Pistacijos yra riešutai, kurie tikrai išsiskiria iš kitų. Senovėje šis augalas buvo vadinamas gyvybės medžiu, o jo vaisiai buvo naudojami vietoj valiutos. Botanikos požiūriu pistacija yra ne riešutas, o sėkla. Kur ir kaip pistacijos auga gamtoje? Visžalių pasėlių ieškokite uolėtoje, sausoje dirvoje Turkijos, Italijos, Sirijos, Ispanijos, Uzbekistano ir Graikijos kalnuose. Ar mūsų klimato sąlygomis galima auginti pistacijas? Taip, ir tai yra gana paprasta!
Pistacijų medis yra nepretenzingas, lengvai toleruoja sausrą, tačiau nemėgsta perlaistymo. Šio augalo vaisiuose gausu fosforo, vario, mangano, kalio ir magnio. Valgyti šviežias pistacijas yra tikrai naudinga: tai stiprina imuninę sistemą, padeda organizmui kovoti su kvėpavimo takų ligomis, palaiko tinkamą akių, tulžies pūslės, kepenų ir širdies veiklą. Pistacijos taip pat gali padėti lengviau įveikti stresą.
Tai nėra vieninteliai pistacijų privalumai. Pats augalas yra labai grakštus ir rafinuotas. Nors gali atrodyti priešingai, tačiau užsiauginti pistacijų medelį yra labai paprasta. Jį galite sudaiginti iš sėklų tiesiog ant savo palangės. Tam net neprireiks jokių specifinių žinių, o vėliau tereikės rūpintis tinkama šio augalo priežiūra.
Nors namuose užaugintos pistacijos retai duoda vaisių (o jų kiekis dažniausiai nėra didelis), tačiau augalas visa tai kompensuoja savo dekoratyvinėmis savybėmis. Būtent todėl rekomenduojame pabandyti užsiauginti šį augalą.
Kaip išsirinkti sėklas ir sudaiginti pistacijas?
Esame pratę parduotuvių lentynose matyti tik keptus ir sūdytus riešutus. Žinoma, sodinimui jie netinka, bet taip pat ne kiekvienas šviežias riešutas gali sudygti. Svarbu žinoti, kokia yra jų kilmė. Nesirinkite iranietiškų ar turkiškų sėklų – jas gana sunku sudaiginti. Gerai dygsta kirgizų, uzbekų ir Centrinės Azijos veislės. Geriausia užsisakyti sėklų iš specializuotų parduotuvių.
Pistacijų daiginimui reikia daug drėgmės ir šilumos. Šiltnamiuose riešutai auginami +30 °C temperatūroje. Įsitikinkite, kad jūsų namuose yra pakankamai šilta. Sėklas galite daiginti virtuvėje.
Sėklas pamirkykite parą, bet ne ilgiau, nes kitaip riešutai gali supūti.
Kai pistacijos išmirks, atsargiai nuimkite nuo jų lukštus, sudėkite į stiklinį indą, uždenkite dangteliu ir tris dienas laikykite šiltoje vietoje. Kasdien nuplaukite sėklas.
Šaknys įprastai pasirodo po trijų dienų. Kai šaknys užaugs iki 1 cm, riešutus po vieną pasodinkite į aukštus permatomus 500 ml tūrio vazonėlius. Šiems augalams reikalingas geras drenažas ir smėlingas dirvožemis.
Kai daigas užauga iki 7 cm aukščio, persodinkite jį į ne mažesnį kaip 50 cm aukščio indą, nes pistacijų šaknų sistema vystosi labai greitai. Talpyklą galite pasigaminti patys iš storo plastikinio maišelio. Atsargiai persodinkite daigą į žemės ir smėlio mišinį, kad nepažeistumėte šaknų.
Po mėnesio pistacijas galima persodinti į didelį vazoną. Užpildykite indą smėlio ir mineralinių trąšų mišiniu, centre iškaskite gilią skylę, kad pistacijos tilptų kartu su šaknų sistema. Švelniai išnarpliokite šakniastiebį ir pabarstykite žeme. Svarbu būti atsargiems, kad nepažeistumėte gležnų šaknų. Iš karto po pasodinimo užberkite žemėmis ir mulčiuokite. Padėkite sodinuką į šilčiausią vietą.
Tinkama pistacijų priežiūra
Kad pistacijos įsitvirtintų ir ilgą laiką džiugintų jus visžale išvaizda, atsiminkite keletą svarbių dalykų. Neperlaistykite dirvos, nes šaknys gali supūti. Sudrėkinkite dirvą, kai ji visiškai išdžiūsta. Kartais galite nuplauti augalą po dušu, tačiau turėtumėte reguliariai nuvalyti lapus.
Pirmaisiais metais pistacijų nereikia tręšti. Nuo antrųjų metų po truputį pradėkite tręšti augalą. Darykite tai nuo pavasario iki vasaros kas 2 savaites. Rinkitės trąšų mišinį, kurio sudėtyje yra kalio, azoto ir fosforo. Galite naudoti tiek skystas, tiek sausas trąšas.
Pistacijų medelis atrodys kur kas dailiau, jei jį reguliariai genėsite. Pirmiausia pašalinkite negražius kreivus ūglius. Apkarpykite kamieną iki reikiamo aukščio. Taip medis augs ne tik į viršų, bet ir į plotį.
Tegul pistacijos džiugina jus vešlia žaluma ir bent mintimis leidžia nusikelti į karštus subtropikus. Ar jums patinka pistacijų riešutai? Pasidalinkite komentaruose.