, česnako skilteles ir pabarstykite druska bei pipirais. Viską lengvai pakepinkite ir užpilkite vandeniu. Kol daržovės minkštėja, paruoškite kukulius.

Virtas bulves sutrinkite, įdėkite sviesto, suberkite miltus ir įdėkite kiaušinio trynį. Pagardinkite druska, pipirais ir smulkiai pjaustytomis petražolėmis. Iš gautos masės suformuokite nedidelius kukulius ir prieš virimo pabaigą sudėkite į verdančią sriubą. Virkite 2-3 minutes.

Jei turite naminių daržovių, nedvejodami dėkite jų į sriubą, nes tai užtikrins dar geresnį patiekalo skonį.

Garuose troškinti kopūstai su svogūnu, šonine ir česnaku

Jums reikės:

  • 6 šoninės griežinėlių
  • 1 smulkiai pjaustyto svogūno
  • 2 smulkiai pjaustytų česnako skiltelių
  • 1 kopūsto galvos, supjaustytos griežinėliais
  • 1 valg. š. druskos
  • 1 arb. š. maltų juodųjų pipirų
  • ½ š.  svogūnų miltelių
  • ½ arb. š. česnako miltelių
  • Žiupsnelio aitriųjų pipirų

Kaip gaminti?

Šoninę supjaustykite nedideliais gabalėliais ir kepkite keptuvėje, kol apskrus. Suberkite smulkiai pjaustytą svogūną ir leiskite karamelizuotis. Suberkite česnaką ir viską kartu trumpai pakepinkite.

Sudėkite smulkintą kopūstą ir patroškinkite 10 minučių. Pagardinkite druska ir prieskoniais, sumažinkite temperatūrą ir uždenkite. Troškinkite dar 30 minučių. Karts nuo karto pamaišykite.

Štai ir viskas – galite patiekti.

Per 5 minutes paruošiami koldūnai

Šie vengriški koldūnai yra tiesiog fantastiško skonio!

Jums reikės:

  • 250 g minkštos varškės
  • 100 g manų kruopų
  • Žiupsnelio druskos

Kaip gaminti?

Sumaišykite abu ingredientus ir įberkite druskos. Išminkykite tešlą ir suformuokite cilindrą. Supjaustykite.  Iš kiekvieno gabalėlio formuokite blynelį, įdėkite uogienės ar kito įdaro. Suformuokite koldūnus ir sudėkite į verdantį vandenį. Kai koldūnai išplauks į paviršių, virkite dar 2-3 minutes.

Galite patiekti su sviestu, riešutais ar grietine. Keptuvėje sausai pakepinu džiūvėsėlius, sudedu sviestą, cukraus pudrą ir šiame mišinyje apvolioju išvirusius kukulius.

Garuose keptos bandelės vos už kelis centus

Jums reikės:

  • 400 g pusiau rupių miltų
  • ½ kubelio šviežių mielių
  • 1 arb. š. druskos
  • 1 kiaušinio
  • 200 ml drungno vandens

Įdarui:

  • Galite rinktis vaisių ar uogienės įdarą.

Kaip gaminti?

Į dubenį supilkite dalį vandens ir sutrinkite mieles, pabarstykite trupučiu miltų, supilkite likusį vandenį, įmuškite kiaušinį ir gerai išmaišykite.

Į mišinį pamažu suberkite miltus ir druską. Išmaišykite iki vientisos, elastingos tešlos. Tešlą uždenkite rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje kilti maždaug 45 minutes.

Perkelkite tešlą ant miltais pabarstytos lentos, iškočiokite į plonesnį lakštą ir stikline išpjaukite apskritimus. Į centrą dėkite  įdarą ir delnuose suformuokite rutulį. Kai visos bandelės bus paruoštos, uždenkite rankšluosčiu ir 10 minučių palikite kilti šiltoje vietoje.

Į puodą įpilkite vandens ir viršuje pritvirtinkite rankšluostį (galite naudoti guminę juostelę). Padėkite bandeles ant rankšluosčio ir uždenkite dangčiu. Garinkite 10 minučių. Nukelkite bandeles nuo garų, patikrinkite dantų krapštuku, ar jos iškepusios,  ir patiekite.

Vištienos kepenėlės su bulvėmis ir česnaku

Jums reikės:

  • 500 g vištienos kepenėlių
  • 600 g bulvių
  • 3 česnako skiltelių
  • Mairūno
  • Raudonėlio
  • Aitriųjų paprikų miltelių
  • Aliejaus
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų

Kaip gaminti?

Nuskuskite bulves ir supjaustykite  gabalėliais. Virkite pasūdytame vandenyje 5 minutes. Vandenį nupilkite.

Susmulkinkite vištienos kepenėles ir trumpai apkepkite keptuvėje.

Kepimo formą ištepkite aliejumi ir sudėkite į ją bulves bei vištienos kepenėles.

Prieskonius ir išspaustą česnaką sumaišykite su 50 ml aliejaus. Gautu mišiniu apliekite bulves su vištienos kepenėlėmis.

Pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40 minučių. Kepdami galite pamaišyti.

Valstiečių pica

Jums reikės:

  • 5 bulvių
  • Rūkytos dešros griežinėlių arba rūkytų dešrelių
  • 2 kiaušinių
  • 100 g tarkuoto sūrio
  • Druska ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
  • Smulkiai pjaustytų svogūnų laiškų

Kaip gaminti?

Bulves nuplaukite, nulupkite ir išvirkite pasūdytame vandenyje.

Palaukite, kol bulvės pravės, sutarkuokite, įmuškite kiaušinius ir išmaišykite. Įberkite druskos ir maltų juodųjų pipirų. Bulvių mišinį perkelkite į kepimo indą ar skardą, kurią ištepkite sviestu. Ant viršaus dėkite dešros griežinėlius, pabarstykite tarkuotu sūriu ir pašaukite į įkaitintą orkaitę.

Kepkite 190 laipsnių temperatūroje 10-15 minučių.

Patiekite apibarstę svogūnų laiškais.

Soti sriuba su mėsos kukuliais

Jums reikės:

  • 300 g kiaulienos faršo
  • 200 g rūkyto kumpio
  • 300 g daržovių (morkų, salierų, žiedinių kopūstų…)
  • 150 g smulkiai pjaustytų bulvių
  • 100 g smulkiai pjaustytų svogūnų
  • 2 batono riekių
  • 2 kiaušinių
  • Šlakelio pieno
  • 2 valg. š. aliejaus
  • Grietinės
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų ir lauro lapų

Kaip gaminti?

Supjaustykite batono riekes, apliekite pienu ir palikite šiek tiek pamirkti. Nuspauskite pieno perteklių ir įmaišykite batoną į faršą.

Pagardinkite prieskoniais ir gerai išmaišykite. Įmuškite kiaušinius, išmaišykite ir suformuokite rutuliukus.

Į puodą įpilkite šiek tiek aliejaus. Pakepinkite susmulkintą svogūną, suberkite susmulkintą kumpį, smulkintas daržoves. Pagardinkite prieskoniais ir šiek tiek pakepinkite. Mišinį užpilkite sultiniu arba vandeniu, kuriame ištirpinkite sultinio kubelį.

Kai daržovės pradės minkštėti, sudėkite bulves ir mėsos kukulius.  Virkite tol, kol mėsa išvirs.

Sriubą patiekite su grietine.

Bulvės su grybais

 

Jums reikės:

  • 400 g bulvių
  • 200 g grybų
  • 5 kiaušinių
  • 1 svogūno
  • 50 ml pieno
  • 100 g sūrio
  • 2-3 česnako skiltelių
  • Druskos
  • Augalinio aliejaus

Kaip gaminti?

Smulkiai supjaustykite bulves, supjaustykite svogūną ir grybus. Išvirkite bulves, nupilkite didžiąją dalį vandens. Suberkite smulkintą svogūną ir grybus, šik tiek patroškinkite. Įmaišykite išspaustą česnaką. Paruoštą mišinį supilkite į kepimo indą.

Dubenyje sumaišykite kiaušinius ir pieną, pagardinkite prieskoniais. Supilkite mišinį ant bulvių, išmaišykite ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje maždaug 20 minučių.

Kepimo pabaigoje pabarstykite sūriu ir kepkite iki auksinės spalvos.

Bulvių apkepas

Jums reikės:

  • 1,5 kg bulvių
  • 400 g maltos mėsos
  • 1 svogūno
  • 150 g šviežių kopūstų (galite naudoti ir raugintus)
  • 1 arb. š. druskos
  • maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
  • 60-100 g sviesto (galite pakeisti taukais)

Kaip gaminti?

Nuskuskite bulves, 4 didesnes atidėkite į šalį, o likusias supjaustykite plonomis juostelėmis. Smulkiai supjaustykite svogūną ir plonai supjaustykite kopūstą. Supjaustytas bulves, kopūstą ir maltą mėsą sudėkite į didesnį dubenį. Įberkite druskos ir maltų juodųjų pipirų. Gerai išmaišykite.

Kepimo formą ištepkite riebalais. Sutarkuokite likusias bulves. Bulvių tarkius sluoksniuokite ant kepimo formos dugno. Suspauskite, kad gautumėte kompaktišką pagrindą. Pasūdykite.

Sudėkite bulvių, kopūstų ir mėsos mišinį. Ant viršaus uždėkite griežinėliais supjaustytą sviestą ir formuokite dar vieną tarkuotų bulvių sluoksnį.

Suspauskite, išlyginkite ir vėl išdėliokite sviesto riekeles. Kepkite iki auksinės rudos spalvos maždaug 20 minučių iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Supjaustykite ir patiekite. Skanaus!

Skani ir soti pupelių sriuba

Jums reikės:

  • 2 saujų baltųjų pupelių
  • 1 didelių bulvių
  • 2 česnako skiltelių
  • 2 valg. š. sviesto
  • 3 valg. š. kvietinių miltų
  • 1 kiaušinio
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
  • Lašelio acto
  • 1 morkos (nebūtina)
  • Rūkytos dešros arba šoninės (nebūtina)

Kaip gaminti?

Pupeles pamirkykite vandenyje ir išvirkite.

Atskirame puode ištirpinkite sviestą, įmaišykite miltus. Kai mišinys taps rusvas, supilkite vandenį ir išmaišykite (aš naudoju 1 l vandens).

Suberkite smulkiai pjaustytas bulves ir pupeles, įmuškite kiaušinį ir išmaišykite.  Įdėkite smulkintų morkų ir dešros arba šoninės (šį žingsnį galite praleisti). Užvirinkite ir išspauskite česnaką. Įlašinkite lašelį acto.

Galite papuošti mairūnu ar petražolėmis.

Skanaus!

Pupelių salotos su svogūnais ir grybais

Jums reikės:

  • 500 g konservuotų pupelių
  • 500 g pievagrybių
  • 4 marinuotų agurkų
  • 2 svogūnų
  • 3 valg. š. aliejaus
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)

Kaip gaminti?

Grybus supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite keptuvėje kartu su smulkintais svogūnais.

Agurkus supjaustykite plonomis juostelėmis, o pupeles nuplaukite po tekančiu vandeniu.

Pupeles sumaišykite su agurkais, supilkite keptą mišinį ir palikite 10 minučių pastovėti. Įberkite druskos, pipirų ir smulkiai pjaustytų žalumynų.

Patiekite kaip garnyrą arba tiesiog kaip labai skanias salotas.

Dešros ir pupelių troškinys

Jums reikės:

  • 300 g baltųjų pupelių
  • 1 svogūno
  • 2 česnako skiltelių
  • vištienos sultinio
  • 140 g pomidorų tyrės
  • 6 rūkytų dešrelių
  • 1 valg. š. miltų
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų
  • Aliejaus
  • 50 ml grietinėlės (nebūtina)

Kaip gaminti?

Prieš dieną pupeles pamirkykite šaltame vandenyje. Antrą dieną nupilkite vandenį. Pupeles išvirkite sultinyje, kol suminkštės.

Aliejuje pakepinkite svogūną ir česnaką.  Pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais. Šiek tiek pakepinkite. Įdėkite šaukštą miltų ir išmaišykite.

Kepinkite 8-10 minučių. Įmaišykite nusausintas pupeles ir supjaustytą dešrą. Pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais. Galite įberti šiek tiek cukraus. Galite įpilti grietinėlės (nebūtina) ir dar šiek tiek patroškinti. Patiekite su namine duona.

Šį troškinį taip pat galite konservuoti: tiesiog sudėkite į švarius konservavimo stiklainius ir sterilizuokite.

Recepto autorė – Milda. R

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---