Visi mėgsta serbentus. Tai – puikus vitamino C šaltinis: serbentuose jo yra daugiau nei citrinose. Kokią skanią uogienę iš jų galima paruošti! Beje, šis uogų krūmas yra visiškai nepretenzingas. Serbentus yra gana paprasta dauginti, ir tuomet jų derlius tampa dar didesnis. Įprastai tai daroma rudenį, o iki pavasario jauni krūmai gerai įsišaknija. Mes jums papasakosime apie serbentų dauginimo subtilybes.
Kaip dauginti serbentus?
Juodasis serbentas yra nepretenzingiausias ir greičiausiai augantis krūmas. Juodųjų serbentų uogomis galima pagardinti įvairius kepinius ir kitus desertus. Sluoksniavimas yra lengviausias šių serbentų dauginimo būdas. Tokiu būdu galima dauginti ne tik juoduosius, bet taip pat ir raudonuosius ir baltuosius serbentus: šių veislių serbentai įsišaknija visu 100%.
- Rugpjūčio pabaigoje (jei jau yra šiek tiek šalčiau) arba rugsėjį reikia įkasti į žemę serbentų šakeles.
- Jų nereikia nulaužti ar nupjauti nuo krūmo. Žemai esančias šakeles tiesiog pakreipkite į žemę ir įkaskite į dirvą.
- Tokie auginiai rudenį pradės įsišaknyti. Žiemą procesas sustos, bet pavasarį procesas bus labai spartus.
- Auginius palikite augti šalia motininio krūmo.
- Kitą rudenį, kai orai atvės, šiuos sodinukus jas galima atskirti ir persodinti į naują vietą.
Ką daryti, kad serbentų derlius būtų gausesnis?
Jei reikia daug sodinukų, galite juos dauginti auginiais. Nupjaukite šakeles, jas sudaiginkite, ir tada pasodinkite į dirvą. Geriausia tą padaryti vasarą ir nedelsiant pasodinti šakeles į žemę. Jei šakeles pjaunate pavasarį ar rudenį, pirmiausia turite leisti joms įsišaknyti.
Kartą sugalvojau iš serbentų krūmų padaryti gyvatvorę. Vasaros pradžioje keletą apatinių šakų palenkiau į žemę ir sugnybiau jų galiukus. Jau per vasarą šakose greitai išdygo keli šoniniai ūgliai, o rudenį iš kiekvienos tokios šakos gavau po 3-4 auginius tolesniam serbentų dauginimui.
Patarimai, kaip dauginti serbentus, kad derlius būtų dar geresnis
Štai – keletas naudingų patarimų:
- juoduosius serbentus, nupjovus jų šakeles, galima sodinti net ir pavasarį;
- atsižvelkite į naujų šakų dydį ir tvirtumą – jei jos per plonos ir mažos, palaukite rudens;
- raudonuosius ir baltuosius serbentus būtinai reikia sodinti rudenį – šios veislės turi subtilesnes ir plonesnes šakas;
- rudenį jaunų sodinukų šaknis reikia saugoti nuo šalčio, todėl žemė po krūmu gali būti padengiama pjuvenomis, medžio drožlėmis, šiaudais, nukritusiais lapais, kompostu.
Jei vadovausitės šiais patarimais, derlius bus tikrai gausus: uogas galėsite šaldyti, konservuoti ir jomis gardinti įvairius patiekalus. Sėkmės!