Rasti prinokusį ir minkštą avokadą parduotuvėje – tikrai nelengva užduotis. Kartais, kuomet manome, kad išsirinkome puikiai sunokusį vaisių, netrukus paaiškėja, kad viduje jis supuvęs.
Dabar aš nebebijau įsigyti neprinokusių avokadų, nes žinau, kaip juos greitai sunokinti. Pasirodo, tą padaryti yra labai paprasta: netrukus apie tai papasakosiu!
Yra daug būdų, kaip greičiau sunokinti avokadus. Papasakosiu apie juos visus, bet pirmiausia pasidalinsiu savo mėgstama gudrybe, kuri manęs niekada nenuvylė. Kad šie vaisiai greičiau sunoktų, juos dedu į kartoninę dėžutę kartu su obuoliu, kriauše ar bananu. Galite dėti kelis prinokusius vaisius vienu metu: tai dar labiau pagerins rezultatą.
Faktas yra tai, kad prinokę saldūs vaisiai išskiria ypatingą medžiagą – etileną. Būtent dėl šios medžiagos avokadas galės greičiau sunokti. Garsus Ukrainos virtuvės šefas Jevgenijus Klopotenko siūlo avokadą ir vaisius suvynioti į popierių, tada viską suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti į tamsią, šiltą vietą.
Virtuvės šefas teigia, kad taip vaisiai turi būti laikomi mažiausiai savaitę, tačiau tai nėra tiesa. Dažniausiai visiškai pakanka vos 2 ar 3 dienų.
Be to, jau įsitikinau, kad visiškai pakanka tiesiog įdėti avokadus ir kitus vaisius į dėžutę, o papildomos procedūros nėra būtinos. Jums nereikės švaistyti nei popieriaus, nei maistinės plėvelės.
Kaip pagreitinti avokadų nokimą?
Jei jums reikia sunokusio avokado čia ir dabar, yra kitas veiksmingas būdas. Tiesiog išimkite minkštimą ir sudėkite į dubenį. Uždenkite maistine plėvele ir 30 sekundžių pakaitinkite mikrobangų krosnelėje. Avokadas taps minkštesnis. Vis dėlto, atminkite, kad vaisiai greičiausiai patamsės, pasikeis jų skonis ir aromatas.
Jei galite palaukti porą dienų, galite naudoti ir įprastą aliuminio foliją. Tiesiog suvyniokite į ją avokadą ir padėkite į šiltą, tamsią vietą. Girdėjau, kad galima suvynioti avokadą į foliją ir 10 minučių pakaitinti 200 laipsnių temperatūroje. Tai pagreitins nokimo procesą.
Kitas neįprastas būdas – popierinio maišelio ir miltų naudojimas. Vaisius reikia suvynioti į popierinį maišelį ir įberti šiek tiek miltų. Nokimas vyks pagal tą patį principą, kaip ir su prinokusiais vaisiais.
Jei avokadus valgote ne itin dažnai, galite lengvai atsidurti keblioje situacijoje. Pavyzdžiui, galite perpjauti vaisių ir tik tada suprasti, kad jis yra neprinokęs. Ką tokiu atveju reikėtų daryti? Galite avokado minkštimą greitai apšlakstyti citrinos sultimis, o tada sandariai suvynioti į maistinę plėvelę. Padėkite į šaldytuvą.
Redakcijos patarimas
Tamsioje ir šiltoje vietoje avokadai sunoksta greičiau. Vis dėlto, jokiu būdu nepalikite vaisių tokioje vietoje, kurioje yra daug drėgmės. Dėl to vaisiai gali tiesiog pradėti pūti. Dėžutę su avokadais aš dažniausiai dedu į virtuvės spintelę.
Atminkite, kad per minkštas avokadas gali būti supuvęs, todėl šiuos vaisius vertėtų rinktis itin atsargiai.
Ar tarp jūsų draugų ir pažįstamų yra šių egzotiškų žalių vaisių mėgėjų? Būtinai su jais pasidalinkite šiuo straipsniu!