Sekmadienis, 19 sausio, 2025

Naujausi

Šiek tiek apie įvairias svogūnų rūšis: kuo skiriasi raudonieji, baltieji ir geltonieji svogūnai?

Beveik visi žino, kad svogūnai gali būti skirtingų rūšių.

Svogūnas – populiarus įvairių patiekalų ingredientas, kuris suteikia valgiams ypatingą skonį ir praturtina mineralinėmis druskomis bei vitaminais.

Svogūnus galima valgyti termiškai neapdorotus, virtus, keptus, troškintus ar karamelizuotus.

Vis dėlto, jei parduotuvėje renkatės šviežius svogūnus, jums gali kilti klausimas, kokią svogūnų rūšį vertėtų pasirinkti.

Būtent todėl šiame straipsnyje norime pasidalinti svarbiausia informacija apie įvairių rūšių svogūnus.

Kuo skiriasi įvairių rūšių svogūnai?

Skiriasi:

  • skonis
  • tekstūra
  • išvaizda
  • dydis
  • spalva

Geltonasis svogūnas (dažniausiai rudais lukštais)

Šios rūšies svogūnai yra universalūs, tad nieko keisto, kad jie pasirenkami dažniausiai.

Nuo kitų svogūnų rūšių jie skiriasi tuo, kad įprastai kepa ilgiau.

Jei patiekalą tenka gaminti gana ilgai, geriausia rinktis būtent šią svogūnų veislę, kuri aukštoje temperatūroje geriausiai išlaiko skonio savybes.

Šiuose svogūnuose taip pat yra didesnis sieros kiekis nei kitose svogūnų rūšyse.

Tai reiškia, kad geltonieji svogūnai taip pat turi ryškiausią kvapą ir skonį.

Įprastai šie svogūnai yra gana nedidelio dydžio, su kieta oda ir stora danga.

Šios rūšies svogūnai gali būti naudojami ir virimui, ir kepimui.

Be to, jie išsilaiko ilgiau nei raudonieji svogūnai.

Šiuos svogūnus rekomenduojama laikyti atokiau nuo šviesos, vėsioje ir sausoje vietoje.

Baltasis svogūnas

Baltieji svogūnai yra švelnesnio skonio nei geltonieji, be to, jie yra ne tokie kieti.

Verdant ar kepant baltieji svogūnai tampa permatomi tarsi stikliniai.

Šios rūšies svogūnai naudojami salotoms ir padažams gaminti.

Baltuosius svogūnus yra labai paprasta suderinti su kitais ingredientais.

Šios rūšies svogūnai nėra tokio ryškaus skonio ir aštrūs.

Kadangi šių svogūnų skonis yra gana švelnus, juos galima drąsiai valgyti termiškai neapdorotus. Pavyzdžiui, šiais svogūnais galima pagardinti sumuštinius ar užtepėles.

Raudonasis svogūnas

Naudinga žinoti, kad raudonieji svogūnai pasižymi geriausiu gydomuoju poveikiu.

Be tipiškų svogūnams gydomųjų medžiagų, raudonuosiuose svogūnuose taip pat yra natūralių dažiklių, kurie veikia kaip antioksidantai.

Be to, raudonieji svogūnai pasižymi maloniu skoniu ir traškia tekstūra.

Raudonieji svogūnai puikiai papildo saldesnius patiekalus ir pabrėžia jų skonį.

Dėl savo gražios spalvos raudonieji svogūnai  gana dažnai naudojami restoranuose.

Šie svogūnai taip pat yra dažnas įvairių natūralių vaistų ingredientas.

Raudonųjų svogūnų poveikis sveikatai:

– gerina imunitetą,

– pagreitina kepenų regeneraciją, pašalina iš organizmo kenksmingas medžiagas,

– palaiko ir pagreitina virškinimą, puikiai tinka metant svorį,

– priešuždegiminis poveikis,

– stiprina skrandį ir žarnyną, koreguoja žarnyno mikroflorą,

–  sudėtyje yra natūralių antioksidantų, todėl  raudonieji svogūnai puikiai tinka vėžio prevencijai;

– tirpdo krešulius kraujyje ir valo kraujagysles,

– venų varikozės, hemorojaus, aterosklerozės profilaktika,

– dėl sudėtyje esančio cinko, mangano, silicio ir sieros stiprina plaukus ir nagus,

– raudonuosius svogūnus ypač svarbu vartoti moterims, vyresnėms nei 40 metų, nes šis maisto produktas sumažina osteoporozės riziką.

Tikimės, kad šis straipsnis buvo jums naudingas.

Dabar jau žinote, kaip pasirinkti tinkamą svogūnų rūšį.

Sėkmės!

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---