Kalcis yra būtinas tinkamam žmogaus organų funkcionavimui. Jis reikalingas ne tik stipriems kaulams ir dantims. Šis elementas taip pat dalyvauja hormonų sintezėje, užtikrina tinkamą širdies veiklą ir impulsų perdavimą nervų sistemai. Kalcio trūkumas organizme neigiamai veikia sveikatą, todėl naudinga žinoti, kodėl šis mineralas gali būti „išplaunamas“ iš organizmo.
Kodėl organizme atsiranda kalcio trūkumas?
Visi žino, kad pieno produktų ir šviežių daržovių valgymas padeda papildyti kalcio atsargas žmogaus organizme. Vis dėlto, su amžiumi šis elementas vis mažiau įsisavinamas. Be to, kai kurie mitybos įpročiai taip pat gali apsunkinti kalcio įsisavinimą. Sužinokite, kodėl taip nutinka.
Per daug riebalų dietoje
Be jokios abejonės, kiekvienas, norintis atsikratyti papildomų kilogramų, atsisako greito maisto, kuriame gausu riebalų. Net ir tuomet, jei nenorite numesti svorio, labai svarbu stebėti suvartojamų riebalų kiekį. Riebalų perteklius ne tik kenkia virškinimui ir gali sukelti širdies ir kraujagyslių sistemos ligas, bet taip pat trikdo kalcio pasisavinimą. Tai gali sukelti šio elemento trūkumą.
Baltymų trūkumas arba perteklius
Kalcio įsisavinimo procese baltymų pusiausvyra atlieka ypatingai svarbų vaidmenį. Jei organizmas negauna pakankamai baltymų, kalcis gali būti greitai išplaunamas iš organizmo. Vis dėlto, panašų poveikį turi ir baltymų perteklius, todėl būtina laikytis subalansuotos dietos.
Rūgštingumas
Žmonėms, kenčiantiems nuo per didelio rūgštingumo, gana dažnai pasireiškia vitaminų ir mineralų trūkumas. Kalcis tokioje aplinkoje tiesiog sunaikinamas ir neįsisavinamas į kraują. Jei norite to išvengti, patartina vartoti mažiau cukraus, kavos, aštrių prieskonių, saldumynų ir kitų maisto produktų, kurie gali padidinti rūgštingumą.
Produktų terminis apdorojimas
Kalcio trūkumas gali būti diagnozuojamas net ir tada, jei laikomasi subalansuotos dietos. Faktas yra tai, kad kaitinami ar vandenyje mirkomi maisto produktai gali prarasti įvairius mikroelementus. Kalcis – taip pat ne išimtis. Dietologai ir mitybos specialistai rekomenduoja stengtis kuo dažniau valgyti šviežią ir kuo mažiau apdorotą maistą.
Kas padės išlaikyti kalcį organizme?
- Vitaminas D. Ne veltui jo dažnai dedama į vaikams skirtus pieno produktus. Būtent šis vitaminas padeda aktyviai įsisavinti kalcį. Endokrinologai rekomenduoja jį vartoti reguliariai ištisus metus.
- Fosforas. Rinkitės ne tik tuos produktus, kuriuose yra kalcio, bet taip pat ir tuos, kuriuose yra fosforo. Šių dviejų mineralų pusiausvyra yra nepaprastai svarbi organizmui. Fosforo yra petražolėse, vištų kiaušiniuose (tryniuose), razinose, artišokuose ir grybuose.
- Vitaminai A ir C. Žmogaus organizmas gali ne tik gauti kalcio su maistu, bet ir jį sintetinti. Vis dėlto, tam reikia pakankamai vitaminų A ir C. Kad išliktumėte sveiki, valgykite citrusinius vaisius, morkas, moliūgus, kivius, paprikas ir kopūstus.
Žinoma, kalcio trūkumas neigiamai veikia organizmą ir jūsų bendrą savijautą. Šio elemento trūkumas pakenks vidaus organų veiklai ir neigiamai paveiks imuninę sistemą. Būtent todėl svarbu stebėti vitaminų ir mineralų kiekį savo mitybos racione. Be to, subalansuota mityba padės išspręsti daugelį kitų sveikatos problemų.